LRT nuotr.
AtrankosEurodiena.ltNuomonės

Redaktorių verdiktas: „Pabandom iš naujo“ pirmasis etapas

Po vakar įvykusios antros „Pabandom iš naujo“ laidos, žinome visus dalyvius, kurie keliaus į antrą etapą. Pamažu pradeda aiškėti atrankos favoritai ir atsiranda nuomonių kovos apie tai, kas turėtų tapti Lietuvos atstovu „Eurovizijoje“. „Eurodienos“ komanda nusprendė apžvelgti pirmųjų laidų rezultatus ir papasakoti skaitytojams, kas jiems paliko geriausią įspūdį.

Taip pat, komanda dalinasi ir TOP 20 „Pabandom iš naujo“ reitingu:

YouTube player

Andžej:

Šiuo metu mano atrankos favoritė yra Petunija, nes tikiu, kad iš jos kūrinio galima išspausti daugiausiai potencialo. Tiesa, tam nepakaks pusę minutės filmuoti nugaros arba visą laiką skambinti pianinu. Petunija privalo susirasti režisierių, kuris padės jai atsiskleisti. Vieną akimirką dainininkė beveik pravirko ir kamera tobulai pagavo šią emociją, tokių momentų reiktų daugiau. Žaismas su kamera, šviesomis, šešėliais – po paraliais, juk tiek visko galima sugalvoti! Kaip pirmam etapui buvo labai gerai, tačiau viską statyti ant minimalaus paprasto atlikimo nerizikuočiau. Žiūrovo dėmesys privalo būti išlaikytas visas tris minutes.

Antroji mano favoritė yra Rūta Mur. Ne todėl, kad jos paraiška mane ypatingai nustebino ar sužavėjo, tačiau manau, kad tai yra paruoštas produktas „Eurovizijai“. Panašiai pernai sakiau apie Justę Kraujelytę. Pasirodymas atrodė pakankamai skoningas ir išdirbtas, vokalas stabilus ir daina galėtų smagiai susiklausyti daugelio šalių radijo eteryje.

Mano bronzinis apdovanojimas keliauja Monikai Linkytei. Akivaizdu, kad atlikėjos koziriu išlieka tobulai valdomas vokalas, tačiau paraiškai „Stay“, mano manymu, šiek tiek trūksta išskirtinumo. Galbūt ne tiek pačiai melodijai, kiek aranžuotei. Ji neturi cinkelio, kuris galėtų užkabinti ir įsiminti. Labai norėčiau frazę „čiūta tūta“ išgirsti dažniau, ne tik pabaigoje. Taip pat, manau, kad paraišką galėtų puikiai papuošti daugiau tautinių motyvų, pvz. kanklių skambesys. Pavadinčiau šią paraišką saugia, sukurta pagal visas taisykles, o „Eurovizijoje“ norėtųsi išgirsti kažką naujo, todėl linkiu Monikai dar paeksperimentuoti ir priversti visus aikčioti iš nuostabos.

YouTube player

Austėja:

Šiais metais „Pabandom iš naujo” laukia kur kas daugiau intrigos nei pernai – labai sunku pasakyti, kas visgi laimės. Antrąją laidą laimėjusi Beatrich man visiškai neatrodo kaip atrankos laimėtoja – nors daina neabejotinai turi savo gerbėjų, atlikėja irgi, o jos pasitikėjimas savimi scenoje žavi, tikrai nepamenu, kada turėjome atstovą su tokiu prastu vokalu. Pirmojoje laidoje triumfavusi Rūta Mur atrodo realiau ir jos pergalę vertinčiau palankiau – savitas stilius ir balso tembras, išbaigtas pasirodymas. Skonio reikalas, tačiau tikrai nebūtų gėda išsiųsti.

Tačiau turime tikrai geresnių variantų, kurie, tikiuosi, vėlesniuose etapuose gaus daugiau palaikymo. Net neapsisprendžiu, ką palaikau labiau – Moniką Linkytę ar Petuniją. Monikos daina „Stay” be galo palietė ir jaučiasi, kad ji atlikėjai be galo sava, vokalas yra kažkas nerealaus. Išpildymą reikėtų tvarkyti, pvz., atrasti, ką atlikėjai veikti scenoje (galbūt keisti filmavimą, geriau išnaudoti visą sceną), keisti spalvų gamą, tačiau be galo norėčiau, kad tokia daina atstovautų mums. Bet panašiame lygyje man ir Petunija bei jos daina „Love Of My Life”. Čia ir prie pasirodymo iš esmės negaliu prikibti, jis yra išbaigtas, o klausant dainą ir žiūrint pasirodymą esi priverstas viską mesti ir sutelkti visą dėmesį, neįmanoma atitraukti akių.

Labai noriu paminėti ir Gabrielių Vagelį, Justę Kraujelytę bei Matt Len, kurių dainos irgi labai patiko. Taip pat turiu pasakyti, kad šiais metais daug atrankos dainų yra neblogos bent jau tuo metu pasiklausyti, ir nėra visiškai neklausomų dainų.

YouTube player

Kristina:

Pastaruosius porą metų Lietuvos atranka pasiekė neblogą kokybę, ypač dainų atžvilgiu. Deja, bet šie metai yra didelis žingsnis atgal – tikiuosi, kad geriausieji Lietuvos atlikėjai ruošia kažką ypatingo kitiems metams. Beje, noriu labai pagirti LRT už laidų kokybę – graži scena, kokybiškas filmavimas, o komisijai duoti žodį tik po visų pasirodymų irgi labai geras sprendimas.

Trumpai apie šių metų dalyvius – labai pasigendu išskirtinumo. Mūsų komanda gan staigiai pastatė Moniką Linkytę į lyderės poziciją – manau dėl to, jog tai yra klasikinis „saugaus varianto“ pavyzdys. Monika yra stipriausia vokalistė šiemet, jos daina yra kokybiška, turi netgi lietuvišką etno motyvą – saugu, bet nieko išskirtinio. Dar kartą peržiūrėjus visus favoritų pasirodymus, aš „Eurovizijos“ scenoje vis tik matyčiau Rūtą Mur. Jau pirmas jos pasirodymas buvo puikus, įtraukiantis. Palyginus su Monikos kūriniu, „So Low“ nėra reikalingas joks papildomas „kabliukas“ – daina turi atmosferą, kurią sukuria instrumentalas ir išskirtinis Rūtos balso tembras.

YouTube player

Tautvydas:

Šių metų nacionalinė atranka tradiciškai pasižymi didžia dalimi dainų, kurios tikrai niekam neturėtų kelti minties, kad tai yra kūriniai, galintys skambėti „Eurovizijoje“. Ypač tai buvo ryšku pirmajame etape, kuriame asmeniškai toliau būčiau praleidęs 4-5 dalyvius. Tiesa, antrojoje laidoje vaizdas buvo iš ties geresnis. Mano asmeniniai favoritai – Monika Linkytė, Gabrielius Vagelis ir Petunija. Šiuos kūrinius įsivaizduočiau „Eurovizijoje“ ir jie tikrai būtų tarp mano favoritų. Visgi visiems trims, manau, dar reikėtų padirbėti su geresniu dainos perteikimu scenoje.

Kalbant apie laidų favorites, Rūta Mur ir Beatrich, suprantu, kad tai buvo užtikrinti ir stiprūs pasirodymai, tačiau pačios dainos manęs stipriai neužkabino. Tiek „So Low“ tiek „Like a movie“ primena skirtingus laikotarpius, ir nors tokia muzika tikrai pastaraisiais metais sulaukė daug susidomėjimo, linkstu prie nuomonės, kad ta banga jau šiek tiek nuslūgo.

Tolimesnėse laidose tikiuosi daugiau intrigos, vildamasis, kad dalyviai turės laiko pakeisti, patobulinti savo pasirodymus ir galbūt pirmoje bendros lentelės vietoje su 12 „eurovizinių“ balų išvysime kitus vardus.

YouTube player

Justas:

Kol kas panašu, kad šiemet matysime trijų arklių lenktynes – ryškiausiomis favoritėmis laimėti atranką laikyčiau Beatrich, Rūtą Mur ir Moniką Linkytę. Ir visos jos turi svarių pliusų, bet ir tam tikrų minusų.

Beatrich scenoje užburia savo laisvumu ir energija, tačiau, kad daina suskambėtų, labai trūksta užtikrintesnio vokalo. Daina – skonio reikalas, bet yra tranki, smagi, o pati atlikėja viską pakelia į kitą lygį.

Monika Linkytė turi neabejotinai geriausią vokalą visoje atrankoje. Daina, nors ir nėra ypatingai originali (išskyrus čiūto-tūto dalį, kuri turėtų būti ilgesnė), yra nebloga ir galėtų patikti plačiai publikai. Didžiausias minusas – pasirodymas. Visgi sakyčiau pergalės atveju būtent Monika, jei ištaisytų minusus, galėtų pretenduoti į geriausią rezultatą „Eurovizijoje“.

Rūta Mur turi tokį pasirodymą, kurį be didesnių pakeitimų būtų galima matyti Liverpulio scenoje. Bene didžiausias trūkumas – lygi ir prie ryškesnės kulminacijos taip ir neatvedanti daina. Iš kitos pusės ji maloniai nostalgiška, man primena „Depeche mode“, tad turiu vilties, jog galėtų patikti vyresnei auditorijai.

Visgi mano numeris vienas šiame atrankos etape – Petunija. Viso pasirodymo metu kažkas tarsi buvo įstrigę mano gerklėje, tai buvo ypač jautru ir gražu. Labai gaila, kad televizijos žiūrovai to neįvertino. Esu įsitikinęs, kad visame „eurovizinio“ trankumo ir triukšmo fone tokia daina ir toks pasirodymas būtų nuostabi atgaiva.

Kalbant apie atranką bendrai, akivaizdu kad po kelerių metų pertraukos neturėsime vieno ryškaus favorito. Iš vienos pusės tai daro atranką įdomesnę, iš kitos – verčia nerimauti dėl būsimo rezultato „Eurovizijoje“. Taip pat paminėčiau, kad visos kitos paraiškos atrankoje bent keliomis galvomis atsilieka nuo viršuje mano paminėtų 4 atlikėjų ir jų dainų.

YouTube player

Rytis:

Lietuvos nacionalinė atranka išsiskiria tuo, jog kiekvienais metais galime pamatyti naujų, daug žadančių veidų, bei išgirsti įvairaus stiliaus muzikos. Deja, tačiau, mano nuomone, šių metų atranka, lyginant su pastaraisiais metais, buvo gerokai silpnesnė, o pirmąsias laidas laimėjo eilinės, neišsiskiriančios dainos. Atrankoje labai pasigedau įsimenančių pasirodymų ir alternatyvios muzikos atlikėjų.

Šiais metais mano atrankos favoritė – Petunija, su kūriniu „Love Of My Life”. Pasirodymo metu atlikėjai pavyko sukurti labai intymią atmosferą, o dainos pasakojama istorija man sukėlė daug emocijų. Šią dainą labai tikiuosi išgirsti „Pabandom Iš Naujo” finale. Mano mėgstamiausiųjų trejetuke taip pat yra Monika Linkytė ir Justė Kraujelytė.

YouTube player

Šią savaitę, vietoje podkasto, kviečiame paklausyti Justo, Austėjos ir Editos aptarimo, įrašyto gyvos transliacijos metu, tik ką pasibaigus antrąjai „Pabandom iš naujo“ laidai. Transliacijoje buvo aptarti rezultatai, įspūdžiai, bei atsakyta į žiūrovų klausimus!

YouTube player
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus