EBU nuotr.
Anonsai

Šiandien – 2023 metų „Eurovizijos“ finalas, Lietuva pasirodys 22 numeriu

Laukiamiausias metų vakaras – jau šiandien! 22.00 val. Lietuvos laiku Liverpulyje vyks 67-osios „Eurovizijos“ finalas. 26 šalių atstovai kovos dėl pergalės, o 22 numeriu į sceną žengs Lietuvos atstovė Monika Linkytė.

Kurios šalys dalyvauja?

Šiandien finale išvysime 26 konkursinius pasirodymus – 20 iš pusfinalių patekusių dalyvių, ir 6 automatiškai finale dalyvaujančias šalis – didįjį penketą ir Ukrainą. Konkursinę programą atidarys Austrija, o uždarys Jungtinė Karalystė.

Visa finalistų pasirodymo tvarka:

  1. Austrija
  2. Portugalija
  3. Šveicarija
  4. Lenkija
  5. Serbija
  6. Prancūzija
  7. Kipras
  8. Ispanija
  9. Švedija
  10. Albanija
  11. Italija
  12. Estija
  13. Suomija
  14. Čekija
  15. Australija
  16. Belgija
  17. Armėnija
  18. Moldova
  19. Ukraina
  20. Norvegija
  21. Vokietija
  22. Lietuva
  23. Izraelis
  24. Slovėnija
  25. Kroatija
  26. Jungtinė Karalystė

Finalo svečiai

Šiandien į sceną lips ir daugybė ypatingų svečių. Finalo programą atidarys praėjusių metų nugalėtojai Kalush Orchestra, vėliavų parado metu savo konkursines dainas atliks ir kiti buvę Ukrainos atstovai – Go_A, Jamala, Tina Karol, Verka Serduchka.

Renginio programoje taip pat nusimato Sam Ryder pasirodymas – tuo metu, kai vyks balsavimas, pernai 2-ąją vietą su daina „Space Man“ užėmęs atlikėjas pristatys savo naująjį singlą.

Tikriems „Eurovizijos“ gerbėjams, ir muzikos melomanams bus skirtas ir „The Liverpool Songbook“ pasirodymas. Išvysime daug konkurso legendų – du kartus Italijai atstovavusį Mahmood, Izraelio nugalėtoją Nettą, Islandijos žvaigždę Daði Freyr, Nyderlandų nugalėtoją Duncan Laurence, pernai sužibėjusią švedę Cornelia Jakobs ir 1993-ųjų Jungtinės Karalystės atstovę Sonia, žengsiančią į sceną praėjus trisdešimt metų nuo savo dalyvavimo konkurse. Šios žvaigždės atliks Liverpulio muzikos klasikinius hitus.

„Eurovizijos 2023“ finale pasirodys būrys konkurso žvaigždžių ir legendų

Kas nugalės?

Šiandien bus karūnuotas naujasis „Eurovizijos“ nugalėtojas ir europiečiai su nekantrumu laukia finalo baigties. Šiemet du ryškiausi favoritai – Švedija ir Suomija. Švedijai atstovaujanti Loreen yra pagrindinė pretendetė į pergalę, kuri lažybininkų lentelėje niekada neapleido pirmosios pozicijos ir šiuo metu turi daugiau nei 50 procentų prognozę nugalėti. Antrasis favoritas – Suomijos atstovas Käärijä, kuris turi 20 procentų pergalės tikimybę.

Šios dvi šalys kartu turi beveik 75 procentų šansus – ar prognozės pasiteisins ir likusioms šalims liks tik komisijos ir žiūrovų balsų trupiniai, sužinosime po vidurnakčio.

16:00 kviečiame stebėti gyvą transliaciją, kurioje mūsų komanda pasidalins paskutinėmis mintimis apie šiandien vyksiantį finalą.

YouTube player

Kas ir kaip balsuos?

Šio vakaro rezultatus lems komisijos ir žiūrovų balsai. Kiekvienoje šalyje žiuri sudaro 5 muzikos industrijos profesionalai, jie dalyvius jau įvertino stebėdami vakarykštę generalinę repeticiją. Komisija visus dalyvių pasirodymus surikiavo nuo geriausio iki prasčiausio, o sudėjus visų komisijos narių vertinimus, pagal specialią formulę, kurioje skirta aukšta vieta yra vertinama stipresniu koeficientu, nei skirta žema vieta, buvo sudarytas šalies komisijos geriausiųjų dešimtukas, kuris gaus taškus nuo 12 iki 1. Iš esmės tą patį šiandien padarys ir žiūrovai namuose – kiekvienoje šalyje daugiausia balsų sulaukęs dalyvių dešimtukas gaus balus. Primename, kad pusfinaliuose balsavo tik žiūrovai.

Taip pat, pirmą kartą istorijoje balsuoti galės ne tik šalys dalyvės, o visas pasaulis. Jeigu šiuo metu esate šalyje, kuri nedalyvauja „Eurovizijoje“, galite balsuoti per oficialią „Eurovision App“ programėlę ar  www.esc.vote puslapyje. Savo balsą galėsite skirti ir Lietuvos paraiškai „Stay (Čiūto Tūto)“.

Lietuvoje savo favoritus galėsite palaikyti skambindami numeriu 1669 arba siųsdami trumpąją žinutę numeriu 1479, įrašę dviženklį pasirodymo numerį.

Kur ir kada rodys „Euroviziją“?

Lietuvos žiūrovai galės stebėti tiesioginę „Eurovizijos“ dainų konkurso transliaciją per LRT televiziją ir transliuotojo internetiniame puslapyje, paspaudžius šią nuorodą. Užsienyje šou galėsite stebėti ir „Youtube“ platformoje. Deja, Lietuvoje šiemet „Youtube“ transliacija nėra pasiekiama. Finalo transliacijos pradžia – 22:00.

Taip pat, mes ir mūsų draugai „Dūzė Pua“ kviečiame jus į „Action by Apollo“ erdvę „Oze“,  kur kartu švęsime didįjį „Eurovizijos“ vakarėlį. Rezervuokite staliuką peržiūrai, kol dar yra laisvų vietų!

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus