Šalių pasiekimai

Šalių pasiekimai: Bosnija ir Hercegovina

 

bosniaPo ilgos pertraukos sugrįžta „Šalių pasiekimų“ skiltis. Šį kartą apžvelgsime, ką pasiekė Bosnija ir Hercegovina.

Ši šalis debiutavo 1993 metais ir praleido tik 1998 ir 2000 metų „Eurovizijos“ konkursus. Aukščiausia šios šalies užimta vieta — trečia.
Labiausiai Bosnija ir Hercegovina aukštais balais apsikeisti linkusi su kaimynine Kroatija.


1993 metai — 16 vieta

Pirmieji Bosnijos ir Hercegovinos atstovai „Eurovizijoje“ buvo grupė Fazla, kurią sudarė Muhamed Fazlagič, Edina Salkanovič, Erliha Hadzovič, Amir Bjelanobič, Enver Milisič bei Izo Kolečič. Jie atliko dainą „Sva bol svijeta“ (Visas pasaulio skausmas). Surinkti 27 taškai leido užimti tik 16 vietą.


1994 metai — 15 vieta

1994 metais Bosnijos ir Hercegovinos garbę ginti išvyko duetas Alma Čardžic ir Dejan Lazarevič. Atlikta meilės daina „Ostani kraj mene“ (Būk šalia manęs) nesužavėjo komisijos ir jau antrą kartą šaliai teko nusivilti — užimta 15 vieta.


1995 metai — 19 vieta

Į Airijoje vykusį „Eurovizijos“ konkursą išvyko garsus šalies atlikėjas Davorin Popovič su daina „Dvadaset prvi vijek“ (Dvidešimt pirmas amžius). Energinga baladė neįtiko komisijai ir atlikėjas turėjo tenkintis 19 vieta. 2001 metais Davorin mirė.


1996 metai — 22 vieta

Dainą „Za naša ljubav“ (Mūsų meilei) Norvegijoje vykusiame konkurse atliko Amila Glamočak. Dainininkė surinko 13 taškų ir per plauką išvengė paskutinės vietos. Ši atlikėja dar 2 kartus bandė patekti į „Euroviziją“ — 2001 ir 2003 metais, tačiau nesėkmingai.


1997 metai — 18 vieta

Penktą kartą iš eilės Bosnijai ir Hercegovinai nepavyksta pasiekti geriausiųjų dešimtuko. Po 3 metų ant „Eurovizojos“ scenos vėl užlipusi Alma Čardžic, atlikusi dainą „Goodbye“, surenka tik 22 taškus ir lieka 18 vietoje. Dėl žemos vietos šalis turėjo praleisti Jungtinėje Karalystėje vykusį knkursą.


1999 metai — 7 vieta

„Hari Mata Hari“ buvo išrinkti atstovauti Bosnijai ir Hercegovinai, tačiau netrukus paaiškėjo, jog išrinkta daina buvo viešumoje pasirodžiusi anksčiau nei leidžia „Eurovizijos“ taisyklės, todėl grupė buvo diskvalifikuota.
Į konkursą išvyko antrą vietą nacionalinėje atrankoje užėmę Dino ir Beatriče. Bosnių bei prancūzų kalbomis atlikę kūrinį „Putniči“ (Keliautojai), jie pirmą kartą atvedė savo šalį į geriausių dešimtuką.


2001 metai — 14 vieta

Septintasis Bosnijos ir Hercegovinos atstovas — Nino Pršeš, atlikęs kūrinį „Hano“, surinko 29 taškus ir liko 14 vietoje. Daugiausiai — 10 balų — skyrė Kroatija.


2002 metai — 13 vieta

Dar kartą Bosnijai ir Hercegovinai nepavyksta pasiekti aukšos vietos. Dainą „Na Jastuku Za Dvoje“ (Ant pagalvės dviems) atlikusi Maja Tatič užėmė tik 13 vietą.


2003 metai — 16 vieta

2003 metų „Eurovizije“ ginti savo šalies garbę išvyko Mija Martina. Atlikėja sudainavo dainą „Ne Brini“ (Nesijaudink). Deja, energingas pasirodymas nesužavėjo Europos (išskyrus Turkiją, kuri skyrė 12 balų) ir šalis užėmė 16 vietą, savo sąskaitoje turėdama 27 taškus.


2004 metai — 9 vieta

2004 metais Bosnijai ir Hercegovinai atstovavo atlikėjas Deen. Kadangi 2003 metais šalis nepateko į geriausiųjų dešimtuką, tai atlikėjui teko pasirodyti pusfinalyje. Daina „In The Disco“ nesunkiai pateko į finalą ir jame užėmė garbingą 9 vietą.


2005 metai — 14 vieta

Viena garsiausių Bosnijos ir Hercegovinos grupių Feminnem buvo išrinktos atstovauti šaliai 50—ojoje „Eurovizijoje“. Greito tempo dainą  „Call Me“ atlikusios merginos surinko 79 taškus, tačiau jų užteko tik 14 vietai užimti. Ši daina turi ir lietuvišką versiją  „Noriu“, kurią kažkada dainavo pirmojo „Kelio į žvaigždes“ dalyvė Donata ir Irena Starošaitė.


2006 metai — 3 vieta

Antrą kartą į „Euroviziją“ buvo ištinkta grupė „Hari Mata Hari“. Šį kartą buvo apseita be skandalų ir grupė konkurse pasirodė. Atlikę nuostabią baladę „Lejla“ (kompozitorius — 2004 metų Serbijos ir Juodkalnijos atstovas ir 2008 metų „Eurovizijos“ vedėjas Željko Joksimovič), užtikrintai pateko į finalą. Po dviejų dienų vykusiame finale grupė surinko 229 taškus ir užėmė 3 vietą. Kol kas tai geriausias šios šalies pasiekimas. Lietuvos žiūrovai „Lejlai“ skyrė 4 taškus.


2007 metai — 11 vieta

Baladę „Rijeka bez imena“ (Upė be vardo) Helsinkyje atliko Marija Šestič. Pirmu numeriu pasirodžiusi dainininkė į geriausiųjų dešimtuką nepateko — pritrūko tik vienos pozicijos. Bosnijai ir Hercegovinai kitos šalys skyrė 106 taškus.


2008 metai — 10 vieta

2008 metais į Belgradą keliavo vienas garsiausių šalies atlikėjų Elvir Lakovič Laka, arba tiesiog Laka. Jis „Eurovizijos“ scenoje atliko dainą „Pokušaj“ (Pabandyk). Linksmas pasirodymas neliko neįvertintas Europos žiūrovų. Surinkęs 110 taškų, Laka užėmė 10 vietą.


2009 metai — 9 vieta

2009 m. Bosnijai ir Hercegovinai atstovavo grupė Regina. Jie atliko dainą „Bistra Voda“ (Skaidrus vanduo). Pasirodę paskutiniai pirmajame pusfinalyje, jie užtikrintai pateko į finalą, o jame užėmė 9 vietą, vos vienu tašku nusileisdami prancūzei Patriciai Kaas.


2010 metai — 17 vieta

Oslo (Norvegija) arenoje pasirodė Vukašin Brajić su daina „Thunder And Lightning“ (Perkūnas ir žaibas). Viename iš pusfinalių surinkęs 59 taškus (8 vieta), atlikėjas pateko į finalą. Didžiajame finale dar kartą sudainavęs kūrinį, Vukašin Bosnijai ir Hercegovinai parvežė 17 vietą (51 taškas).


2011 metai — 6 vieta

Į aukščiausią dešimtuką šalis sugrįžo po metų pertraukos. Vokietijoje vykusiame „Eurovizijos“ konkurse ant scenos lipo atlikėjas Dino Merlin ir atliko lyrišką dainą „Love In Rewind“ (Sugrąžinta meilė) Pusfinalyje su 109 taškais jis užėmė 5 vietą ir tvirtai žengė į finalą. Finale su125 taškais Bosnija ir Hercegovina užėmė aukštą 6 vietą.


2012 metai — 18 vieta

2012 m. Balkanų valstybei nebuvo labai sėkmingi. Į konkursą išvyko atlikėja Maya Sar, kuri Baku (Azerbaidžanas) sudainavo „Korake Ti Znam“ (Šie veiksmai gali). Pusfinalyje užėmusi 6 vietą (77 taškai), valstybė pateko į finalą. Galutinėje rikiutėje Bosnija ir Hercegovina su 55 taškais liko 18 vietoje.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

16 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Aušrinė Visockytė
Aušrinė Visockytė
prieš 14 metus

bet kažkaip pastebėjau, kad dauguma Balkanų šalių [atmetant Graikiją] nesisitengia labai jau padlaižiauti Eurovizijai ir amžinai siunčia dainas savo slavų kalbomis.. labiau jose būna tradicinių motyvų, o ne modernumo.

Andrius
Andrius
prieš 14 metus

man siemetiniame pasirodyme truko pasitikejimo ir modernumo 😛

Simona.
Simona.
prieš 14 metus

Man patiko šių metų atstovai.

Lakkys
Lakkys
prieš 14 metus

Idomus skonis Bosnių ir Hercogoviniečių.

Monika
Monika
prieš 14 metus

vajė, pamiršau 😀
tada Šveicarijos noriu 🙂

karina
karina
prieš 14 metus

o kada galetu beti turkija arba graikija nes ju pasiekimai idomus

Aušrinė Visockytė
Aušrinė Visockytė
prieš 14 metus

vis tiek Prancūzija jau užsakyta.;DD~
France, France, France!!!!!!!!!;DDD

karina
karina
prieš 14 metus

noriu turkijos

Nad
Nad
prieš 14 metus

Parašyta, kad debiutavo 1994 metais, bet yra parašyta apie 1993. ;D

Aušrinė Visockytė
Aušrinė Visockytė
prieš 14 metus

man tai geriausia ir pati nuostabiausia daina 2006 metų. bet dar visai nieko 2008 ir 2009 metų.;DD

Monika
Monika
prieš 14 metus

labiausiai patiko Hari Mata Hari ir Regina 🙂 o pernykštė tai man apskritai viena blogiausių buvo.

LABAI NORIU SUOMIJOS PASIEKIMŲ.

Justas
Justas
prieš 14 metus

Man tai labiausiai patina 2005, 2006 (labiausiai labiausiai) ir 2007

Aušrinė Visockytė
Aušrinė Visockytė
prieš 14 metus

noriu Prancūzijooos… labai labai labai;D

gytis
gytis
prieš 14 metus

Noreciau paklausti eurodienos.lt kodel ne vieno israso vaizdo nerodo… 😐