Šalių pasiekimai

Šalių pasiekimai: Rusija

Šįkart skiltyje apie šalių pasiekimus pažiūrėkime į Rusijos dalyvavimo tarptautiniame dainų konkurse istoriją.

Rusija „Eurovizijoje“debiutavo 1994 metais ir su keliomis trumpomis pertraukomis konkurse dalyvauja iki šiol. 6 kartus šios šalies atstovai yra patekę į pirmąjį trejetą, taip pat savo sąskaitoje turi vieną pergalę. Labiausiai Rusijai taškų nepagaili Estija, Latvija ir Baltarusija, o Rusijos publika iki šiol dosniausia Ukrainai.

1994 metai – 9 vieta

Į „Eurovizijos“ šeimą Rusija nutarė įžengti 1994 m. kartu su Lietuva, Estija, Vengrija, Lenkija, Slovakija ir Rumunija. Nacionalinėje atrankoje iš 9 dalyvių šešiolikos narių komisija išrinko 21 metų atlikėją Youdipph su daina „Vechniy strannik“ (Amžinasis klajūnas). Dainininkės pseudonimas, kurios tikrasis vardas yra Marija Kac, kilo nuo dailininko Klimento paveikslo.

Airijoje vykusiame „Eurovizijos“ konkurse pagrindiniu Youdiph pasirodymo motyvu buvo oranžinė suknelė. Surinkusi 70 taškų, tarp kurių 6 gavo iš Lietuvos, atlikėja į Rusiją parvežė 9 vietą.


1995 metai – 17 vieta

PTP televizijos teisę rinkti atstovą „Eurovizijos“ dainų konkursui perėmė OPT. Nesugebėjęs laiku rasti tinkamo kandidato, transliuotojas į konkursą išsiuntė Rusijos estrados žvaigždę Filipą Kirkorovą. Toks nedemokratiškas pasirinkimas papiktino ne vieną, norėjusį atstovauti valstybei.

Atlikęs baladę „Kolibelnaya dlya vulkana“ (Lopšinė vulkanui), Filipas gavo 17 taškų ir užėmė 17 vietą tarp 23 dalyvių. Prastokas pasirodymas tarptautiniame konkurse nepadarė įtakos dainininko karjerai – F. Kirkorovas iki šiol sėkmingai užsiima muzikine veikla, ne vieną kartą yra gavęs geriausio Rusijos atlikėjo apdovanojimą.


1996 metais nacionalinę Rusijos atranką laimėjo Andrėjus Kosinskis, bet jo daina „Ja eto ja“ nepatiko komisijai, kuri iš 29 šalių pretendenčių išrinko 22 šalis, kurioms leido pasirodyti „Eurovizijos“ scenoje.


1997 metai – 15 vieta

 OPT televizija 1997 metais dar kartą surengė uždarą atranką. Ją laimėjo Alos Pugačiovos sukurta daina „Primadonna“, kurią turėjo atlikti oficialiai nepaskelbtas dainininkas, kuris tuo metu susirgo. Dėl to F. Kirkorovo žmona Ala važiavo į Airiją atstovauti Rusijai ne tik kaip dainos autorė, bet ir kaip atlikėja.

Parodžiusi profesionalų, bet „Eurovizijai“ neįprastą pasirodymą, dainininkė gavo 33 taškus ir užėmė 15 vietą.


1998 metais OPT televizija jau ruošdamasi nacionalinei atrankai pastebėjo, kad negalės dalyvauti „Eurovizijoje“ dėl prastų praeitų metų rezultatų, todėl iš pasipiktinimo netransliavo konkurso.

1999 metais OPT dar kartą turėjo pripažinti, kad nesusigaudė taisyklėse: kad prieš metus netransliavo „Eurovizijos“ konkurso, 1999 m. vėl jame negalėjo dalyvauti.


2000 metai – 2 vieta

Po dviejų metų pertraukos Rusija pagaliau „užlipo“ ant nugalėtojų pakylos. Dainininkė Alsou, nors ir nepademonstravusii gerų vokalinių sugebėjimų, su angliška pop stiliau daina „Solo“ (Vieniša) surinko 155 taškus. Ją aplenkė tik Olsen Brothers duetas iš Danijos.


2001 metai – 12 vieta

Eilinį kartą Rusijos televizija paslaptingai išrinko atstovus dainų konkursui. Tąkart tai buvo grupė Mumiy Troll su daina Lady Alpine Blue“, kurios stilius visiškai neatitiko konkurso. Grupė liko viena pozicija aukščiau už lietuvius – 12 vietoje, surinkusi 37 taškus, tarp kurių daugiausiai (10) gavo iš Lietuvos.


2002 metai – 10 vieta

Pirmą kartą buvo paskelbtas visų uždaros nacionalinės atrankos dalyvių sąrašas. Tarp pretendentų buvo tokie žinomi atlikėjai kaip Kristina Orbokaitė, Vitas bei Diana Gurckaja, kuriai 2007 m. mažai trūko iki patekimo į „Euroviziją“ kaip Baltarusijos atstovei.

Į Taliną važiuoti žiūri išrinko grupę Premjer Minister, scenoje pasirodžiusią kaip Prime Minister. Keturi vaikinai dainą „Northen girl“ (Mergina iš šiaurės) dėl jaudulio ar kitų priežasčių sudainavo ne taip gerai kaip buvo tikėtasi, bet vis tiek su 55 taškais užėmė aukštą 10 vietą (6 taškus gavo iš Lietuvos).


2003 metai – 3 vieta

2003 metais atėjo metas skandalingiausioms Rusijos atstovėms, grupei T.A.T.U. Merginų vadybininkams radus dainą „Ne ver’, ne boisia“ (Netikėk, nebijok), vos buvo suspėta laiku Europos Transliuotojų Sąjungai (ETS) išsiųsti reikalingą informaciją. Grupė net nežinojo, kad televizija išsiuntė tik rusišką dainos versiją, todėl buvo jau per vėlu stengtis pakeisti dainos tekstą į anglišką, nes to neleido taisyklės. Dėl to buvo sukeltas nemažas skandalas.

Taip pat grupė dvi savaites vėlavo su video įrašu, bet galiausiai prie senų vaizdo klipų iškarpų pridėjo studijinę dainos versiją ir išsiuntė į ETS. Taip pat Julija ir Lena gavo griežtus įspėjimus dėl įžeidžiamų dainos žodžių ir galimo skandalingo pasirodymo. Tuo tarpu grupės atstovai paskelbė, kad atlikėjos galės dainuoti į vibratorių formos mikrofonus, jau nekalbant apie bučinius.

Rusijos televizija taip pat buvo paskleidusi gandus kad prie T.A.T.U. narių prisidės dar viena mergina, bet to neįvyko. Savo šalies atstovės į pirmą Rygoje vykusio konkurso repeticiją pavėlavo, o viena grupės narė net neprisiminė dainos žodžių.

Merginų pasirodymas pasižymėjo chaotiškais judesiais ir dainavimu „pro šalį“. Nepaisant to, grupė finale pasiekė trečią vietą. Turkija šventė pergalę, o T.A.T.U. vadybininkai kaltino kai kurias šalis politiniu balsavimo ir piktinosi, kad tais metais Rusija nelaimėjo „Eurovizijos“ konkurso.

Jeigu Lietuva tais metais būtų dalyvavusi konkurse, greičiausiai Rusijai skirtų daugiau taškų nei Turkijai ir Belgijai, tokiu būdu nugalėtojų titulas turbūt būtų atitekęs Lenos ir Julijos duetui.


2004 metai – 11 vieta

 Pervyj kanal 2004 m. dar kartą uždaruoju būdu rinko atstovą „Eurovizijai“. Tąkart teisę atstovauti Rusijai su prodiuserio Maksimo Fadėjevo pagalba gavo Julija Savičeva, dalyvavusi muzikiniame realybės šou „Fabrika zvezd 2“ (Žvaigždžių fabrikas), kurį rodė ta pati televizija.

