EBU nuotr.
NuomonėsVaikų Eurovizija

Redaktorių verdiktas: „Vaikų Eurovizija 2022“

Jubiliejinė, 20-oji „Vaikų Eurovizija“, įvyksianti Jerevane, jau ant nosies. Ji įvyks šį sekmadienį, o jau šiandien prasideda dalyvių asmeninės repeticijos. Na, o konkurso belaukiant, kviečiame paskaityti, ką apie dainas, atlikėjus bei patį konkursą apskritai galvoja „Eurodiena.lt“ redaktoriai. 

Justas:

Nors girdėjau nemažai žmonių sakančių, kad ši „Vaikų Eurovizija“ yra ypač stipri, aš pasigendu tos vienos vienintelės dainos, kuri nekeltų jokių abejonių, jog būtent ji yra mano favoritė ir būtent ji turėtų laimėti šių metų konkursą. Iš kitos pusės – šiemet nėra ir visiškai prastų dainų, kurių negalėtum pakęsti ir per kurias būtinai norėsis pasidaryti pertraukėlę, tad visas renginys turėtų būti iš ties geras. Kalbant apie mano favoritus – Airija ir Kazachstanas į Jerevaną atveža nuostabias etno balades, Ispanija ir Armėnija, mano nuomone, turi dvi geriausias greito tempo dainas. Šioje kategorijoje norėčiau paminėti ir sugrįžtančią Jungtinę Karalystę, kurios daina, kartais net įkyriai, mano galvoje įstringa ir skamba dažniausiai.

Justo geriausiųjų trejetukas:

  1. Airija
  2. Ispanija
  3. Armėnija
YouTube player

Austėja:

Nors anksčiau, atsiradus pirmosioms šių metų „Vaikų Eurovizijos“ dainoms, taip negalvojau, dabar drąsiai sakau, kad šiųmetinis konkursas yra vienas stipriausių per visą laiką, jei ne stipriausias. Galbūt sutikčiau su Justu, kad nėra vienos vienintelės itin stiprios dainos ir būtent dėl to negaliu užtikrintai teigti, jog konkursas stipresnis nei, pavyzdžiui, 2019-aisiais. Tačiau nekyla abejonių dėl vieno dalyko – niekada gyvenime „Vaikų Eurovizijoje“ neteko girdėti tokių nepaprastai gražių ir spalvingų instrumentų dainose. Dažniausiai tai, kas priversdavo išsižioti, būdavo nuostaba, kad tokio amžiaus vaikai taip nuostabiai dainuoja ar taip užtikrintai pasirodo scenoje, dažniausiai dainos sukeldavo tam tikrų emocijų, tačiau dar niekada neteko taip žavėtis dainų instrumentuotėmis. Pavyzdžiui, labai dažnai į galvą įstringa nuostabūs etniniai instrumentai Airijos dainoje, klasikinių instrumentų pilna ir šiek tiek primenanti 1995-aisiais „Euroviziją“ laimėjusią dainą „Nocturne“. Serbijos paraiška, tamsus ir mistiškas Maltos dainos pragrojimas (beje, jei ne, mano nuomone, pernelyg paprasti ir vaikiški žodžiai, Maltą vertinčiau dar geriau), nuostabus Sakartvelo atstovės Mariam balso ir dainos elektroninių instrumentų mišinys, Ispanijos dainoje vyraujantys Lotynų Amerikos ritmai.

Šiais metais visos dainos tikrai yra klausomos, bet mano favoritė yra Airija. Ne tik dėl jau minėtų etninių instrumentų, bet ir dėl dainos emocijos, žinutės bei atlikėjos. Viskas šioje paraiškoje yra nuostabu ir tai yra vienintelė daina, kurios klausant kiekvieną kartą kūnu bėgioja šiurpuliukai. Daina „Solas“ yra apie psichinės sveikatos svarbą ir apie tai, kad šviesa visada yra, kad ir kaip sunku gali būti ją pamatyti. Net neabejoju, kad dainos tekstas yra pats geriausias šiais metais. Negaliu slėpti ir savo meilės atlikėjai – jos balso tembras skamba tiesiog angeliškai ir puikiai įsivaizduoju ją įgarsinant Disnėjaus filmukų princeses, o kaskart žiūrint jos pasirodymus tampa aišku, kaip ji džiaugiasi būdama scenoje, spinduliuoja charizma ir tiki kiekvienu dainuojamu žodžiu. Tvirtą antrąją vietą skiriu Sakartvelui – negaliu nustoti klausytis šios dainos, manau, kad ji neskamba kaip niekas, ką girdėjau anksčiau ir yra labai moderni. Jau įsivaizduoju, kaip nostalgiškai jos klausysiuos po pusmečio, metų ar dar vėliau ir prisiminsiu dabartinį savo gyvenimo etapą. Tiesą sakant, labai sunku prognozuoti, kas visgi laimės, bet jei būtinai reikėtų rinktis, sakyčiau, kad Sakartvelas.

Kalbant apie organizavimą, panašu, kad Armėnija į tai žiūri rimtai ir stengiasi, kad jubiliejinis konkursas būtų kuo įsimintinesnis. Tai parodo ir faktas, kad renginio metu pasirodys 11 buvusių konkurso nugalėtojų ir atliks savo dainas. Tai ne tik gražus simbolinis gestas – argi ne smalsu, kaip 2008-aisiais „Vaikų Euroviziją“ laimėjusi daina „Bzzz“ skambėtų jau suaugusių žmonių lūpomis?

Austėjos geriausiųjų trejetukas:

  1. Airija
  2. Sakartvelas
  3. Italija
YouTube player

Edita:

Šių metų Vaikų Eurovizija, turiu pripažinti, pasižymi išties stipriomis dalyvaujančių šalių paraiškomis. Tiek vaikų vokaliniai sugebėjimai, tiek dainų tekstai bei struktūros sukelia unikalų įspūdį. Esu labai patenkinta kokybe. Tad norėčiau išskirti savo favoritus. Mano nugalėtojas yra Kazachstanas – pirmą kartą klausant dainos aš tiesiog „išplaukiau” kažkur į dausas, mane sužavėjo atstovo balsas. Dainos melodija ir tekstas man tapo labai ypatingi, po perklausymo prireikė laiko atsigauti. Nuostabu. Jungtinė Karalystė grįžo į konkursą su trenksmu – daina ”Lose My Head” yra absoliuti bomba, galima klausyti ir klausyti. Galiausiai, Airijos siunčiamo kūrinio žinutė palietė mano širdį. Tai ypač prasminga ir jautri daina, o atstovė savo balsu dar labiau išaukština ją. Tiek trumpai apie kiekvieną ir noriu bepridurti, jog labai laukiu išvysti visus pasirodymus scenoje.

Editos geriausiųjų trejetukas:

  1. Kazachstanas
  2. Jungtinė Karalystė
  3. Airija
YouTube player

Kristina:

Vertindama dainas turėjau dilemą – ar turėti omeny, kad tai „Vaikų Eurovizija“, ar vertinti nuoširdžiai. Bendrai, buvau labai maloniai nustebinta (prieš vertinimą nebuvau girdėjusi nei vienos dainos), ir daug kūrinių visai siųsčiau ir į didžiąją „Euroviziją“. Čia ir atsiranda apmąstymai – jau daug metų aktyviai neseku „Vaikų Eurovizijos“, nes manęs ji tiesiog nedomindavo, o šiemet laukiu nesulaukiu sekmadienio. Mažėja skirtumas tarp didžiojo ir vaikų konkurso, tad dainas vertinti pagal jų „vaikiškumą“ nebėra prasmės. Jei riba tarp dviejų konkursų ir toliau mažės, būčiau visai nieko prieš jų dviejų sujungimą ir amžiaus limito mažinimą „Eurovizijoje“. Gerai, apie šių metų dainas – pasirinkau vertinti nuoširdžiai, pagal skonį. Labiausiai man patiko Jungtinės Karalystės, Ukrainos ir Nyderlandų kūriniai. Vieninteliai kūriniai, kurių antrą kartą nenorėčiau klausyti buvo Albanijos ir Portugalijos. Išskirčiau Serbijos kūrinį – jis man šiek tiek priminė kadaise „Euroviziją“ laimėjusį „Nocturne“, bet su serbišku cinkeliu. Įdomus faktas – prieš suvedant balsus, „Eurodienos“ lentelėje pirmavo Airija, tada atėjau aš, jai parašiau apvalų nuliuką ir sumaišiau kortas. Nekantriai laukiu sekmadienio!

Kristinos geriausiųjų trejetukas:

  1. Jungtinė Karalystė
  2. Ukraina
  3. Nyderlandai
YouTube player

Tautvydas:

Pastaraisiais metais asmeninis susidomėjimas „Vaikų Eurovizija“ sumenko, tačiau tikriausiai tai neturėtų stebinti – visgi tai yra jaunesniai auditorijai skirtas renginys. Kalbant apie šiųmetinį konkursą, nesu toks optimistiškas kaip mano kolegos, kadangi klausantis dainų išgirdau vos kelias, kurių nesinorėjo išjungti po minutės ar dviejų.

Nemažai kūrinių turi įdomias, intriguojančias įžangas ar pirmus posmus, po kurių seka nuviliantys priedainiai – tokiomis dainomis įvardinčiau Maltos, Ispanijos bei Serbijos paraiškas. Netrūksta ir dramatiškų kūrinių, kurios (tradiciškai) verčia susimąstyti, ar nėra per brandžios atlikėjams ir pačiam konkursui. Šiuo atveju kalbu apie Ukrainos ir Sakartvelo paraiškas. 

Asmeninė favoritė – Jungtinė Karalystė. Iš vienos pusės, vėlgi, dainoje nėra nieko vaikiško. įsimenantis, kokybiškas kūrinys, kurį įsivaizduoju skambantį radijuje. Lenkijos ir Armėnijos kūriniai turbūt kesinasi į panašią auditoriją, tačiau yra žymiai silpnesni. 

Galiausiai, apmąstymui, po Prancūzijos pergalės 2020 metais atrodė, kad galbūt konkursas atsigręš atgal į „vaikiškumą“, tačiau taip neatsitiko ir pernai laimėjus Armėnijai, o tai pat prisiminus ir nugalėtojas iš Lenkijos, peršasi išvada, kad, kaip ir minėjo Kristina, vis labiau panašėja į suaugusiųjų „Euroviziją“. 

Tautvydo geriausiųjų trejetukas:

  1. Jungtinė Karalystė
  2. Sakartvelas
  3. Lenkija
YouTube player

Taip pat „Eurodienos“ redaktoriai sureitingavo ir visas šiųmetines paraiškas, duodami 10-čiai mėgstamiausių dainų 1-8, 10 ir 12 balų. Bendras reitingas atrodo taip:

  1. Jungtinė Karalystė (44)
  2. Airija (34)
  3. Kazachstanas (31)
  4. Sakartvelas (26)
  5. Ispanija (21)
  6. Ukraina (21)
  7. Armėnija (17)
  8. Nyderlandai (16)
  9. Prancūzija (16)
  10. Šiaurės Makedonija (15)
  11. Serbija (14)
  12. Italija (12)
  13. Lenkija (10)
  14. Malta (8)
  15. Portugalija (5)
  16. Albanija (0)

Dalyvių asmeninės repeticijos prasideda jau šiandien. Jas visas bus galima rasti oficialiame YouTube kanale.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus