Viliaus asmeninio archyvo nuotr.
Organizavimas

„Eurovizijoje“ savanoriavęs Vilius dalinasi konkurso užkulisių įspūdžiais

Savanoriai yra „Eurovizijos“ varikliukas, kasmet užtikrinantis, kad miesto svečiai, delegacijos ir spaudos atstovai jaustųsi saugūs ir informuoti. Nors šiemet Roterdamo mieste vyko mažiau „eurovizinių“ renginių nei įprastai, savanorių komandą sudarė virš 600 pagalbininkų.

Pasitikti savanorius „Ahoy“ arenoje buvo patikėta 22-ejų šiauliečiui Viliui, prieš trejus metus atvykusiam į Nyderlandus studijuoti Laisvalaikio ir renginių vadybą NHL Stendeno taikomųjų mokslų universitete. Jaunas aktyvistas pavergė organizatorius savo ryžtu ir sukauptu turtingu savanoriavimo patirties bagažu.

„Dar nuo vaikystės kasmet stebiu „Eurovizijos“ transliacijas ir nekantriai su jauduliu laukiu rezultatų. Kai Tel Avive laimėjo Duncan Laurence, buvau įsitikinęs, kad tapsiu šio grandiozinio šou dalimi. Dar neįsivaizdavau kaip, tačiau tikėjau, kad dalyvavimas šiame renginyje taps  vienu gražiausiausių dalykų, kurį nuveiksiu gyvenime“, – džiaugsmingai prisimena Vilius.

Entuziazmo nestingantis vaikinas užpildė paraišką, paminėjęs savo nuopelnus gimnazijos ir gimtojo miesto projektuose. Jau netrukus Vilius buvo pakviestas į pirmąjį susirinkimą, kurio metu organizatoriai pristatė bedrą tvarką ir suskirstė dalyvius pagal atsakomybes. Tiesa, kiekvienas pats galėjo pateikti tris labiausiai patinkančias sritis, prie kurių norėtų prisidėti. Atrankos sudėtingumas priklausė ir nuo pareigų. Pavyzdžiui, Viliaus kolėgei, dirbusiai šalia scenos, teko įrašyti pristatomąjį filmuką ir įveikti papildomus atrankinius pokalbius su renginio prodiuseriais.

Viliaus asmeninio archyvo nuotr.

„Kai „Eurovizija“ buvo atšaukta, sulaukiau paguodos laiško su padėka, tačiau iki paskutiniųjų tikėjau, kad tuo istorija nesibaigs. Jau netrukus organizatoriai paskelbė, kad visiems savanoriams, kurie buvo atrinkti darbuotis 2020-ųjų metų „Eurovizijoje“, automatiškai suteikiamas pakvietimas prisijungti prie 2021-ųjų renginio. Aišku, kai kurių savanorių planai pasikeitė, todėl buvo surengta ir papildoma atranka. Nors laisvos vietos buvo užpildytos akimirksniu“, – pasakoja jaunuolis.

Vilius buvo atsakingas už savanorių koordinavimą – sveikino juos atvykus į Roterdamą, suteikė reikalingus atributus ir sprendė kilusias problemas. Aišku, vaikinui taip pat ne kartą teko išeiti iš savanorių zonos ir pabūti prie scenos ar sėdėti žaliajame kambaryje per balsavimo repeticijas.

„Susipažinau su įdomiais žmonėmis, radau draugų. Teigiamos emocijos ir neįkainojama patirtis man yra geriausias atlygis. Labiausiai didžiuojuosi, turėjęs galimybę delegacijų burbule pasisveikinti ir palinkėti sėkmės Lietuvos komandai. Maža to, stebėjau pačią pirmą repeticiją jiems dar nežinant, kad esu lietuvis“, – juokiasi Vilius.

Viliaus asmeninio archyvo nuotr.

Paklaustas apie organizacinę renginio pusę pandemijos metu, savanorių koordinatorius „Eurovizijos“ rengėjams negailėjo pagyrų. Kiekvienas, besilankantis „Ahoy“ arenoje privalėjo kas 48 valandas atlikti COVID-19 testą, dėvėti kaukę ir laikytis saugaus atstumo. Apie renginio spragas vaikinas nedaugžodžiavo, neva jos buvo minimalios, be to, atskleisti tokius dalykus griežtai draudžia iš anksto pasirašyta savanoriavimo sutartis.

Verta paminėti, kad pagal sutarties sąlygas savanoriams ne tik buvo draudžiama be reikalo trikdyti delegacijų ar atlikėjų, tačiau bendraujant su žiniasklaida buvo neleistina atskleisti savo favoritų. Nemažai apribojimų buvo susijusių ir su fotografavimu. Kai kuriose arenos vietose buvo visiškai draudžiama fotografuoti, o nuotraukas iš repeticijų žaliajame kambaryje į socialinius tinklus leista įkelti tik pasibaigus „Eurovizijai“.

Viliaus asmeninio archyvo nuotr.

„Savanoriauti verta, nes pamatai kaip atrodo šou virtuvė. Man – 22-ejų jaunuoliui – dirbti su tokiais profesionalais yra neįtikėtina galimybė, kuri gyvenime pasitaiko tik kartą. Kai esi „eurovizinėje“ aplinkoje, viskas atrodo kitaip. Matai kaip nuo pamatų iškyla pasaulinio masto šou“, – nuostabos neslepia Vilius.

Savo jėgas įvairiuose savanoriavimo projektuose išbandęs lietuvis atskleidė, kokios savybės būtinos puikiam „Eurovizijos“ savanoriui: „Asmuo turi būti atsakingas, nes labai svarbu laikytis tikslaus tvarkaraščio. Dalyvavimo patirtis kituose projektuose suteikia pranašumo ir leidžia pretenduoti į įdomesnes pozicijas. Taip pat svarbu visuomet išlikti atviram, draugiškam ir tolerantiškam, nes „Eurovizijoje“ apsilanko įvairios asmenybės, kurias reikia suprasti ir priimti“.

Vilius prisipažino, esant galimybei bandys savanoriauti ir būsimose „Eurovizijose“, kadangi tai yra alternatyvų neturinti muzikos ir nuostabių žmonių šventė, kurią verta išgyventi ne vieną kartą.

Primename, kad 2022 metų „Eurovizijos“ dainų konkursas vyks Italijoje. Pirmosios informacijos apie savanorių atrankas turėtume sulaukti rudenį, tad kviečiame sekti „Eurodienos“ naujienas!

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus