Apie ką gi jie dainuoja?

Apie ką gi jie dainuoja: Sakartvelas bandys sujaudinti patriotine giesme

Sakartvelo atstovas Oto Nemsadze jau rytoj vyksiančio pirmojo „Eurovizijos“ pusfinalio metu atliks kūrinį „Keep On Going“. 

Primename, kad iš pradžių kartveliškai atliekamos dainos pavadinimas buvo „Sul Tsin Iare“, kas lietuviškai reiškia „visada judėk pirmyn“. Vėliau komanda nusprendė, kad angliškas pavadinimas klausytojams labiau atskleis pagrindinę kūrinio mintį.

„Keep On Going“ galėtume priskirti prie patriotinių dainų žanro. Kartvelai ne kartą protestavo dėl Rusijos įrengtų vielos tvorų pasienyje su Pietų Osetijos regionu. Būtent ši problema ir atskleidžiama kūrinio tekste. Oto skatina visuomenę nebijoti ir eiti pirmyn dėl savo tikslų, dėl artimųjų ir tautiečių. Priedainyje naudojamas kartvelų liaudies priegiesmis „varada sivarada“, kuris buvo pasiskolintas iš abchazų kalbos „varaida sijvaraida“.  Šių žodžių neįmanoma išversti nei iš kartvelų, nei iš abchazų kalbos. Tiesa, su abchazų kalba panašumų turinčioje čerkesų kalboje „verede, va suverede“ reiškia „daina, mano daina“. Šiuo sprendimu autorius siekė pademonstruoti abchazų tautosakos šaknis ir pabrėžti jos panašumą su kartvelų kultūra.

Antrame uždainyje taip pat yra minimas čongūris. Tai garsus kartvelų liaudies styginis instrumentas. Egzistuoja net posakis, kad Sakartvelas yra čongūris, o kartvelai – jo stygos.

Daugiau apie šių metų Sakartvelo atstovą galite perskaityti mūsų ankstesniame straipsnyje. Žemiau kviečiame susipažinti su „Keep On Going“ vertimu:

 

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus