AtrankosDalyviai

Aistros po superšeštadienio: transliuotojai kritikuojami dėl komisijų sprendimų

Vakar buvo surengti keturių šalių – Lietuvos, Moldovos, Estijos ir Danijos „Eurovizijos“ atrankų finalai, tačiau ne visoms pavyko išvengti balsavimo nesklandumų ir kontroversijų dėl paskelbtų rezultatų. 

Kaip jau žinote, šiemet Lietuvos atranka pasižymėjo ne tik nauju pavadinimu, tačiau ir balsavimo tvarka. Po kritikos bangos, kurią pernai sukėlė „Pabandom iš naujo“ finalo rezultatai, LRT nusprendė peržiūrėti balsavimo taisykles ir galutinį sprendimą atiduoti į žiūrovų rankas. Primename, kad 2023-iais finale Rūta Mur ir Monika Linkytė surinko vienodą taškų skaičių, tačiau dėl komisijos nuomonės viršenybės, Lietuvos vėliavą į Liverpulį skraidino Monika.

Tuo tarpu šiemet EUROVIZIJA.LT finale komisija kartu su žiūrovais išrinko geriausiųjų trejetuką, o papildomame superfinalo etape nugalėtojas – Silvester Belt, buvo nulemtas vien žiūrovų. Tikėtina, kad šie pokyčiai ne tik įnešė į atstovo išrinkimo procesą daugiau skaidrumo ir intrigos, tačiau ir sumažino galimai nepasitenkinusių žiūrovų bei komentarų skaičių. Įsivaizduokite, kiek streso turėtų patirti atstovas, kuriam kelią į „Euroviziją“ paklojo komisija, o ne žiūrovai. Tiesa, kai kurie žiūrovai buvo sunerimę dėl negautų patvirtinimų į išsiųstas žinutes, tačiau LRT transliuotojas patikino, kad visi žiūrovų balsai buvo užskaityti. Taip pat neaišku, ką labiausiai finalo metu palaikė komisijos nariai, kadangi jų įvertinimai top trejetukui kol kas neatskleisti.

E. Blaževič / LRT nuotr.

Panašiu principu vakar atstovus 5miinust & Puuluup išrinko Estija. Superfinale sprendė tik žiūrovai, o nugalėjusi daina jau kelis mėnesius įsitvirtinusi šalies radijo stočių topuose, tad „Eesti Laul“ rezultatas netapo didele staigmena nei lažybininkams, nei žiūrovams. Deja, negalime teigti, kad Danijos ir Moldovos atrankų šou baigėsi teigiama nata, kadangi šių šalių rezultatai, o tiksliau komisijų sprendimai netrukus sukėlė kontroversinių vertinimų tiek žiūrovų, tiek atlikėjų tarpe.

Danijos atrankos gerbėjai negailestingai užsipuolė pergalę išplėšusią atlikėją SABA, kuri superfinale pagal žiūrovus užėmė paskutinę – trečią vietą, tačiau susumavus balus tapo „Dansk Melodi Grand Prix“ nugalėtoja. SABA pelnė 37 taškus (15 nuo žiūrovų ir 22 nuo komisijos), kai tuo tarpu antroje vietoje likęs Basim surinko 34 taškus (19 nuo žiūrovų ir 15 nuo komisijos). Jeigu superfinale spręstų vien žiūrovai, į „Euroviziją“ šiemet sugrįžtų atlikėjas Basim. Verta paminėti, kad ir praeitais metais Danijai atstovavęs Reiley nebuvo žiūrovų favoritas.

„Mums, žiūrovams neva buvo leista balsuoti, tačiau akivaizdu, kad tai neturi jokios reikšmės“, nepasitenkinę komentavo žiūrovai. DMGP 2024 atrankos prodiuseris Struve Hansen suskubo reaguoti į komentatorių kritiką: „Tokios taisyklės. Sistema atspindi ir didžiosios „Eurovizijos“ balsavimą. Užtikrinu jus, niekas nepraėjo veltui, tai buvo lygiavertis komisijos ir žiūrovų sprendimas. Tačiau pilnai suprantu nusivylusius žmones, kurių favoritas nelaimėjo“.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix nuotr.

Savo atstovę vakar taip pat išrinko Moldova. Pirminių perklausų metu komisijos favorite tapo 2007 metais „Eurovizijoje“ jau dainavusi Natalia Barbu. Nors lažybininkai beveik garantuotai pranašavo Natalios pergalę šių metų atrankoje, vis dėlto žiūrovų balsavimą laimėjo kita dainininkė – Valeria Pasha surinko beveik dvigubai daugiau balsų negu Natalia. Kadangi Natalia Barbu tapo komisijos favorite, moterys galutinėje rezultatų lentelėje surinko po 22 taškus. Kelioms akimirkoms televizijos studijoje kilo sumaištis, atlikėjų veiduose galima buvo įskaityti didžiulį nerimą, tačiau netrukus vedėjai paskelbė, kad į Malmę su daina „In the middle“ vyks Natalia.

Netrukus po rezultatų paskelbimo, per plauką nuo pergalės likusi Valeria Pasha pareiškė, sieksianti apskųsti finalo rezultatus: „Nekaltinu Natalios komandos, tačiau reikalauju skaidrumo. Iki rezultatų paskelbimo TRM transliuotojas nebuvo pranešęs, kad lygiųjų atveju sprendžiamą balsą turės komisija“.

TRM nuotr.

Kaip sakoma, nugalėtojai neteisiami, tačiau galbūt siekiant skaidrumo transliuotojams vertėtų peržvelgti balsavimo procesus? O galbūt sutinkate su danų atrankos prodiuseriais ir manote, kad taisyklės turėtų visiškai atitikti didžiąją „Euroviziją“? Kviečiame pasidalinti nuomone komentaruose ir šaukykloje!

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus