Atrankos

„Eurovizinių“ lažybų karštinė – favoritai yra, bet ne tokie ryškūs kaip įprastai

Eurovision.tv nuotr.

Jau beveik prieš mėnesį buvo pristatytos visos 2021 metų „Eurovizijos“ dainos, o lažybininkų prognozių lentelės jau atrodo nusistovėjusios. Jas sujauks po maždaug mėnesio Roterdame prasidėsiančios konkurso dalyvių repeticijos, tad būtent dabar nusprendėme apžvelgti, kas yra išankstiniai „Eurovizijos 2021“ favoritai.

Pirmas dalykas, krentantis į akis stebint šių metų prognozes yra tas, kad vieno labai ryškaus favorito laimėti konkursą šiemet nėra ir tai yra pirma tokia situacija nuo 2011 metų. Pastaruosius devynerius metus lažybininkai turėdavo vieną ypač ryškų lyderį, tiesa, jis nebūtinai laimėdavo (Armėnija 2014, Rusija 2016, Italija 2017) patį konkursą. Visgi 5 iš pastarųjų 8 įvykusių konkursų lažybininkai iš anksto teisingai nuspėdavo konkurso laimėtoją.

Ryškiausia favorite laimėti šių metų konkursą yra laikoma 18-metė Maltos atstovė Destiny. Šalies šansai skirtingose lažybų bendrovėse yra vertinami koeficientu nuo 3,75 iki 5,6, tai reiškia, kad pastatę 10€ už Maltos pergalę laimėtumėte nuo 37.5€ iki 56€. Malta niekada nėra laimėjusi suaugusiųjų „Eurovizijos“, tačiau du kartus yra triumfavusi „Vaikų Eurovizijoje“ (2013 ir 2015), o būtent šių metų šalies atstovė Destiny šį trofėjų į salą atvežė 2015-aisiais.

YouTube player

Arčiausiai pergalės suaugusiųjų konkurse šalis buvo 2002 ir 2005, kai užėmė antrąją vietą. Per pastaruosius 10 metų Maltą ypatingai gerai vertino komisija, tačiau šaliai vis pritrūksta žiūrovų palaikymo. Nuo 2011 metų šalis 5 kartus pateko į finalą ir 4 kartus jį praleido, o aukščiausias pasiekimas yra 2013 metais Gianluco Bezzinos užimta 8-a vieta.

Vakar, po puikaus pasirodymo Ispanijos televizijoje bei išleistos akustinės dainos „Voila“ versijos į antrąją vietą lažybų lentelėse užkopė Prancūzijos atstovė Barbara Pravi. Pastatę 10€ už šią šalį, laimėjimo atveju skirtingose lažybų bendrovėse gautumėte nuo 50€ iki 60€. Nors praėjusio amžiaus šeštame, septintame ir aštuntame dešimtmetyje Prancūzija buvo viena sėkmingiausių „Eurovizijos“ šalių, pergalę konkurse paskutinį kartą šventė 1977 metais.

YouTube player

Pastaruosius 10 metų konkurse Prancūzija aukštumų nepasiekia, ir tik vieną kartą pateko į geriausiųjų dešimtuką – 2016 tais padarė vienas iš išankstinių konkurso favoritų Amir, kuris galutinėje lentelėje liko 6-as. Tiesa, kaip ir Malta, Prancūzija gali pasigirti puikiais pasiekimais „Vaikų Eurovizijoje“: 2018 metais po ilgos pertraukos į konkursą grįžusi Prancūzija užėmė 2-ą vietą, 2019-ais liko 5-a, o praėjusių metų lapkritį šventė pirmąją pergalę šiame konkurse. Įdomu tai, kad viena iš pergalingos dainos „J’imagine“ autorių yra būtent šaliai suaugusiųjų konkurse šiemet atstovausianti Barbara Pravi.

Atsiplėšusių lyderių trejetuką užbaigia šveicaras Gjon’s Tears, kuris buvo ir vienas iš pernai neįvykusios „Eurovizijos“ favoritų. Kadangi dar vakar ryte šalis buvo antroje lažybininkų prognozių vietoje, koeficientai beveik visose bendrovėse yra labai panašūs į Prancūzijos. Šveicarija konkursą yra laimėjusi du kartus – pačioje pirmojoje „Eurovizijoje“ 1956 m. bei 1988 m., kai tai padarė garsioji kanadiečių atlikėja Celine Dion. Pastarųjų 10 metų konkurse šaliai tikrai negalima vadinti sėkmingais: į finalą buvo patekta tik 3 kartus, o vienas iš jų (2011 m.) baigėsi užimta paskutiniąja vieta. Aukštą 4-ą vietą šalis užėmė 2019 metų „Eurovizijoje“ Tel Avive, kur šaliai su daina „She got me“ atstovavo ugningasis Luca Hänni.

YouTube player

Visus tris pagrindinius šių metų konkurso favoritus gerbėjai lygina su trimis pastaraisiais „Eurovizijos“ nugalėtojais – Maltą su 2018-ųjų Izraeliu, Prancūziją su 2017-ųjų Portugalija, o Šveicariją su 2019-ųjų Nyderlandais. Todėl žinant, kad dažniausiai konkursą nugali vis kažkas naujo, gerbėjai favoritų ieško ir už geriausiai vertinamų dainų trejetuko.

Į prognozių dešimtuką taip pat patenka Bulgarija, Italija, Švedija, Islandija, Lietuva, Norvegija ir San Marinas. Visų šių šalių galimybių laimėti tikrai negalima nurašyti, o jų šansai laimėti yra vertinami panašiai ar net geriau nei tokiu metu buvo vertinamos 2016 ir 2017 „Euroviziją“ laimėjusios Ukrainos bei Portugalijos dainos. Tokiame atvirame konkurse, kai vieno labai ryškaus favorito nėra, laimėti gali ir daugiau šalių, o paskutinį kartą taip nutiko 2014-aisiais, kai Austrija net nebuvo tarp 15-os geriausiai iš anksto vertinamų šalių.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus