Eurovizija 2025

Ar Šveicariškos kainos neišgąsdins „Eurovizijos“ gerbėjų?

Šių metų „Eurovizija“ vyks Bazelyje, Šveicarijoje – viename iš labiausiai kosmopolitiškų, ekonomiškai išsivysčiusių bei brangiausių Europos miestų. Daugelis gerbėjų, planuojančių kelionę į renginį, jau dabar nerimauja dėl pragyvenimo kainų Bazelyje.

Išsamiau panagrinėjus ir sulyginus su Vilniaus kainomis, skirtumai yra ryškūs ir gali gerokai paveikti kelionės biudžetą.

Pragyvenimo kainos

Maisto produktų, paslaugų, būsto ir pramogų kainos čia gerokai didesnės nei Vilniuje. Pavyzdžiui, restoranai – vidutinė trijų patiekalų vakarienė dviems žmonėms vidutinio lygio restorane Vilniuje kainuoja apie 50 eurų, o Bazelyje tokia pati vakarienė gali atsieiti 100–150 eurų ar daugiau.

Pastebimai skiriasi gėrimų kainos kavinėse – vandens stiklinė Bazelyje gali kainuoti virš 4 eurų (Vilniuje iki 2 eur), buteliukas Coca-colos – 4,50 eur (Vilniuje apie 2 eur), alaus bokalas – 9 eur (Vilniuje apie 4 eur).

YouTube player

Būsto nuoma 

Vilniuje vieno kambario butą miesto centre galima išsinuomoti už 600–800 eurų per mėnesį, o Bazelyje tokio paties buto nuoma gali siekti 1500–2500 eurų per mėnesį. Netgi trumpalaikė nuoma, tokia kaip viešbučio kambarys, Bazelyje gali būti dvigubai ar net trigubai brangesnė nei Vilniuje. Tai ypač aktualu turistams ir „Eurovizijos“ lankytojams, kurie gali susidurti su didelėmis apgyvendinimo išlaidomis.

Pavyzdžiui platformoje Booking.com ieškodami pastogės Bazelio mieste per patį dainų konkursą gegužės 11-18 dienomis turėsite pakloti ne mažiau kaip 4000 eurų už savaitę, o didesnė dalis apgyvendinimo vietų kainuos ir dar daugiau (7000–20 000 eur).

Tuo metu per Airbnb platformą įmanoma rasti kambarį savaitei už 1000–2000 eur.

Transportas, pramogos ir kasdieniai pirkiniai

Vienkartinis bilietas viešuoju transportu Bazelyje kainuoja apie 3–4 eurus, o Vilniuje – iki 1 euro. Nuvažiuoti 1 kilometrą su taksi Lietuvos sostinėje kainuoja apie 1 eurą, o Bazelyje – daugiau nei 4 eurus.

Šveicariškose parduotuvėse beveik visos kainos yra 2–5 kartus didesnės, lyginant su lietuviškomis: kilogramas vištienos kainuoja apie 31 eur (Lietuvoje apie 6 eur), sūrio kilogramas kainuos apie 25 eur (Lietuvoje apie 12 eur), o dėžutė kiaušinių gali atsieiti iki 7 eur (Lietuvoje maždaug 2,50 eur). Bene mažiausiai (30–70%) skiriasi daržovių bei vaisių kainos.

Paprasti pirkiniai, tokie kaip kavos puodelis, Bazelyje kainuoja 4–6 eurus, kai tuo tarpu Vilniuje tai būtų apie 2–3 eurus

YouTube player

Nepaisant aukštų kainų, Bazelis siūlo aukščiausios kokybės infrastruktūrą, saugumą ir platų kultūrinių pramogų spektrą. Miestas garsėja savo tarptautine atmosfera, modernaus meno muziejais, architektūra ir kultūriniais renginiais. Tačiau tiems, kurie planuoja kelionę į Bazelį, svarbu iš anksto pasiruošti didesnėms išlaidoms ir tinkamai suplanuoti savo biudžetą, kad galėtų mėgautis visais šio nuostabaus miesto teikiamais privalumais.

Daugiau Vilniaus ir Bazelio kainų palyginimų rasite portale Numbeo.

YouTube player
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus