Armidos Čepukaitės nuotr.
DalyviaiEurožvaigždės

Silvester Belt – atlikėjo gyvenimo istorija ir kelias iki „Eurovizijos“

Vasario 17 d. baigėsi penkias savaites trukusi „Eurovizijos“ atranka Lietuvoje, kurioje triumfavo 26-erių atlikėjas Silvester Belt. Kviečiame iš arčiau susipažinti su atlikėjo gyvenimo istorija ir kaip jis atsidūrė ten, kur yra šiandien.

Gruodį pasirodžiusiuose „Eurovizijos“ atrankų sąrašuose Silvester Belt tikrai nebuvo ryškiausia žvaigždė. Kur kas daugiau dėmesio susilaukė Vido Bareikio surinkta grupė „VB Gang“, jau „Eurovizijoje“ dalyvavę Vilija Matačiūnaitė bei Andrius Pojavis, grupė „Baltos Varnos“, ne kartą atrankos finalą pasiekusi Monika Marija ir kiti. Daug intrigos kėlė „The Roop“ sugrįžimas, tačiau apie Silvester Belt niekas nekalbėjo iki jo pasirodymo pirmajame pusfinalyje.

Būtent sausio 13 d. yra ta data, kuri stipriai pakeitė jaunojo atlikėjo gyvenimą. Pirmoje atrankos laidoje Silvester Belt su daina „Luktelk“ iš komisijos gavo maksimalų taškų skaičių, pagal žiūrovus liko antras ir pateko į finalą bei susilaukė didelio susidomėjimo internete. Po kiek daugiau nei mėnesio paaiškėjo, kad „Eurovizijos“ pirmas pusfinalis bus kol kas didžiausias atlikėjo išbandymas muzikinėje karjeroje.

YouTube player

Norėdami iš arčiau supažindinti su Silvester Belt, atrinkome svarbiausius ir įdomiausius atlikėjo gyvenimo faktus. 26-erių muzikantas nėra visiškas naujokas Lietuvos muzikinėje scenoje – jis jau spėjo sudalyvauti keliuose muzikiniuose projektuose. Taip pat gyveno ir mokėsi užsienyje, o sugrįžęs į gimtąją šalį pradėjo sparčiais žingsniais augti Lietuvos muzikos padangėje.

Pirmieji Silvestro žingsniai muzikos pasaulyje

Silvestras Beltė, žinomas kaip Silvester Belt, 1997 m. lapkričio 26 d. gimė ir augo Kaune. Muzikos mokyklą pradėjo lankyti būdamas 4-erių metų. Akyliausi atlikėjo fanai gali prisiminti iš 2010 metų, kai būdamas 13-os dalyvavo „Vaikų Eurovizijos“ atrankoje. Tuomet jaunajam atlikėjui su daina „Pi-Pa-Po“ pavyko patekti į atrankos finalą, bet ten pasirodymą jis ir baigė. 2014 metais Silvestras sėkmę išbandė projekte „Lietuvos balsas“, tačiau tuo metu 16-mečiui neatsisuko nei vienas iš teisėjų.

YouTube player

Nors pasirodymą „Lietuvos balse“ atlikėjas baigė ypač anksti, susilaukė teigiamų komentarų iš tuo metu projekte dirbusių mokytojų-teisėjų. „Pasirodė, kad stiprus balsas pas tave, bet kada buvau užsisukęs, tikrai neįsivaizdavau, kad čia dainuoja 16-metis“, – po pasirodymo sakė Donatas Montvydas. Jam pritarė ir Inga Valinskienė, kuri sakė: „Balsas išties sodrus, stiprus, su didelėmis galimybėmis, ko aš tau ir linkiu ateityje“.

Emigracija – studijos užsienyje ir lemtingas sugrįžimas į Lietuvą

Po nesėkmės projekte „Lietuvos balsas“ jaunas atlikėjas ieškojo savęs, Lietuvoje jautėsi kitoks ir tai buvo viena iš priežasčių, kodėl išvyko studijuoti būtent į Londoną. Apie savo seksualinę orientaciją Silvester Belt viešai pradėjo kalbėti tik sugrįžęs iš užsienio, tačiau homoseksualumo tema Lietuvoje stipriai paskatino jaunuolį išvykti. Pats tai atskleidė vėliau dalyvaudamas projekte „X faktorius“:

„Prasidėjo problemos dėl orientacijos. Pradėjau klausti savęs, kokie žmonės man patinka. Žinojau, kad Lietuvoje apie homoseksualumą, homoseksualus kalba visiškai nepozityviai. Kai kurie žmonės keistai į mane žiūri, o dėl to prasidėjo depresinės nuotaikos. Norėjosi bėgti nuo savęs. Galvojau, kad išvažiavimas padės pradėti kitą gyvenimo etapą“.

Realybės šou „Aš – superhitas“

Londone Silvestras Beltė Vestminsterio universitete studijavo komercinį muzikos atlikimą. Studijų metais jo sesė jį paskatino užsiregistruoti į Lietuvoje vykstantį realybės šou „Aš – superhitas“. Čia jam sekėsi kur kas geriau nei prieš išvykstant iš Lietuvos. Nuo pat pradžių žiūrovai pamėgo jaunuolį, o palaikymą parodė ir finale. Silvestras laimėjo šį realybės šou ir pelnė 10 tūkst. eurų prizą.

YouTube player

Šis projektas atlikėjui buvo išskirtinis ne tik todėl, kad pavyko jį laimėti, bet ir buvo puiki terpė viešai prisipažinti dėl savo seksualinės orientacijos. Projekto metu teko susidurti su apkalbomis, dalyviams kliuvo pomėgis lakuotis nagus ar skirti daug laiko vizažui. Dalyvaudamas projekte Silvestras sakė:

„Nesureikšminu, kas yra tradicinė, o kas netradicinė orientacija. Nesureikšminu lyčių išskirstymų: mes juk bendraujame pirmiausia su žmonėmis, su jų charakteriais, o ne su lytimi, kas tarp kojų kabo. Žmonės turėtų atskirti seksualinę trauką nuo psichologinės traukos. Yra žmonių, kurie išvis seksualinių traukų nejaučia, yra daug gilesni asmeniniai dalykai“.

Laimėjęs projektą „Aš – superhitas“, S. Beltė koncertavo klube „Soho“ ir tuo pačiu davė interviu, kur plačiau pakalbėjo apie tai, kaip dabar jaučiasi sugrįžęs į Lietuvą. Atlikėjas džiaugėsi, kad žmonių požiūris Lietuvoje keičiasi, o ir pats yra kur kas labiau pasitikintis savimi: „Net negalėjau pagalvoti, kad viešai prisipažinsiu prieš televizijos žiūrovus – juk net ne visi mano draugai tai žinojo! Vis tik, tikriausiai per šiuos pastaruosius metus „atėjo“ tas suvokimas, jog tikrai nebesvarbu, ką apie tave pagalbos kiti. Tad ėmiau ir sudėjau visus taškus ant „i“.“

Projektas „X faktorius“

YouTube player

Po sėkmės „Aš – superhitas“ Silvestras nieko nelaukė ir jau 2018 metais užsiregistravo į Lietuvoje didelio populiarumo susilaukiantį projektą „X faktorius“. Čia jam sekėsi neblogai – priklausė Marijono Mikutavičiaus komandai, pateko į finalus ir turėjo progą pasirodyti tiesioginėje transliacijoje. Vis tik, į superfinalą jam patekti nepavyko, o po pasitraukimo iš „X faktoriaus“ Silvestras neslėpė nusivylimo:

„Meluočiau, jeigu sakyčiau, kad neliūdna ir nerieda kvailos ašaros. Tikriausiai viskas normalu ir žmogiška. Jaučiu emocijas ir tai yra nuostabu. Labai gaila, pikta ir juokinga vienu metu. Norėjau eiti iki pabaigos, atrasti dar daugiau savo spalvų ir, pasikartosiu, daryti šventę sau ir žiūrovui. Žinoma, kad niekas nesibaigia šiandieną, aš nemirštu, mano noras kurti nedingo“.

YouTube player

Sugrįžimas į Lietuvą

Dalyvaudamas projekte „Aš – superhitas“, Silvestras vis dar mokėsi universitete ir po jo grįžo užbaigti studijų į Londoną. Nors ten jautėsi kaip žuvis vandenyje ir galėjo kur kas daugiau dėmesio skirti savo hobiui – vizažui, po studijų nusprendė sugrįžti į Lietuvą. Sugrįžus buvo pristatytas sceninis vardas Silvester Belt, o po kūrybinės pertraukos 2020-aisiais išleista daina „Enough4U”.

Atlikėjas jautėsi kur kas labiau subrendęs, suformavęs savo vertybes. Suprato, ko nori muzikoje ir sakė, kad daug daugiau dėmesio skirs lietuviškai muzikai. Silvestras pasirašė sutartį su „OpenPlay“ prodiuserių komanda, kur pradėjo darbus su šiuo metu viena garsiausių atlikėjų Lietuvoje – Jessica Shy. Jie kartu išleido kūrinį „Drugiai“, o vėliau Silvester Belt išleido tokias dainas kaip „Ar dar matai“ ir „Vidury naktų“.

YouTube player

Naujas karjeros etapas – „Eurovizija“

Kaip žinoma, Silvester Belt palaiko gerus santykius su Jessica Shy. Kartu dirba ne tik muzikinėje scenoje, bet ir yra geri draugai. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl prie dainos „Luktelk“ kūrybos prisidėjo tiek Jessica Shy, tiek Elayork. Kaip pats atlikėjas teigė: „Vieną popietę susėdome kurti, kilo mintis, jog būtų įdomu išbandyti save „Eurovizijos“ scenoje, todėl nusprendėme parašyti dainą būtent šiam nuotykiui“.

Kurti lietuvišką dainą įkvėpė paskutiniai Monikos Liu ir Monikos Linkytės pasirodymai. „Kitos šalys jau seniai siunčia pasirodymus savo kalbomis, turime pavyzdžių kuomet tai padėjo laimėti. Tai – mūsų tautos pranašumas, mes vieninteliai pasaulyje tai turime, naudokime ir didžiuokimės“ – teigė Silvester Belt.

Daina buvo kuriama „Eurovizijai“, todėl buvo siekiama parinkti paprastesnius, labiau įsimenančius žodžius. Pats Silvester Belt sakė: „Iš pradžių gimė melodija, bandėme ieškoti garsų, kurie užsieniečiams skambėtų pažįstamai. Pavyzdžiui, eilutės – „Laboj laboj“, įdėjome tokius garsus, kad žmonėms kiltų kažkokios asociacijos. Žinoma, norėjome, kad būtų gilesnė lietuviškų žodžių prasmė, o jų gerbėja yra Jessica, jai vis gimsta tokie žodžiai. Labai gražu stebėti tokį kūrybinį procesą“.

Lietuviškumą Silvester Belt pabrėžė ir po pasirodymo pirmajame pusfinalyje: „Norisi parodyti Europai, kad mes nesame kažkokie viščiukai, o lietuvių kalba mums yra pasididžiavimas“.

Pirmas pusfinalis

Dieną prieš „Eurovizijos“ pusfinalio pirmą laidą „OpenPlay“ „Youtube“ kanale pasirodė Silvester Belt – „Luktelk“ daina, kuri šiuo metu turi jau virš 1 mln. peržiūrų. Daug laiko susipažinti su naujuoju kūriniu nebuvo, tačiau žiūrovai patikėjo šiuo pasirodymu – skyrė 1 503 balsus, o daugiau pirmoje laidoje surinko tik „VB Gang“ su daina „KABOOM!!!” – 1 843 balsai. Gražių žodžių negailėjo ir komisija, kuri „Luktelk“ dainai skyrė pirmą vietą. Taip Silvester Belt laimėjo pusfinalį ir pateko į „Eurovizijos“ atrankos finalą.

YouTube player

Jeigu į pirmą atrankos laidą pažvelgtume plačiau – daug intrigos joje nebuvo. Pagal žiūrovų balsus trečioje vietoje liko Luka su „Move On“. Ji surinko 695 balsus – perpus mažiau nei Silvester Belt. Į finalą iš pirmos laidos užtikrintai žengė Silvester Belt ir „VB Gang“, tačiau finale pasirodymų rezultatai jau buvo visai kitokie.

Eidamas į „Eurovizijos“ atranką Silvester Belt negalvojo apie rezultatą ir ar pavyks patekti į finalą – pagrindinis tikslas buvo supažindinti žiūrovus su savo muzika: „O tuomet dainą išgirsta žmonės, į ją reaguoja, auga lūkesčiai. Neturime konkrečių tikslų, tik norisi žmones supažindinti su savo veikla“. Taip sakė Silvestras, tačiau po laimėto pusfinalio nuotaikos ir nusiteikimas buvo visai kitoks:

„Dabar tos nuotaikos turėtų atsveri euforiją, jaučiuosi gerai neišsimiegojęs, sprogo viso nerimo burbulas, bet nepaisant to, esame labai laimingi, nepasiduodame, iš karto ruošiamės toliau, finalui“.

YouTube player

„Eurovizijos“ atrankos finalas

Silvester Belt turėtų labiausiai džiaugtis dėl naujojo atrankos formato, kadangi įvykęs pokytis ir atnešė sėkmę. Šį kartą finalą sudarė du etapai – pirmajame išvydome visus dešimt pasirodymų, už kuriuos balsavo tiek komisija, tiek žiūrovai. Trys daugiausiai balsų surinkę atlikėjai pateko į kitą etapą, kuriame balsavo jau tik žiūrovai.

Pirmojo balsavimo metu Silvester Belt surinko 25 502 žiūrovų balsus ir buvo ryškus lyderis. „Shower“ susilaukė 15 783 balsų, o „The Roop“ – 11 802. Vis tik, komisija pirmą vietą skyrė dainą „Impossible“ atlikusiai grupei „Shower“, o antroji vieta atiteko Silvester Belt. Pagal praėjusių metų formatą, Silvestras į „Euroviziją“ nebūtų patekęs, nes surinkus vienodą balų skaičių, galutinį žodį turėjo komisija. Dėl to praėjusiais metais į „Euroviziją“ vyko Monika Linkytė, o ne Rūta MUR.

YouTube player

„Eurovizijos“ atrankos finalo antrajame etape balsavo tik žiūrovai ir Silvester Belt surinko beveik tiek pat balsų, kaip kiti du superfinalininkai kartu sudėjus: iš viso už atlikėją balsavo sulaukta 34 691 balsų, „The Shower“ – 20 307, o „The Roop“ – 15 046.

Po pergalės Silvester Belt neslėpė džiaugsmo, sakė, kad labai pergyveno ir net negalėjo stebėti kitų pasirodymų. Taip pat pridėjo: „Manifestavau šią akimirką, kaip stoviu čia, todėl visus kviečiu daryti tą patį. Pasirodo, svajonės pildosi.“

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

3 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Jiva
Jiva
prieš 1 mėnesį

Kiek Lietuvoje būdavo atrinkta žmonių dalyvavimui EuroVizijoje, niekada nebuvo tokios, išrinktai personalo, daromos pompos. Euro vizija 24 dar net neprasidėjo, o čia pasakoja apie jaunuolį ir kas jis, su kuo miega, su kuo nemiega, kiek pagalvių priverkė, nors ne invalidas ir tėvas motina jo neišsižadėjo, ir vėžiu neserga, chemijos terapijos neturėjęs su savo plaukais ir nagais, bet vis apie jo psichologinę sveikatą pliurpia pliurpia, ir dar kur jis mokėsi, kaip keliavo į Eurovizijos konkursą, kuris dar net neprasidėjo, Lyg Silvestras B. Būtų kandidatas į prezidentus. Tiesiog jau šlykštu, muzikos čia nerasta… Kažkas Labai Nešvaraus vyksta.

Vita
Vita
prieš 1 mėnesį

Jis saunuolis. Labai noriu, kad jam viskas pavyktu, kad visiems patiktume. Butu tobula top 5 but. Isvis, Lietuva nusipelne per 30 metu pagaliau laimet nors karta Eurovizija.

Akvilė
Akvilė
prieš 2 mėnesių

Puikus dainininkas, šaunuolis ❤️