Šalių pasiekimai

Šalių pasiekimai: Monakas

Šį kartą apžvelgiame Monako – vienos iš mažiausių Europos valstybių – istoriją „Eurovizijos“ dainų konkurse. Nors ši kunigaikštystė, nuo 2005 m. valdoma princo Alberto II, yra įsispraudusi Prancūzijos pakraštyje, užima tik 1,98 km2 ir turi vos 36,4 tūkst. gyventojų, tačiau gali pasigirti savo kraityje turinti garsiausio Europos dainų konkurso nugalėtojo titulą. Nuskinti „Eurovizijos“ laurus Monakui pavyko 1971 m. Tačiau neskubėkime užbėgti įvykiams už akių – iš pradžių prisiminkime, kaip nykštukinei valstybei sekėsi iki pergalės. Vėliau keliausime ir per kitų metų pasiekimus. „Eurovizijos“ dainų konkurse debiutavęs 1959 m., Monakas paskutinį kartą į sceną žengė 2006 m. Nors vis iš naujo svarstomas sugrįžimas, tačiau tiksliai nežinoma, kuriais metais tai galėtų įvykti.

 

1959 m. – 11 vieta

Monako kunigaikštystė pirmą kartą į Europos dainų konkursą savo atstovą išsiuntė 1959 m. Kanuose (Prancūzija) vykusioje IV „Eurovizijoje“ nykštukinės valstybės garbę gynė prancūzų dainininkas ir aktorius Jacques Pills su daina „Mon ami Pierrot“ („Mano draugas Piero“). Gavęs tik 1 tašką, Monakas tarp 11 dalyvavusių šalių užėmė paskutinę vietą. Beje, įdomus faktas, kad Jacques Pills dukra Jacqueline Boyer 1960 m. „Eurovizijoje“ atstovavo Prancūzijai ir nugalėjo.

1960 m. – 3 vieta

Po metų į „Euroviziją“ išvyko dar vienas prancūzų dainininkas François Deguelt, kuris scenoje atliko „Ce soir-là“ („Ta naktis“). Surinkęs 15 taškų, tarp 13 dalyvių Monakas tais metais užėmė aukštą 3 vietą. Paryžiuje 5-ajame XX a. dešimtmetyje François Deguelt tapo kabareto atlikėju. 1956 m. jis laimėjo Grand Prix du Disque premiją, kuri nuo 1948 m. įteikiama už daugiausiai parduotų muzikinių įrašų.

1961 m. – 10 vieta

1961 m. „Eurovizijai“ sugrįžus į Kanus (Prancūzija), Monakas kaip savo atstovę konkurse delegavo prancūzų aktorę ir atlikėją Colette Deréal su daina „Allons, allons les enfants“ („Eime, eime, vaikai“). Su 6 taškais Monakas tarp 16 dalyvių užėmė 10 vietą. Įdomi detalė, kad 1961 m. pirmą kartą konkurso finalas buvo surengtas šeštadienį – ši tradicija išsilaikė iki šių laikų.

1962 m. – 2 vieta

Po metų pertraukos ant „Eurovizijos“ dainų konkurso scenos (konkursas tais metais vyko Liuksemburge) sugrįžo atlikėjas François Deguelt. Šį kartą jis atliko „šansono“ stiliaus dainą, pavadinimu „Dis rien“ („Nesakyk nieko“). Monakas, surinkęs iš viso 13 taškų, tais metais užėmė 2 vietą, nusileisdamas tik Prancūzijai. Įdomu tai, kad François Deguelt yra vienas iš 4 atlikėjų „Eurovizijos“ istorijoje (kartu su Cliff Richard, Katja Ebstein ir Chiara Siracusa), kuris yra užėmęs 2 ir 3 vietas, tačiau taip nei karto ir nelaimėjęs šio konkurso.

1963 m. – 5 vieta

VIII „Eurovizijos“ konkursas, nors 1962 m. pergalę šventė Prancūzija, įvyko Londone (Didžioji Britanija). Monakui atstovavo jauna prancūzų dainininkė, aktorė ir astrologė Françoise Hardy, kuri didžiojoje scenoje atliko ramaus tembro dainą „L’amour s’en va“ („Meilė išnyksta“). Gavusi 25 taškus, valstybė tais metais užėmė 5 vietą tarp 16 dalyvių.

1964 m. – 3 vieta

Iš tiesų garbingą 3 vietą Monakui 1964 m., atlikęs dainą „Où sont-elles passées“ („Kur jie išnyko“), iškovojo prancūzų dainininkas Romuald Figuier, geriau žinomas tiesiog kaip Romuald.

Romuald įvairiuose tarptautiniuose konkursuose yra atstovavęs Monakui, Andorai, Prancūzijai ir Liuksemburgui. 1968 m., kaip Andoros atstovas, jis III tarptautiniame dainų festivalyje, kuris vyko Rio de Žareine (Brazilija), užėmė 5 vietą. Po metų dar kartą pasirodė tame pačiame festivalyje, vėlgi atstovaudamas Andorai, ir dar kartą užėmė 5 vietą. 1973 m., jau kaip Prancūzijos atstovas, Romuald tarptautiniame dainų festivalyje Čilėje su daina „Laisse-moi le temps“ („Duok man laiko“) užėmė 2 vietą ir pelnė geriausio atlikėjo prizą. Vėliau šį kūrinį visame pasaulyje išgarsino Frankas Sinatra, perdainavęs jį anglų kalba („Let me Try Again“).

1969 m. Romuald „Eurovizijos“ dainų konkurse gynė Liuksemburgo garbę (užimta 11 vieta). 1974 m. dainininkas ant „Eurovizijos“ scenos žengė vėl kaip Monako atstovas. Kaip sekėsi tais metais, apžvelgsime šiek tiek vėliau.

1965 m. – 9 vieta

Italijos mieste Neapolyje vykusiame renginyje tarp 18 konkurso dalyvių Monakui atstovavo prancūzų popstiliaus atlikėja Marjorie Noël, kuri atliko lyrišką baladę „Va dire à l’amour“ („Skleiskite meilę“). Surinkusi 7 taškus, ji tarp 18 atlikėjų liko 9 vietoje.

1966 m. – 17 vieta

Patys nesėkmingiausi metai „Eurovizijos“ dainų konkurse Monakui buvo 1966 m., kai kunigaikštystei atstovavo tarptautinio pripažinimo sulaukusi kroatų dainininkė Tereza su daina „Bien Plus Fort“ („Daugiau stiprumo“). Ji yra viena iš žinomiausių atlikėjų Balkanų šalyse dėl savo plataus vokalo diapazono ir operinio dainavimo. Tereza labiausiai išgarsėjo Prancūzijoje ir apkeliavo daugybę šalių su pasaulinėmis gastrolėmis. Tačiau tai nepadėjo jai, atstovaujant Monakui. Negavusi nei vieno taško, kunigaikštystė kartu su Italija tais metais pasidalino 17 vieta.

1967 m. – 5 vieta

Vienoje (Austrija) vykusioje XII „Eurovizijoje“ Monakui atstovavo žymios prancūzų dainininkės Lucienne Delyle ir džiazo muzikanto Aimé Barelli dukra, prancūzų atlikėja Minouche Barelli. Atlikusi kompozitoriaus Serge Gainsbourg kūrinį „Boum-Badaboum“ ir padedama savo tėvo (per pasirodymą Aimé Barelli dirigavo orkestrui), Minouche su 10 taškų tarp 17 dalyvių užėmė 5 vietą.

1968 m. – 7 vieta

Po metų į Londoną (D. Britanija) išvyko duetas Line ir Willy. Jie atliko dainą „À chacun sa chanson“ („Ši daina skirta kiekvienam“). Kaip teigė dainininkai, kūrinys yra apie tai, kaip muzikos galia veikia žmogų. Jie norėjo dainuoti apie meilę, kuri padaro ir atlikėjus, ir klausytojus laimingesnius. Tarp 17 konkurso dalyvių, surinkęs 8 taškus, duetas tais metais į Monaką parvežė 7 vietą.

1969 m. – 6 vieta

1969 m. Monakui atstovavo vos 12 metų sulaukęs Jean Jacques su kompozitoriaus Jo Perriero daina „Maman, Maman“ (Mama, Mama“). Iš komisijos gavęs 11 taškų, tais metais Monakui buvo skirta 6 vieta tarp 16 valstybių. 1969 m. net 4 šalys (Ispanija, D. Britanija, Olandija ir Prancūzija) surinko 18 taškų ir užėmė pirmą vietą, todėl 2–4 vietų nebuvo. Šiuo metu Jean Jacques Prancūzijoje dirba regbio komandos treneriu.

