AP nuotr.
Dalyviai

Bręsta neramumai: iš „Eurovizijos“ nepašalinus Izraelio, konkursą gali boikotuoti kitos šalys

Nors Europos Transliuotojų Sąjunga (EBU) gruodžio 5 d. paviešino 37-ių šalių sąrašą, kurios pasirodys Malmės „Eurovizijoje“. Visgi šis sąrašas nebuvo galutinis. Sausio 25 d. paskelbta, kad konkurse visgi neišvysime Rumunijos atstovų. Tarp transliuotojų kyla įtampa ir dėl į karą su HAMAS grupuote įsitraukusio Izraelio dalyvavimo.

Apie tai prakalbo Islandijos nacionalinis transliuotojas. RÚV pareiškė, kad įprastai šalies nacionaline atranka buvęs Söngvakeppnin konkursas įvyks, tačiau dėl dalyvavimo gegužę vyksiančioje „Eurovizijoje“ transliuotojas apsispręs tik pasitaręs su atrankos nugalėtoju.

RÚV susidūrė su dideliu visuomenės spaudimu: Islandijos autorių ir kompozitorių asociacija (ISAC) ragina transliuotoją pasitraukti iš dainų konkurso, jei jame dalyvaus Izraelis. Peticiją, reikalaujančią Izraelio pašalinimo, pasirašė maždaug 10 000 islandų, tai yra apie 2,5% šalies populiacijos.

Sausio 24 d. vakarą Islandijos transliuotojas taip pat paskelbė, kad atrankoje Söngvakeppnin dalyvaus palestinietis atlikėjas Bashar Murad, kuris 2019 m. įrašė kūrinį su tais metais Islandijai atstovavusiais „Hatari“. Ši grupė Tel Avive, Izraelyje vykusioje „Eurovizijoje“ pademonstravo Palestinos simbolius, už ką buvo nušvilpti vietinės publikos, o šalies transliuotojas gavo 5000 eurų baudą.

Visas Söngvakeppnin dalyvių sąrašas bus paskelbtas sausio 27 d., atranka vyks nuo vasario 17 d., finalas numatomas kovo 2 d. Tad tik kovo mėnesį paaiškės galutinis šalies sprendimas dėl dalyvavimo „Eurovizijoje“.

YouTube player

Panašių grasinimų iš savo kūrėjų sulaukė dar keli transliuotojai. Airių RTÉ sulaukė daugiau nei 500 laiškų, raginančių boikotuoti konkursą, jei jame dalyvaus Izraelis. Suomijos atrankoje UMK dalyvaujantis Jesse Markin pareiškė, kad laimėjęs atranką į Malmę nevažiuos, jei ten pasirodys Izraelio atstovai.

Tą patį padaryti pažadėjo ir Kroatijos atrankoje dalyvausiantys „Let 3“, kurie jau pernai dalyvavo Liverpulio „Eurovizijoje“ su antikarine daina „Mama ŠČ“.

Gruodį į EBU kreipėsi Švedijos, Norvegijos ir Nyderlandų transliuotojai, prašę patikslinti situaciją dėl Izraelio dalyvavimo. Tada konkurso organizatoriai akcentavo, kad konkurse dalyvauja ne šalys, o jų nacionaliniai transliuotojai, tad pagrindo pašalinti Izraelį nėra.

YouTube player

2023 m. spalio 7 d. teroristinė organizacija HAMAS įsiveržė į Izraelio teritoriją ir nužudė maždaug 1 200 žmonių bei dar 240 paėmė įkaitais. Atsakydamas į išpuolį Izraelis pradėjo HAMAS valdomo Gazos Ruožo bombardavimą bei karinę sausumos operaciją. Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, iki sausio 23 d. per karą žuvo mažiausiai 25 490 palestiniečių.

Griežtas ir daug civilių aukų pareikalavęs Izraelio atsakas susilaukia vis daugiau kritikos tarptautinėje bendruomenėje, tačiau Izraelis atsako turintis teisę gintis nuo užpuolimo ir žada sunaikinti teroristinę HAMAS grupuotę.

Pastaraisiais metais dėl skirtingų aplinkybių iš konkurso buvo pašalintos dvi šalys. Kai 2021 m. Baltarusija į konkursą išrinko dainą su propagandine žinute, EBU pareikalavo dainą pakeisti. To nepadarius, šalis buvo diskvalifikuota ir konkurse nedalyvauja iki šiol. 2022 m. vasarį, po prieš Ukrainą pradėto karo, iš konkurso buvo pašalinta Rusija.

Liverpulio „Eurovizijoje“ Izraeliui atstovavusi Noa Kirel pasiekė podiumą ir iškovojo šaliai 3-ią vietą. Artimųjų Rytų valstybė dainų konkurse dalyvauja nuo 1973 m. ir jame yra pasiekusi 4 pergales.

YouTube player
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

4 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
toma
toma
prieš 2 mėnesių

teisingai, jei rusu teroristai nedalyvauja, kodel genocido hitleristai zydai gali?

Eurofanas2024
Eurofanas2024
prieš 3 mėnesių

Jeigu Izraelis dalyvaus tai šiemet nežiūrėsiu pusfinalio kuriame jie bus ir finalo, jei į jį pateks. O Eurodienai linkiu būt atsakingesnei ir nepuošti savo straipsnio nuotrauka kurioje išdidžiai plevėsuoja šiuo metu genocidą vykdančios šalies vėliava. Ačiū!

Keith
Keith
prieš 3 mėnesių
Atsakinėti į  Eurofanas2024

Kokia tragedija kad neziuresi, ka gi mes darysim be taves 😀 saunuoliai Izraelis, naikint tuos tarakonus.

Tiesa
Tiesa
prieš 3 mėnesių

Itin maži skaičiai, kad jie kažką reikštų. Praeitais metais Lenkijos Jano peticijos 10 kartų daugiau dėmesio susilaukė, nei šios. Teroristų palaikytojų Europoje visgi yra labai nedaug.

Paskutinį kartą redagavo prieš 3 mėnesių Tiesa