DalyviaiRezultatai

Įdomieji pirmojo 2022 m. „Eurovizijos“ pusfinalio faktai

Antradienio vakarą į Turino sceną žengė pirmieji 17 šių metų „Eurovizijos“ dalyvių, iš kurių 10 pateko į šeštadienį vyksiantį finalą. Eurodiena.lt komanda pateikia įdomiausius faktus apie vakar vakare vykusį renginį ir jo rezultatus.

  • Lažybininkai atspėjo 7 šalis, sėkmingai įveikusias pusfinalio barjerą. Vietoj Lietuvos, Islandijos ir Šveicarijos, finale vieta buvo prognozuota Albanijai, Latvijai ir Austrijai. Eurodienos komandai pavyko atspėti 8 finalistus. Vietoj Moldovos ir Šveicarijos patekimą prognozavome Latvijai ir Albanijai.
  • Albanijos patekimo į finalą šansai, likus savaitei iki pusfinalio, buvo vertinami 80%, tačiau to nepakako, kad Albanijos vardas vakaro pabaigoje nuskambėtų tarp 10-ies pusfinalio nugalėtojų. Pavyzdžiui, į finalą patekusios Islandijos šansai prieš savaitę buvo vertinami 33%.
  • Į finalą penktą kartą iš eilės nepatekę Latvijos atstovai tęsia žemų rezultatų ruožą. Nuo 2009 m. mūsų kaimynai į finalą pateko vos du kartus, pusfinalio barjero neperžengę 10 kartų, iš kurių net 5 užėmė paskutinę vietą. Beje, į konkurso finalą penktą kartą iš eilės nepatekę latviai, kartu su Sakartvelu ir Juodkalnija, fiksuoja ilgiausią nepatekimų seriją iš visų konkurso šalių. Šios dvi šalys savo statistiką bandys pagerinti antrojo pusfinalio metu.
  • Lietuvos atstovė Monika Liu įveikė statistiškai vieną sunkiausių pasirodymo numerių. Nuo 2008 m., kai konkurse buvo įvesta dviejų pusfinalių taisyklė, tik 9 dainos iš 26 vykusių pusfinalių pasirodžiusių trečiuoju numeriu pateko į finalą. Monika Liu tapo tik dešimtąja tai pasiekusia atlikėja.
  • Ukraina išlieka vienintele šalimi, nei karto nepraleidusio konkurso finalo. Arčiausiai nepatekimo į finalą ukrainiečiai buvo 2012 m., kai Gaitana užėmė 8 vietą pusfinalyje.
  • Bulgarija pirmą kartą nuo 2013 m. nepateko į konkurso finalą. 2008-2013 šalis į finalą nepateko 6 kartus iš eilės ir pasitraukė iš konkurso. Grįžę 2016-aisiais bulgarai visus kartus pateko į finalą ir ten užėmė vietą geriausiųjų penkioliktuke.
  • Savo vardą į konkurso metraščius įrašė grupė „Zdob şi Zdub“. Jie ne tik tapo pirmąja grupe, „Eurovizijoje“ dalyvavusia per tris skirtingus dešimtmečius (00’s, 10’s, 20’s), bet ir pirmaisiais dalyviais, konkurse dalyvavusiais tris kartus ir visus kartus patekusiais į finalą.
  • Iš pirmojo pusfinalio į finalą pateko net 6 dainos, atliktos gimtąja kalba. Palyginimui, pernai iš abiejų pusfinalių į finalą iš viso pateko 5 tokios dainos. Įvedus dviejų pusfinalių sistemą, geriausias rezultatas gimtosioms kalboms buvo 4 patekimai į finalą iš vieno pusfinalio. Tuo metu iš 2011 m. antrojo pusfinalio į finalą nepateko nei viena tokia daina.
  • Italijoje pusfinalį įsijungė beveik 5 su puse milijono žmonių arba daugiau nei ketvirtadalis televizorių įsijungusių žmonių. Tai yra didžiausias skaičius nuo pat 1991 m., kai šalis taip pat rengė konkursą. Pernai, kai finale triumfavo italų grupė „Måneskin“, finalą įsijungė daugiau nei 4,5 mln. žmonių.
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus