Lietuva Eurovizijoje: istorijaŠalių pasiekimai

„Eurovizija“ – istorija, nugalėtojai ir lietuvių pasirodymai

„Eurovizija“ yra kas metus vykstantis populiariausias dainų konkursas Europoje. Susipažinkite su konkurso istorija, įdomiausiais faktais ir išskirtiniausiais lietuvių pasirodymais!

Pirmas „Eurovizijos“ dainų konkursas buvo surengtas 1956 metais ir neįvyko vienintelį kartą – 2020 m. Tai yra ilgiausiai vykstantis televizijos muzikos konkursas ir bendrai viena ilgiausiai vykstančių televizijos programų. Iki 2023 metų net 52 šalys konkurse dalyvavo bent vieną kartą, tarp kurių ne tik Europos šalys, bet ir Izraelis, Marokas bei Australija. Konkurso įkvepėju laikomas Italijos nacionalinis Sanremo muzikos festivalis, kuris vyksta nuo 1951 metų.

Pirmoji „Eurovizija“ įvyko 1956 metais Lugane, Šveicarijoje. Iš viso dalyvavo septynios šalys, o laimėjo Šveicarijai atstovavusi Lys Assia su daina „Refrain“. Balsavimas vyko už uždarų durų ir paskelbtas buvo tik nugalėtojas. Nuo kitų metų rezultatai tapo vieši, o nuo 1958 metų „Euroviziją“ pradėjo rengti prieš tai laimėjusi šalis. Iki šių dienų išlikusi tradicija daug prisideda prie to, kad šalis galėtų save pareklamuoti turistiniais tikslais. Tūkstančiai žiūrovų ir žurnalistų kiekvienais metais atvyksta į „Eurovizijos“ dainų konkursą rengiantį miestą.

YouTube player

Pradžioje dalyvaujančių šalių skaičius buvo apie 16 – 18, vėliau skaičius tik didėjo. Nuo 2004 metų buvo pristatytas pusfinalio etapas, „Eurovizija“ išsiplėtė ir tapo nebe vienos dienos renginiu. Nuo 2008 metų prisidėjo ir antras pusfinalis. Šis dviejų pusfinalių ir finalo formatas naudojamas iki šių dienų. Lietuva, Estija, Vengrija, Lenkija, Rumunija ir Slovakija konkurse debiutavo 1994 metais. Latviją pirmą kartą „Eurovizijoje“ matėme 2000 metais, Ukrainą 2003 m. Nuo 2004 metų dar 13 šalių debiutavo konkurse.

Dažniausiai „Eurovizijos“ scenoje galime išvysti mažiau žinomus atlikėjus, tačiau per visą istoriją čia yra pasirodę ir pasaulinio pripažinimo sulaukę dainininkai. Celine Dion, Julio Iglesias, Cliff Richard bei Olivia Newton-John yra garsiausi atlikėjai dalyvavę „Eurovizijoje“. Išskirti būtina ir grupę „ABBA“, kuri su daina „Waterloo“ tapo 1974 m. laimėtojais.

YouTube player

Įdomiausi „Eurovizijos“ faktai

„Eurovizija“ skaičiuoja jau daugiau nei 67-erius metus trunkančią istoriją, todėl nieko keisto, kad per šį laiką prisikaupė daug įdomių, kai kuriems nežinomų arba užmirštų faktų. Tik didžiausi dainų konkurso fanai žino, kad vieną kartą „Eurovizijoje“ šalys atliko po dvi dainas. Konkurse buvo kalbos ribojimas – šalys galėjo atlikti dainą tik savo nacionaline kalba. Su šiais bei kitais faktais šioje dalyje supažindinsime iš arčiau.

„Eurovizijoje“ dalyvaujančios šalys atliko po dvi dainas

Visiems įprasta, kad „Eurovizijoje“ kiekviena šalis atlieka po vieną dainą, tačiau vieną kartą dalyvaujančios šalys turėjo po du pasirodymus. Tiesa, tai vyko tik per patį pirmą dainų konkursą 1956 metais. Septynios dalyvaujančios šalys atsivežė po du atlikėjus, išskyrus Liuksemburgą ir Šveicariją, kuriai atstovavo Lys Assia. Ji atliko dvi dainas – „Das alte Karussell“ ir „Refrain“, su kuria ir tapo pirmojo konkurso laimėtoja.

7 – tiek kartų daugiausiai „Euroviziją“ pavyko laimėti Airijai ir Švedijai

2024 m. „Eurovizija“ bus rengiama 68-ą kartą, o iki šiol daugiausiai kartų laimėti pavyko Airijai ir Švedijai. Jos tai padarė po septynis kartus. Švedijai pirmą pergalę atnešė „ABBA“ su daina „Waterloo“ 1974 metais, o lygiai po dešimties metų – 1984 m. „Herreys“ su daina „Diggi-Loo Diggi-Ley“ laimėjo antrą kartą. Trečios pergalės laukti reikėjo mažiau – 1991 metais Carola su daina „Fangad av en stormvind“ triumfavo Italijoje vykusiame dainų konkurse. 1999 m. Charlotte Nilsson su daina „Take Me to Your Heaven“ švedams atnešė ketvirtą pergalę.

Dvylika metų švedai nebuvo laimėję, tačiau tada į 2012 m. „Euroviziją“ atvyko Loreen su viena įspūdingiausių konkurso dainų „Euphoria“. Dar prieš prasidedant renginiui ryškia favorite laikyta atlikėja Švedijai atnešė penktą pergalę. Loreen „Eurovizijoje“ triumfavo ir dar kartą – 2023 metais su daina „Tattoo“ ji sugrąžino „Euroviziją“ į savo gimtąją šalį. 2015 metais švedams pergalę atnešė Mans Zelmerlow su daina „Heroes“.

YouTube player

Jeigu švedai laimėtojų turėjo visais pastaraisiais dešimtmečiais, tai airiai paskutinį kartą „Eurovizijos“ pergalę šventė 1996 metais. 1970 m. buvo pirmieji, kuriais Dana – „All Kinds of Everything“ Airiją įrašė į konkurso istoriją. Kaip ir Švedija, lygiai po dešimties metų – 1980 m. triumfavo antrą kartą, o pergalę atnešė legendinis Johny Logan su daina „What‘s Another Year“. Atlikėjas dar kartą „Euroviziją“ laimėjo 1987 m. su daina „Hold me Know“.

Paskutinius keturis kartus Airija laimėjo vos per penkerių metų atkarpą. 1992 m. laimėjo Linda Martin su daina „Why Me?“, 1993 m. Niamh Kavanagh su „In Your Eyes“, 1994 m. Paul Harrington ir Charlie McGettigan atlikę „Rock ‘n‘ Roll Kids“, o 1996 m. Eimear Quinn sudainavusi „The Voice“. Kitais metais Marc Roberts su daina „Mysterious Woman“ galėjo pratęsti ispūdingą seriją, tačiau užėmė antrą vietą. Nuo 2001 m. Airija į „Eurovizijos“ dešimtuką papuolė vos du kartus – 2006 m. ir 2011 m. Per pastaruosiu 10 metų į finalą šalis pateko tik kartą.

YouTube player

Kalbos ribojimas „Eurovizijoje“

Iki 1965 m., kai Švedija atliko dainą angliškai, nebuvo jokių kalbos ribojimų, tačiau nuo 1966 m. buvo įvesta taisyklė, pagal kurią dalyvaujančios valstybės galėjo atlikti dainą tik oficialia šalies kalba. 1973 m. šis ribojimas buvo panaikintas, tačiau 1977 m. vėl pradėtas taikyti. Nuo 1999 m. ši taisyklė buvo panaikinta galutinai ir atlikėjams leista dainuoti bet kokia kalba. 1994 metais Lietuva „Eurovizijoje“ dalyvavo pirmą kartą ir tada Ovidijus Vyšniauskas atliko dainą lietuvių kalba „Lopšinė mylimai“.

Didžiausia „Eurovizijos“ auditorija

2001 m. „Eurovizija“ vyko Danijoje, Kopenhagoje esančiame „Parken Stadium“. Jame įprastai vyksta futbolo rungtynės, tačiau tuomet 38 tūkst. žiūrovų talpinančiame stadione buvo surengtas „Eurovizijos“ dainų konkursas. Tai yra didžiausia auditorija, gyvai stebėjusi konkursą per visą jo istoriją.

2001 m. „Eurovizija“ Kopenhagoje

Mažiausias miestas organizavęs „Euroviziją“

1993 m. „Eurovizija“ vyko Airijoje, tačiau organizatoriai pasirinko unikalų miestą jos organizavimui. Milstryto miesto populiacija tuo metu buvo kiek daugiau nei 1 500 gyventojų. Konkursas vyko „Green Glens Arena“, kuri talpina 8 tūkst. žiūrovų.

Didžiausią įspūdį palikę „Eurovizijos“ laimėtojai

„Eurovizijos“ scenoje dažnai atlikėjai siunčia tam tikrą žinutę, kuri neretai būna viena iš pagrindinių laimėjimo priežasčių. Tačiau, kai kurie pasirodymai užkariaudavo Europą tiesiog savo unikalumu. Įdomu tai, kad 2001 m. „Euroviziją“ laimėjo Estijai atstovavę Tanel Padar, Dave Benton ir 2XL su daina „Everybody“, o jau kitais metais triumfavo Latvija ir jos atstovė Marie N su daina „I Wanna“. Tai buvo pavyzdžiai, kad ir mažos šalys gali laimėti „Eurovizijoje“.

Be tokių istorinių pasirodymų kaip „ABBA – Waterloo“, išskyrėme kelis „Eurovizijos“ laimėtojus, kurie tais metais ypatingai sužavėjo visą Europą:

  • Lordi – „Hard Rock Hallelujah“;
  • Lena – „Satellite“;
  • Loreen – „Euphoria“;
  • Conchita Wurst – „Rise Like a Phoenix“;
  • Jamala – „1944”;
  • Netta – “Toy”;
  • Maneskin – “Zitti e buoni”.
YouTube player

Įdomiausi ir geriausi Lietuvos atstovų pasirodymai „Eurovizijoje“

Lietuva „Eurovizijos“ dešimtuke yra buvusi tris kartus. 2006 m. kol kas aukščiausią šeštą vietą užėmė „LT United“ su daina „We Are the Winners“. 2016 m. Donny Montell su daina „I‘ve Been Waiting for This Night“ pakilo iki devintos vietos, o 2021 m. „The Roop“ su „Discoteque“ palipėjo dar laipteliu aukščiau – pasiekė 8 vietą. 2012 metais Donny Montell su daina „Love Is Blind“ užėmė 14-ą vietą, o pusfinalyje liko net trečioje vietoje, kas iki šiol yra geriausias Lietuvos rezultatas.

Nuo 2004 m. buvo įvestas pusfinalis ir per visus šiuos metus septynis kartus Lietuva nepateko į finalą. Pasirodymai, kuriems nepavyko pasiekti finalo:

  • Linas ir Simona – „What‘s Happened to Your Love“;
  • Laura and the Lovers – „Little by Little“;
  • Jeronimas Milius – „Nomads in the Night“;
  • InCulto – „Easten European Funk“;
  • Vilija – „Attention“;
  • Fusedmarc – „Rain of Revolution“;
  • Jurij Veklenko – „Run with the Lions“.
YouTube player

Tuo tarpu įsimintų ir išskirtinių pasirodymų Lietuva per 25-erius metus tikrai parodė. Žemiau keletą jų ir išskyrėme.

LT United – We Are the Winners

2006 metais Lietuvai „Eurovizijoje“ atstovavo „LT United“ grupė, kurią sudarė Andrius Mamontovas, Marijonas Mikutavičius, Victor Diawara, Saulius Urbonavičius, Arnoldas Lukošius ir Eimantas Belickas. Atrankoje Lietuvoje pasirodymas neturėjo jokių konkurentų – antroje vietoje likusią „Inculto“ dainą aplenkė beveik dvigubai.

Pats pasirodymas atnešė Lietuvai geriausią rezultatą, tačiau daina patiko tikrai ne visiems. Prieš pasirodant ant scenos finalo metu, buvo galima girdėti žiūrovų nepasitenkinimus, kai kuriems daina atrodė egoistiška. Daugiausiai balsų atidavė angliškai kalbančios šalys, o Suomijoje dainos „We Are The Winners“ populiarumas pakėlė juos netgi į 14-ą vietą populiariausių singlų sąraše.

YouTube player

The Roop – On Fire

Nors „The Roop“ su daina „On Fire“ „Eurovizijos“ scenoje taip ir nepasirodė, pasirodymas internete susilaukė didžiausio populiarumo per visą istoriją. „The Roop“ buvo laikomi vieni iš favoritų laimėti ir buvo tikimasi bent jau pagerinti iki šiol aukščiausią šeštą „LT United“ užimtą vietą. Tiek Lietuvoje, tiek ir visoje Europoje „On Fire“ pritraukė daugybė žmonių dėmesį. Specialūs šokio elementai buvo vienas iš fanus visoje Europoje vienijančių aspektų.

YouTube player

Monika Liu – Sentimentai

Nors Monika Liu su daina „Sentimentai“ užėmė keturioliktą vietą, šis pasirodymas vertas paminėjimo todėl, kad po daugiau nei 20 metų pirmą kartą visa daina „Eurovizijos“ scenoje skambėjo lietuviškai. Užtikrintai Monikos Liu atlikta daina ir jos charizmatiška asmenybė leido pasiekti geriausią rezultatą, jeigu lygintume su kitais pilnai lietuviškais pasirodymais.

Iš viso tai buvo penktas kartas, kai lietuvių kalba skambėjo „Eurovizijos“ scenoje. 1994 m. Ovidijus Vyšniauskas atliko dainą „Lopšinė mylimai“ ir užėmė paskutinę vietą. 1999 metais Aistė su daina „Strazdas“ užėmė 20-ą vietą. 2001 m. „Skamp“ atliko dainą „You Got Style“, kurioje buvo ir lietuviškų motyvų bei užėmė 13-ą vietą. Tuomet lietuvių kalba konkurse neskambėjo 17-a metų, iki kol kelias dainos „When We’re Old“ eilutes 2018 m. Lisabonoje sudainavo Ieva Zasimauskaitė.

YouTube player
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus