AtrankosEurovizija 2025

Švedija ir Italija pristatė atrankų naujoves

Švedijos transliuotojas SVT pranešė, kad nacionalinėje atrankoje „Melodifestivalen“ bus įtrauktos kelios naujovės. Apie pokyčius Sanremo festivalyje paskelbė ir Italijos transliuotojas RAI.

Švedija, gegužę vykusios „Eurovizijos“ šeimininkė, rugpjūčio 23 dieną pradėjo registraciją į nacionalinę atranką, kurios nugalėtojas atstovaus šaliai 2025 metais Šveicarijoje vyksiančiame „Eurovizijos“ dainų konkurse.

Alma Bengtsson/SVT nuotr.

Atrankos procesas truks šešias savaites ir žiūrovams bus pristatyta 30 dainų, iš kurių jie išrinks 12 finalininkų. Finale, kaip įprasta, žiūrovų balai bus sumuojami su tarptautinės komisijos balais.

Atranka susidės iš penkių pusfinalių ir finalo. Kiekviename pusfinalyje dvi daugiausiai balsų surinkusios dainos iškart pateks į finalą, o trečią vietą užėmęs pasirodymas gaus „antrąjį šansą“.

Skirtingai nei pastaraisiais metais, šiemet dėl antrojo šanso kovos tik tie dalyviai, kurie savo pusfinaliuose užėmė trečią vietą. Pagal naująsias taisykles, visų pusfinalių trečių vietų laimėtojų rezultatai bus lyginami iškart po penktojo pusfinalio, o didžiausią balsų skaičių surinkęs atlikėjas pateks tiesiai į finalą. Likusieji keturi kausis tarpusavyje, o žiūrovai nuspręs, kas bus vertas paskutinio bilieto į finalą.

Dar viena naujovė – žiūrovai turės galimybę anksčiau klausytis pamėgtų dainų įvairiose muzikos klausymo platformose. Iki šiol dainos būdavo viešai prieinamos tik po paskutinio pusfinalio, tačiau 2025 metų atrankos kūriniai bus prieinamos dieną prieš atitinkamą pusfinalį. Tai reiškia, kad kiekvieną penktadienį žiūrovai galės susipažinti su šešiomis šeštadienio pusfinaliuose dalyvaujančiomis dainomis, kas leis geriau pažinti atlikėjus ir jų kūrinius.

Primename, kad 2024 metais Malmėje vykusiame „Eurovizijos“ konkurse Švedijai atstovavo broliai Marcus ir Martinus iš Norvegijos su daina „Unforgettable“, kuri finale užėmė 9 vietą.

YouTube player

Pokyčiai neaplenkė ir legendinio Sanremo

Vasarį įprastai rengiamą Sanremo muzikos festivalį šiek tiek atnaujino ir italai.

Visų pirma renginio vedėju ir meno vadovu taps Carlo Conti, kuris pakeis nuo 2020 m. šias pareigas užėmusį Amadeus. Tai bus Carlo Conti sugrįžimas į Sanremą, mat jis šiose pareigose nebus naujokas – Conti jau buvo tapęs festivalio veidu 2015-17 metais. Pranešama, kad šios užduotys bei garbė jam patikėta ne tik kitais, bet ir 2026 metais.

Carlo Conti. RAI nuotr.

Siekiant sutrumpinti iki paryčių užsitęsiančias transliacijas, nuo 30-ies buvo sumažintas festivalio dalyvių skaičius. Šiemet į kovą dėl auksinio liūto stos 24-i artistai.

Dar viena naujovė – ketvirtosios, koverių nakties, rezultatai nebus skaičiuojami į galutinius festivalio rezultatus.

Kaip ir pastaraisiais metais, festivalis truks penkis vakarus – prasidės vasario 11 d., o didysis finalas, kaip ir Lietuvos atrankos finalas, vyks vasario 15 d. Priminsime, kad festivalio laimėtojui yra siūloma vykti į „Euroviziją“, tačiau jis gali šio kvietimo atsisakyti. Tiesa, paskutinį kartą taip nutiko 2016 metais.

Šiemet Italijos garbę „Eurovizijoje“ gynė Angelina Mango su daina „La noia“. Nors buvo viena pagrindinių favoričių nugalėti, mergina galutinėje lentelėje užėmė 7-ą vietą. Tai buvo 11-as kartas nuo Italijos sugrįžimo į konkursą 2011 m., kai šalis pateko į geriausiųjų dešimtuką. Paskutinį kartą to padaryti nepavyko 2016-aisiais.

YouTube player
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus