Dalyviai

„Eesti Laul“ finale pergalę išplėšė hiphopo ir folko simbiozė 5miinust & Puuluup

„Eesti Laul“ finalo žiūrovai nusprendė, kad atstovauti estams „Eurovizijoje“ šiemet verčiausi yra 5miinust & Puuluup su daina apie svaigalus, pavadinimu „(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi“. 

Estai šiemet švenčia trisdešimtmetį nuo pirmojo savo pasirodymo „Eurovizijoje“.  Iš viso Estijos nacionalinis transliuotojas ERR sulaukė 215 paraiškų. Perklausų metu penki atlikėjai gavo pakvietimą iš karto pasirodyti finale, o likę penki dalyviai įveikė pusfinalio turą. Didysis „Eesti Laul“ finalas vyko Talino „Tondiraba“ ledo arenoje, o vedėjais tapo Tõnis Niinemets ir Grete Kuld. Šis duetas taip pat vedė estų atrankas 2021 ir 2023 metais.

Pirmajame finalo ture balsavo žiūrovai ir tarptautinė komisija, kurie išsirinko geriausiųjų trejetuką – Nele-Liis Vaiksoo, Ollie ir 5miinust & Puuluup. Superfinalo etape sprendimas buvo atiduotas vien į žiūrovų rankas – daugiausiai simpatijų sulaukė nuotaikingieji 5miinust & Puuluup. Tarp kitko, jų pergalingoji paraiška šiuo metu užima antrą vietą Estijos „Spotify“ klausomiausių dainų keturiasdešimtuke.

5miinust & Puuluup pasirodymas „Eesti Laul“ finale:

YouTube player

5miinust yra 2014 metais suburta populiari estų hiphopo grupė, kurią sudaro keturi nariai – Estoni Kohver, Pääkoer, North Korea ir Lancelot. Ketveriukė savo sąskaitoje jau turi keturis albumus, nuo 2016 metų sėkmingai šluoja radijo stočių apdovanojimus, o 2020 metais jiems atiteko „MTV EMA“ metų grupės statulėlė.

Puuluup yra estų psichodelinio folko duetas. Roma Teder ir Marko Veisson pradėjo kartu muzikuoti nuo 2014 metų, o jų vizitinėmis kortelėmis tapo talhapra – Šiaurės Europoje paplitęs tradicinis styginis instrumentas bei garso efektų „looper“ įrenginys. Praeitų metų gruodį Estijos užsienio reikalų ministras skyrė Puuluup padėką už svarų indėlį puoselėjant Estijos kultūrą užsienyje.

Studijinė Estijos paraiškos versija:

YouTube player

Abi grupės 2023 metais pasirodžiusios tame pačiame koncerte, nusprendė, kad jiems smagu kurti ir leisti laiką kartu. Netrukus gimė mintis pateikti bendrą paraišką į „Eesti Laul“. Dainos pavadinimas „(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi“ išvertus į lietuvių kalbą reiškia „ mes (ne) nežinome tų svaigalų“. „Mes nevartojame svaigalų, palikime tai turtingiems. Mes tik žinome limonadą ir sidrą“, savo dainoje pokštauja estų atstovai.

Primename, kad 5miinust & Puuluup pasirodys antrajame „Eurovizijos“ pusfinalyje. Kokius įspūdžius jums paliko estų vyrukai? Kviečiame pasidalinti nuomone komentaruose ir šaukykloje!

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus