Nyderlandų, Šveicarijos ir Kroatijos atstovai
DalyviaiPrognozės

2024 m. „Eurovizijos“ favoritai – kam prognozuojama pergalė?

Gegužės 7 – 11 d. dienomis Švedijoje vyks 2024 m. „Eurovizija“. Sužinokite, kas yra pagrindiniai favoritai ir kam prognozuojamos aukščiausios vietos.

Jau gegužės 7 d. vyks pirmasis „Eurovizijos“ pusfinalis, kuriame galėsime stebėti ne tik Silvester Belt, bet ir prie favoritų priskiriamus Kroatijos ir Ukrainos pasirodymus. Ne ką mažiau įdomus laukia ir antrasis pusfinalis, kuris vyks gegužės 9 d. Čia išvysime Šveicarijos ir Nyderlandų pasirodymus, kuriems prognozuojamos vietos pirmajame penkete. Labai didelė tikimybė, kad tarp šių keturių pasirodymų bus ir 2024 m. „Eurovizijos“ nugalėtojas.

Iš viso „Eurovizijos“ finalo scenoje matysime 26 pasirodymus. Kai kuriems iš jų patekimas į finalą jau bus laimėjimas, kai kurie į Švediją atvyko tik vieno – kitais metais atvežti „Euroviziją“ į savo šalį. Šiame tekste iš arčiau pažvelgsime, kas yra tie pagrindiniai „Eurovizijos“ favoritai, kuo jų pasirodymai išsiskiria iš kitų ir kodėl jie turi didžiausius šansus patekti į geriausiųjų penketuką.

Pagrindiniai 2024 m. „Eurovizijos“ favoritai

Iki „Eurovizijos“ finalo likus kiek daugiau nei dviems savaitėms, Šveicarija, Kroatija ir Nyderlandai yra išskiriami kaip pagrindiniai kandidatai triumfuoti Malmėje. Vis dažniau minimas ir Italijos pavadinimas, tačiau Angelina Mango su daina „La noia“ matoma penketuke, o ne pirmajame trejete.

Šveicarija: Nemo – „The Code“

24-erių Nemo Mettler Šveicarijos muzikinėje scenoje labiausiai sužibėjo savo debiutiniais metais. Nuo 2016 iki 2019 m. penkios jo dainos Šveicarijos dainų topuose pateko į šimtuką. 2017 m. išleista daina „Du“ netgi pasiekė ketvirtą vietą. Per karjerą Nemo yra išleidęs keturis albumus, daugiausiai sėkmės susilaukė pirmasis – „Clownfisch“.

2017-18 m. Nemo laimėjo septynis apdovanojimus. 2017 m. Šveicarijos muzikos apdovanojimuose buvo išrinktas kaip geriausias talentas, kitais metais triumfavo dar keturiose kategorijose. Šių metų vasario 29 d. buvo paskelbta, kad Nemo „Eurovizijos“ scenoje atstovaus Šveicarijai. Daina „The Code“ iš karto susilaukė didelio populiarumo, Šveicarijos topuose pakilo iki 22-os vietos – antras geriausias rezultatas dainininko karjeroje.

Atlikėjas išsiskiria savo vokaliniais gebėjimais, taip pat groja smuiku, fortepijonu ir būgnais. „Eurovizijos“ pasirodyme puikiai atskleidžia savo vokalo galimybes, kadangi galima išgirti ne tik aukštas natas, bet ir repo eilutes. Prognozuojama, kad Nemo susilauks daugiausiai balsų iš komisijos, kas stipriai didina šansus laimėti.

YouTube player
Šveicarijos rezultatai „Eurovizijoje“

Ilgą laiką Šveicarija „Eurovizijoje“ turėjo labai sunkų laikotarpį. Nuo 2007 m. iki 2018 m. jiems vos du kartus pavyko patekti į finalą, tris kartus pusfinaliuose užimta paskutinė vieta. Į finalą pateko tik Anna Rossinelli su „In Love For A While“ 2011 metais, kai užėmė 25-ą vietą ir Sebalter su „Hunter Of Stars“ 2013 m., kai užėmė 13-ą vietą.

Situacija stipriai pasikeitė nuo 2019 m., kai Luca Hanni atlikęs dainą „She Got Me“ tiek pusfinalyje, tiek finale užėmė ketvirtą vietą. 2021 m. „Gjon‘s Tears“ su „Tout I‘univers“ sugebėjo patekti į trejetuką – to nebuvo pavykę pasiekti beveik 30 metų. Pastarąjį kartą Šveicarija trejetuke buvo 1993 m., kai „Eurovizijoje“ dalyvavo Annie Cotton su daina „Moi, Tout Simplement“. „Gjon‘s Tears“ tuomet puikiai pasirodė ir pusfinalyje, kurį pavyko laimėti.

Paskutiniai du konkursai nebuvo labai sėkmingi, tačiau bent jau pavykdavo patekti į finalą. 2022 m. Marius Bear sudainavęs „Boys Do Cry“ užėmė 17-ą vietą, o pernai Liverpulyje „Watergun“ sudainavęs Remo Forrer liko 20-as. Kur kas daugiau tikimasi ir laukiama iš šių metų Šveicarijos pasirodymo. Nemo su daina „The Code“ turi galimybę padaryti tai, ko šveicarams nepavyko pasiekti jau daugiau nei 35-erius metus – laimėti „Euroviziją“. Šveicarai yra laimėję pirmą „Euroviziją“ 1956 m., o antrą pergalę iškovojo 1988 m.

YouTube player
YouTube player
Kroatija: Baby Lasagna – „Rim Tim Tagi Dim“

Kroatų pasirodymą galėsime matyti beveik iš karto po Silvester Belt. Pirmajame pusfinalyje „Baby Lasagna“ pasirodys septintas, o žvelgiant į bendrus rezultatus, kroatams ir yra prognozuojama pergalė pusfinalyje.

Marko Purišič yra 28-erių dainininkas ir muzikos prodiuseris, kuris scenoje prisistato vardu „Baby Lasagna“. 2011-16 m. ir 2018-22 m. M. Purišič buvo gitaristas kroatų roko grupėje „Manntra“. Su grupe 2019 m. dalyvavo Kroatijos atrankoje į „Euroviziją“, kur užėmė ketvirtą vietą. 2023 m. atlikėjas pradėjo solinę karjerą, o tais pačiais metais spalio 21 d. išleido pirmąją savo dainą „IG Boy“.

Roko muzikantas teigia, kad didžiausi jo muzikos įkvėpėjai yra „Rammstein“, „Electric Callboy“ ir „Tonči & Madre Badessa“. „Baby Lasagna“ atliekamos dainos yra susijusios su atlikėjo biografija. Jose yra gilinamasi į asmeninę patirtį, taip pat nagrinėjamos visuomenės problemos, ypač tos, kurios labiausiai liečia jo tėvynę. „Eurovizijos“ daina „Rim Tim Tagi Dim“ yra pasakojimas apie jauno berniuko kelionę iš Kroatijos, ieškant geresnės ateities kitoje šalyje.

„Baby Lasagna“ daina „Rim Tim Tagi Dim“ Kroatijoje greitai susilaukė didelio populiarumo. Pirmiausia, daina debiutavo 24-oje vietoje Kroatijos TOP 40 dainų tope. Kai Marko laimėjo Kroatijos „Eurovizijos“ atranką, daina topuose pasiekė pirmą vietą.

YouTube player
Kroatijos rezultatai „Eurovizijoje“

„Baby Lasagna“ su daina „Rim Tim Tagi Dim“ gali pasiekti tai, ko dar niekam nėra pavykę padaryti šalies istorijoje. Kroatija „Eurovizijoje“ debiutavo 1993 metais ir kol kas geriausias pasirodymas yra ketvirta vieta. Šį rezultatą Maja Blagdan su daina „Sveta Ljubav“ pasiekė 1996 m., o pakartoti pavyko Doris Dragovič su daina „Marija Magdalena“ 1999 metais. Nuo 2001 m. Kroatija nei karto nebuvo patekusi į geriausiųjų dešimtuką, o nuo 2007 metų finale buvo vos penkis kartus.

Neabejojama, kad šis pasirodymas kroatams atneš sėkmę pirmajame pusfinalyje – tai jau būtų pirmas kartas istorijoje, kai Kroatija laimėtų pusfinalį. Finale „Baby Lasagna“ turi geras galimybes patekti į geriausiųjų trejetuką ar net laimėti „Euroviziją“.

Nyderlandai: Joost Klein – „Europapa“

Antrąjį pusfinalį uždarys Nyderlandų atstovas Joost Klein, kuriam prognozuojama pergalė pusfinalyje ir tuo pačiu viena iš pirmų trijų vietų finale. Nyderlandams atstovaus 26-erių atlikėjas, savo muziką siejantis su hip hopo stiliumi. Joost Klein nebaigė jokios muzikos mokyklos, o terpė atsiskleidimui buvo jo paties sukurtas „Youtube“ kanalas.

Joost Klein augo Britsum kaime, kur būdamas 11-os sukūrė savo „Youtube“ kanalą. Kai jam buvo dvylika metų, šeimą pasiekė skaudi žinia – tėtis pralaimėjo kovą su vėžiu. Po metų neteko ir mamos, kuriai sustojo širdis. Per mažiau nei dvejus metus netekęs abiejų tėvų, Joost Klein augo su vyresniu broliu ir seserimi.

YouTube player

Muzikinę karjerą pradėjęs 2016 m., jau spėjo išleisti aštuonis albumus. Penki iš jų pateko į Nyderlandų TOP 100 ir užėmė aukštas vietas – 12, 10, 5, 18 ir 4. Atlikėjas ypač išpopuliarėjo 2023 metais, kai jo išleista daina kartu su Ski Aggu ir Otto Waalkes – „Friesenjung“ nuskambėjo per visą Europą. Šešiose šalyse daina pateko į TOP 100, Austrijoje ir Vokietijoje pasiekė pirmą vietą, Šveicarijoje septintą. Įdomu tai, kad ši daina populiarumo susilaukė ir Lietuvoje – topuose užėmė 65-ą vietą.

Daina „Europapa“ yra odė Europai ir „laiškas“ mirusiam tėvui, kuris jį išmokė, kad pasaulis neturi sienų. Joost Klein sakė, kad dainos stilių įkvėpė „2 Unlimited“ ir „Vengaboys“ grupės. Prie žodžių kūrimo kartu su Klein prisidėjo dar šeši rašytojai. „Europapa“ po išleidimo labai greitai susilaukė populiarumo ir šiuo metu yra viena daugiausiai peržiūrų surinkusių dainų iš šių metų „Eurovizijos“. „Youtube“ per daugiau nei mėnesį daina perklausyta daugiau nei 20 mln. kartų. Belgijoje ir Nyderlandų topuose „Europapa“ pasiekė pirmą vietą, o Lietuvoje yra 40-oje vietoje.

YouTube player
Nyderlandų rezultatai „Eurovizijoje“

Nyderlandai 2005-12 m. „Eurovizijoje“ turėjo labai nesėkmingą atkarpą – nei karto nepateko į finalą, o 2011 m. pusfinalyje užėmė paskutinę vietą. Nuo 2013 m. į finalą nepateko du kartus – 2015 m. ir pernai. Tačiau, 2014 m. „The Common Linnets“ su daina „Calm After The Storm“ laimėjo pirmą pusfinalį, o finale liko antroje vietoje. 2019 m. triumfuoti pavyko ne tik pusfinalyje, bet ir finale – Duncan Laurence su daina „Arcade“ Nyderlands atnešė pirmą pergalę nuo 1975 metų.

„Eurovizijos“ TOP 5 – kas pateks į pirmą penketuką?

Pirmajame trejete yra matomos Šveicarija, Kroatija ir Nyderlandai, tuo tarpu prie favoritų pridedami dar du pasirodymai – Ukrainos ir Italijos atstovės. Būtent šios dvi šalys turi daugiausiai šansų patekti į pirmąjį penketuką.

Italija: Angelina Mango – „La noia“

Italai „Eurovizijos“ scenoje demonstruoja ypač stabilius rezultatus. Tai viena iš „Didžiojo penketo“ šalių, kuri kartu su Prancūzija, Vokietija, Ispanija ir Jungtine Karalyste turi garantuotą vietą finale. Visgi italams pagal rezultatus negali prulygti nei viena iš šių šalių. Nuo 1990 m. Italija du kartus laimėjo „Euroviziją“ ir dar septynis kartus buvo geriausiųjų penketuke. Negalime pamiršti ir svarbios detalės, kad šalis nuo 1994 iki 2010 m. konkurse sudalyvavo tik vieną kartą. Per septyniolika pastarųjųę bandymų vos tris kartus buvo už pirmojo dešimtuko ribos.

YouTube player

Panašu, kad ir šiais metais Italija vėl galės didžiuotis savo pasirodymu, kadangi 23-erių Angelina Mango yra paruošusi puikų pasirodymą. Jeigu Kroatijos ir Nyderlandų pasirodymuose yra kuriamas šou, tai „La Noia“ visas dėmesys sutelkiamas į atlikėją ir dainą.

Angelina Mango gimė dainininkų šeimoje – mama Laura Valentine buvusi „Matia Bazar“ grupės vokalistė, o tėtis Giuseppe Mango, žinomas kaip tiesiog Mango. Augdama muzikinėje šeimoje, ji išmoko ne tik dainuoti, bet ir groti pianinu bei gitara. Nuo vaikystės dešimt metų lankė šokius. 2014 m. neteko tėčio, po kurio mirties 2016 m. su šeima persikėlė į Milaną. Čia studijavo ir pradėjo dainuoti grupėje, kurioje jos brolis yra būgnininkas.

Ukraina: Alyona Alyona ir Jerry Heil – „Teresa & Maria“

Ukraina yra nuolatinė finalo dalyvė – nuo 2003 m., kai debiutavo konkurse, nei karto nepraleido finalo, du kartus laimėjo pusfinalį, du kartus užėmė antrą vietą. Įdomu tai, kad kuomet pusfinalyje buvo užimta antra vieta, finale pavykdavo triumfuoti. 2004 m. pergalę atnešė Ruslana – „Wild Dances“, o 2016 m. Jamala – „1944”.

Ukraina paskutinėse trejose „Eurovizijose“ galėjo džiaugtis solidžiais rezultatais. 2021 m. su „Shum“ vakarėlį užkūrę Go_A užėmė penktą vietą, 2022 m. Kalush Orchestra laimėjo „Euroviziją su „Stefania“, o 2023 m. „Heart of Steel“ atlikę Tvortchi liko šeštoje vietoje.

Šiais metais Ukrainai atstovaus 32-erių Aliona Olehivna Savranenko ir 28-erių Yana Oleksandrivna Shemaieva. Repo muzikos atstovė sceniniu vardu žinoma kaip Alyona Alyona, o socialiniuose tinkluose išgarsėjusi A. Savranenko žinoma kaip Jerry Heil.

Jerry Heil dalyvavo 2020 m. 2022 m. Ukrainos atrankoje į „Euroviziją“. Pirmą kartą su daina „Vegan“ užėmė šeštą vietą, antrąjį su daina „When God Shut the Door“ trečią vietą. Trečias kartas nemelavo – susijungusi į duetą su Alyona Alyona ji laimėjo atranką ir „Eurovizijos“ scenoje pasirodys su daina „Teresa & Maria“.

YouTube player
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus