EBU nuotr.
Dalyviai

Teksto pakeitimas įžiebė Izraeliui žalią šviesą „Eurovizijoje“: pristatyta paraiška „Hurricane“

Izraelio transliuotojas KAN pristatė galutinę šalies paraiškos „Hurricane“ versiją, kurią patvirtino Europos transliuotojų sąjunga (EBU).

Izraeliui 2024 metų „Eurovizijoje“ atstovaus dvidešimties metų dainininkė Eden Golan, šią teisę pelniusi po pergalės vokaliniame šou „HaKokhav HaBa“.

Karjeros pradžia Rusijoje

Eden gimė Izraelyje, tačiau būdama šešerių kartu su tėvais išsikraustė gyventi į Rusiją, kur praleido 12 metų. Muzikinę karjerą mergina pradėjo sudalyvavusi 2015 metų Rusijos atrankoje į „Vaikų Euroviziją“. Netrukus, po metų Eden dainavo okupuotame Kryme vykusiame „New Wave“ festivalyje, o 2018-ais – Rusijos „The Voice Kids“ televizijos projekte. 2022 metais Eden sugrįžo į Izraelį, kur toliau siekė muzikinės karjeros.

KAN ir EBU nesutarimai dėl politinių aliuzijų

Po Eden pergalės atrankoje, Izraelio paraišką uždarai rinko specialiai suburta komisija. Pirminį paraiškos variantą, pavadinimu „October rain“ Europos transliuotojų sąjunga atmetė dėl galimai pažeistos konkurso politinio neutralumo taisyklės. Pasak sąjungos atstovų, dainos tekstas turėjo nuorodų į pernai spalio 7 dieną pasaulį sudrebinusį Hamas išpuolį. KAN transliuotojo paskelbtas originalus dainos tekstas pasižymėjo tokiomis frazėmis, kaip „jie visi buvo geri vaikai, kiekvienas iš jų“, „kas jums sakė, kad berniukai neverkia“, „gyvenimas – ne žaidimas bailiams“. Netrukus EBU atmetė ir alternatyvią dainą „Dance Forever“, kuri uždaroje atrankoje liko antra.

Eden Golan paskelbta Izraelio atrankos nugalėtoja / KAN nuotr.

Prezidento spaudimas transliuotojui

Po eilinės nesėkmės apmaudo neslėpęs transliuotojas KAN pareiškė, kad diskvalifikavimo nebijo ir tekstų nekoreguos. Tačiau po Izraelio prezidento Isaaco Herzogo pasisakymo apie šalies dalyvavimo svarbą tokioje tarptautinėje scenoje, kaip „Eurovizija“, Europos transliuotojų sąjungai buvo išsiųsta trečia daina „Hurricane“, o tiksliau – pirma paraiška „October rain“ su visiškai pakeistu tekstu, šį kartą apie asmeninę krizę išgyvenančią moterį. Kol Eden Golan jau dalyvavo vaizdo klipo filmavimuose, KAN komanda vis dar vedė derybas su konkurso valdyba dėl tam tikrų teksto eilučių. Galiausiai, spaudą pasiekė oficialus patvirtinimas, kad baladė „Hurricane“ buvo patvirtinta ir skambės po Izraelio vėliava „Eurovizijoje“.

YouTube player

Izraelio delegacijos apsauga bus sustiprinta

KAN pripažino, kad šių metų delegacijos išvyka į konkursą nebus iš lengvesniųjų, nes dauguma Švedijos Malmėje gyvenančių imigrantų yra musulmonai, tad viena iš pagrindinių komandos misijų yra užtikrinti šalies atstovės Eden Golan saugumą. Kol kas neaišku, ar atlikėja pasirodys „eurovizinę“ savaitę vyksiančiuose viešuose renginiuose ir spaudos konferencijose.

Islandija vis dar ant pasitraukimo slenksčio

Sausį jau rašėme apie tarp transliuotojų tvyrančios įtampos dėl į karą su HAMAS grupuote įsitraukusio Izraelio dalyvavimo. Nors daugelis Europos šalių politikų ir muzikos sąjungų atstovų kritikuoja EBU sprendimą leisti Izraelio atstovei dainuoti konkurse, kol kas tik Islandijos transliuotojas nepateikė galutinio sprendimo apie savo dalyvavimą ar pasitraukimą iš konkurso. Po palestiniečių atlikėjo Bashar Murad nesėkmės atrankos finale, televizija buvo kaltinama balsavimo rezultatų klastojimu, o viena iš laimėjusios Islandijos paraiškos „Scared of Heights“ autorių Ásdís María Viðarsdóttir pareiškė, atsisakysianti autorinių teisių į šią dainą, jeigu ji skambės vienoje scenoje su Izraelio paraiška. Islandų sprendimas turėtų būti paskelbtas artimiausiomis dienomis.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

4 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Algirdas
Algirdas
prieš 13 dienų

Tikrai graži , kokybiška daina.Ačiū.

Algirdas
Algirdas
prieš 13 dienų
Atsakinėti į  Algirdas

Peržiūrėjau antro pusfinalio visus atlikėjus, man geriausią įspūdį paliko Izraelis.Tai tik mano nuomonė.Tikrai pasieks aukštą vietą. Sėkmės.

Tomas
Tomas
prieš 1 mėnesį

Laikykis, Izraeli!

Galilejus
Galilejus
prieš 1 mėnesį

Graži daina su gražiu atlikimu, ačiū Izraeliui už nuolatinę kokybę.