Atlikusi gana monotonišką dainą „Believe me“ (Patikėk manimi), scenoje šokant spalvotiems šokėjams, mergina surinko 67 taškus (8 gavo iš Lietuvos) ir užėmė 11 vietą. Tokiu rezultatu Rusija nebuvo patenkinta, tačiu šis rezultatas kitų metų Rusijos atstovui suteikė galimybę išvengti pusfinalio.


2005 metai – 15 vieta

Pirmą kartą Rusija surengė atvirą nacionalinę atranką, susidėjusią iš trijų pusfinalių ir finalo, kuriame viską lėmė žiūrovų balsai. Finale gavusi 20,5 % balsų, į Kijevą atstovauti Rusijai išvyko iš Baltarusijos kilusi Natalija Podolskaja. Antrą vietą nacionalinėje atrankoje užėmė Dima Bilanas. Natalija, kaip ir J. Savičeva, išgarsėjo po dalyvavimo viename iš realybės šou „Fabrika zvezd“.

Energingas rudaplaukės pasirodymas neįtikino už ją balsuoti. Su roko daina „Nobody hurt no one“ iš kaimyninių valstybių Rusija surinko 57 taškus (7 taškus gavo iš Lietuvos) ir užėmė 15 vietą. Kitų metų Rusijos atstovas dėl tokio rezultato turėjo iš pradžių pasirodyti pusfinalyje.


2006 metai – 2 vieta

2006 metais vėl grįžtama prie uždaros atrankos, kurią laimi Dima Bilan su daina „Never let you go“. Pasirodymas buvo išties įspūdingas: iš fortepijono kilo mergina, fone šoko balerinos. Pusfinalyje atlikėjas su 217 taškų užėmė trečią, o finale – antrą vietą, surinkęs 248 taškus.


2007 metai – 3 vieta

2007 metais į „Euroviziją“ vėl grįžta Maksimas Fadėjevas, o tiksliau jo prodiusuojama nauja grupė Serebro, suburta prieš pat tarptautinį dainų konkursą. Grupės lyderė Lena Temnikova kartu su 2004 metų Rusijos atstove dalyvavo muzikiniame realybės šou „Fabrika zvezd 2“, kuriame pasiekė finalą ir užėmė trečią vietą.

Trečią vietą ji užėmė ir 2007 m.  „Eurovizijoje“ su daina „Song #1“.


2008 metai – 1 vieta

2008 m.  į „Euroviziją“ didžiąją sceną sugrįžo Dima Bilan su balade „Believe“. Šį kartą Rusija nepagailėjo pinigų reklamai ir garsiems vardams, kad pagaliau nuskintų laurus tarptautiniame konkurse. Scenoje pasirodė ne tik Dima, tačiau ir Olimpinis dailiojo čiuožimo čempionas Jevgenijus Pliuščenko bei garsus vengrų smuikininkas Edvin Marton. Pasirodymas buvo išties įspūdingas ir vertas pergalės (nors, kaip sakoma, dėl skonio nesiginčijama).


2009 metai – 11 vieta

Maskvoje vykusiame „Eurovizijos“ dainų konkurse Rusijai atstovavo dar viena „Fabrika zvezd“ nugalėtoja – ukrainietė Anastasia Prikhodko. Finale atlikusi rusų ir ukrainiečių kalbomis parašytą dramatišką dainą „Mamo“, iš viso ji gavo 91 tašką ir  užėmė 11 vietą.


2010 metai – 11 vieta

Dar viena 11 vieta Rusija turėjo tenkintis po metų. Į Osle vykusį konkursą išvyko Peter Nalitch & Friends su balade „Lost And Forgotten“. Pirmajame pusfinalyje surinkę 74 taškus, jie užėmė 7 vietą ir tvirtai žengė į finalą. Didžiajame finale Rusija gavo 90 taškų.


2011 metai – 16 vieta

Į Vokietijoje vykusią „Euroviziją“ buvo išsiųstas dar vienas realybės šou dalyvis, dainininkas Alexej Vorobjov. Diuseldorfo scenoje jis atliko anglų ir rusų kalbomis parašytą dainą „Get you“. Pirmajame pusfinalyje Rusija gavo  64 taškus ir, užėmusi 9 vietą, pateko į finalą. Finale minėta valstybė gavo 77 taškus ir galutinėje dalyvių rikiuotėje liko 16 vietoje.


2012 metai – 2 vieta

Labai arti dar vienos Rusijos pergalės 2012 m. buvo iš Udmurtijos regiono kilęs etno-pop močiučių kolektyvas Buranovskiye Babushki. Negirdėta udmurtų kalba atlikusios dainą „Party For Everybody“ (priedainis buvo sudainuotas angliškai), pusfinalyje močiutės sulaukė didžiausio palaikymo: pelnė 152 taškus ir, užimdamos pirmą vietą, žengė į finalą. Didžiajame finale dar kartą publiką papirkusios savo nuoširdumu, močiutės sulaukė 259 taškų ir užėmė garbingą 2 vietą.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

16 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

pikti tie Rusai ir nagli. siuncia zinomus, isrenka drastiskai ir labai jau pyksta kai neuzima pirmos vietos… arba siaip aukstos 🙂 charakteris – nieko nepakeisi :)))

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

labai noreciau kad grazintu orkestrus 🙂 ir dar dadejus ivairiu suolaikiniu instrumentaliniu ritmu butu nerealus projektas… 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Labai grazus "Youddiph" pasirodymas 1994 metais 🙂 nuosirdi daina!!! grazi muzika… 🙂 super… mmmhhhh….

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

"Serebro" mergytes stipriai ten pavare 🙂 neblogai buvo 🙂 beje – ju stiliuka bande kopijuoti Aliuku ir sesutes grupes lyderes dukra, kuri bande pereiti siu metu LT atranka :DDD

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

tiesa, nepasakiau – kaip jis juokingai juda. Primena musiski Roberta Kupsta :DDD Kaip gejukai 🙂 chi chi chi 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

o kiek aistru ir gincu sukele Dimo Bilano pasirodymas 2006 metais… hy 🙂 piktinosi dar ilgai del 2 vietos… is itesu liudnokoka turetu but Bilanaui 🙂 pravalas 2 vieta uzimt… geriau jau 9 ir pan.

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Natalijos Podolskajos pasirodymas 2005 metais manes irgi neitikino. nors prisikabinti neturiu prie ko. viskas atidirbta, bet… stota ne eta 😀

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Julijos Savičiovos pasirodymas 2004 metais pats nuostabiausias is visu kai tik jie dalyvavo 🙂 daina superine…. 10 balu!!!

Anonymous
Anonymous
prieš 2024 metus

Julijos Savičiovos pasirodymas 2004 metais pats nuostabiausias is visu kai tik jie dalyvavo 🙂 daina superine…. 10 balu!!!

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

TATU man niekad nepatiko…. bet del zinomos skandalingos istorijos jos ir buvo zinomos. pasirode prastai, bet nubalsavo visi del zinomumo…

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

"Prime Minister" pasirodymas 2002 metais kazkoks juokingas, bet kaip zinia, uzeme auksta vieta ir ka tu jiems :))) nesuprasi… 🙂

Anonymous
Anonymous
prieš 2024 metus

"Prime Minister" pasirodymas 2002 metais kazkoks juokingas, bet kaip zinia, uzeme auksta vieta ir ka tu jam :)))

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

kokie jie keisti… ko jie daro uzdaras atrankas… slapukai sukciukai…. grupe "Mumiy Troll" man patinka, bet jie netiko europos standartams, kurie tuo metu gerokai valde eurovizijos situacija…

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

2000 gerai sudalyvavo – nukirte 2 vieta 🙂 ir ne visad butina vaziuot zinomam atlikejui 🙂 Alsou nuvaziavo ir net be stiprios dainos visiems spygas parode :)) pasiseke 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

zmonite Pugaciova irgi prisidejo prie dalyvavimo 🙂 ko gi ne 🙂 uzdara atranka, isvaziavo, padainavo, smagu jai, smagu Rusijai 🙂 nuotykis :))

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

su Kirkorovu kaip cia idomiai atsitiko… ko jis taip blogai pasirode?
bet smagiausia kad visiems buvo dzin ir liko toks pat populiarus 🙂
nes jis saunus 🙂

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.