1970 m. – 8 vieta

Prancūzų atlikėja Dominique Dussault Monako kunigaikštystei atstovavo su daina „Marlène“. Kūrinys buvo skirtas pašlovinti žymiai vokiečių-amerikiečių aktorei ir dainininkei Marlene Dietrich (1901–1992). Su 5 taškais Monakas tarp 12 Amsterdame (Olandija) vykusiame „Eurovizijos“ dainų konkurse dalyvavusių valstybių užėmė 8 vietą.

1971 m. – 1 vieta

Pergalingi metai Monakui pagaliau atėjo 1971 m. Dubline (Airija) vykusiame XVI „Eurovizijos“ dainų konkurse nugalėjo būtent šiai šaliai atstovavusi prancūzų dainininkė Séverine, iš teisėjų gavusi 128 taškus. Ji atliko Jean-Pierre Bourtayre (muzika) ir Yves Dessca (žodžiai) klasikinę prancūzišką baladę „Un banc, un arbre, une rue“ („Suolas, medis, gatvė“). Dainoje pasakojama apie tai, kaip žmonės, praradę vaikystės nekaltumo jausmą, vejasi savo svajones.

1972 m. – 16 vieta

1972 m., nors ir prieš metus vykusiame konkurse nugalėjo Monakas, tačiau „Eurovizija“ tais metais buvo surengta Škotijos sostinėje Edinburge (D. Britanija). Tarp 18 dalyvių 15 numeriu pasirodęs Monakas, kuriam atstovavo Anne-Marie Godart ir Peter MacLane su daina „Comme on s’aime“ („Kaip mes mylime vienas kitą“), su 65 taškais užėmė 16 vietą.

1973 m. – 8 vieta

Liuksemburgo mieste vykusiame „Eurovizijos“ dainų konkurse Monako vėliavą savo rankose laikė prancūzų dainininkė Marie. Ji atliko kūrinį „Un train qui part“ („Išvykstantis traukinys“). Iš teisėjų gavusi 85 taškus, atlikėja užėmė 8 vietą tarp 17 dalyvavusių valstybių atstovų. Marie dar 1971 m. atliko hitu tapusią dainą „Sun“ („Saulė“), vis dėlto ji labiau žinoma kaip Monako atstovė „Eurovizijoje“. 1990 m. dainininkė, sulaukusi vos 41 metų, mirė nuo leukemijos.

1974 m. – 4 vieta

„Eurovizijai“ sugrįžus į D. Britaniją, atstovauti Monakui sugrįžo ir dainininkas Romuald. Šį kartą jis scenoje pasirodė su daina „Celui qui reste et celui qui s’en va“ („Vienintelis, kuris pasilieka, ir vienintelis, kuris palieka“). Iš teisėjų gavęs 14 taškų, Romuald Monakui parvežė 4 vietą.

1975 m. – 13 vieta

1975 m. kaip Monako kunigaikštystės atstovė „Eurovizijos“ dainų konkurse, į Stokholmą (Švedija) išvažiavo dar viena prancūzų atlikėja Sophie su daina „Une chanson c’est une lettre“ („Daina yra laiškas“). Kaip paaiškino pati atlikėja, dainoje kalbama apie tai, ką labai sunku pasakyti realiame gyvenime, todėl geriau apie tai dainuoti ir kurti eiles. Su 22 taškais 1975 m. konkurse Monakas pasiekė 13 vietą tarp 19 dalyvavusių valstybių.

1976 m. – 3 vieta

Prancūzų dainininkė Mary Christy Hagoje (Nyderlandai) vykusiame „Eurovizijos“ dainų konkurse atliko kompozitoriaus Georges Costa ir tekstų autoriaus Gilbert Sinoué kūrinį „Toi, la musique et moi“ („Tu, muzika ir aš“). Iš teisėjų sulaukusi palankių įvertinimų (surinkti 93 taškai), ji užėmė 3 vietą tarp 18 dalyvių.

1977 m. – 4 vieta

1977 m. atstovauti Monakui į Londone (D. Britanija) vykusį konkursą išvyko prancūzų atlikėja ir rašytoja Michèle Torr. Webley konferencijų centre ji atliko baladę „Une petite française“ („Maža prancūzų mergaitė“) ir su 96 taškais užėmė 4 vietą tarp 18 dalyvių. Beje, dar 1966 m. Michèle „Eurovizijoje“ atstovavo Liuksemburgui ir užėmė 10 vietą. Iki šių dienų atlikėja aktyviai dirba pramogų pasaulyje: yra išleidusi 2 knygas; 2008 m. pasirodė albumas „Ces années-là“,  2012 m. lapkričio 12 dieną  Michèle išleido religinių dainų albumą „Chanter c’est Prier“.

1978 m. – 4 vieta

XXIII „Eurovizijos“ dainų konkursas vyko Prancūzijos sostinėje Paryžiuje. Monako atstovai tais metais buvo Caline & Olivier Toussaint. Jie atliko disko stiliaus dainą „Les jardins de Monaco“ („Monako sodai“). Kūrinys taip pat buvo įrašytas ir anglų bei vokiečių kalbomis. Surinkę 107 taškus iš komisijos, duetas užėmė 4 vietą tarp 20 dalyvių.

1979 m. – 16 vieta

Laurent Vaguener (tikrasis vardas – Jean Baudlot) – prancūzų muzikos kompozitorius. 8–9 XX a. dešimtmečiais kūrė muziką vaizdo žaidimams bei bendradarbiavo su tokiais atlikėjais kaip Richard Clayderman, Nicolas de Angelis, Michèle Torr ir Joe Dassin. 1979 m. jis su daina „Notre vie c’est la musique“ („Mūsų gyvenimas yra muzika“) buvo išrinktas atstovauti Monakui „Eurovizijos“ dainų konkurse , kuris vyko Izraelio sostinėje Jeruzalėje. Surinkęs 12 taškų, Monakas tais metais tarp 19 šalių užėmė 16 vietą. Akivaizdu, kad toks rezultatas netenkino, todėl mažoji kunigaikštystė ilgam (net 25 metams) pasitraukė iš „Eurovizijos“ dainų konkurso.

2004 m. – 19 vieta (pusfinalyje)

Monako sugrįžimas į „Eurovizijos“ šeimą nebuvo sėkmingas. Po ilgų metų pertraukos į Stambule (Turkija) vykusį Europos dainų konkursą, nugalėjusi daugiau nei 500 konkurentų ir laimėjusi vietinę atranką, buvo išsiųsta 16 metų sulaukusi dainininkė Maryon. Ji atliko disko stiliaus dainą „Notre Planète“ („Mūsų planeta“) apie Viduržemio jūrą ir būtinybę ją saugoti. Monako princas Albertas II jauną atlikėją viešai pasveikino, patekus į „Eurovizijos“ dainų pusfinalį. Deja, to nepakako, kad Monakas prasibrautų iki finalo: surinkęs 10 taškų, pusfinalyje tarp 22 dalyvavusių valstybių jis liko 19 vietoje.

2005 m. – 24 vieta (pusfinalyje)

Po metų į Kijevą (Ukraina) išvyko prancūzų vokalistė Lise Darly su daina „Tout de moi“ („Viskas man“). Šis pasirinkimas nebuvo vykęs – su 22 taškais užimta 24 vieta pusfinalyje: po 10 taškų skyrė Andora ir Prancūzija, 2 taškus – Moldova.

2006 m. – 21 vieta (pusfinalyje)

2006 m. Atėnuose (Graikija), atstovauti nykštukiniam Monakui buvo išsiųsta Reuniono saloje (sala, esanti netoli Madagaskaro ir priklausanti Prancūzijai) gimusi prancūzų dainininkė Séverine Ferrer. Ji atliko dainą „La Coco-Dance“ („Kokoso šokis“). Nesulaukusi susidomėjimo, ši daina pusfinalyje su 14 taškų liko 21 vietoje, aplenkusi tik Baltarusiją ir Andorą, ir į finalą, žinoma, nepateko.

Po tokių prastų rezultatų Monako transliuotojas TMC pareiškė, kad, vykstant balsavimui „kaimynas už kaimyną“, Monakas neturi jokių galimybių prasibrauti į finalą, todėl dar kartą palieka „Eurovizijos“ dainų konkursą. Vis dėlto 2007 m. buvo pasklidę kalbų, kad Monakas sugrįš 2008 m., tačiau to neįvyko. Vėliau buvo kalbėta apie sugrįžimą 2009 ir 2010 m., tačiau ir to nesulaukėme. TMC paskelbė, kad 2012 m. Monakas nepasirodys „Eurovizijoje“ dėl nepakankamos finansinės paramos šalies atstovui. Taigi iki šiol nežinoma, kada galima tikėtis Monako sugrįžimo į „Euroviziją“.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus