AtrankosEurodiena.lt

Redaktorių verdiktas: Baltijos šalių geriausieji

Šiandien visų „Eurovizijos“ mylėtojų laukia įspūdingas vakaras, net 4 nacionalinių atrankų finalai Ukrainoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje bei dar 4 laidos Rumunijoje, Slovėnijoje, Norvegijoje, Švedijoje. Šiame straipsnyje redaktoriai išsamiau aptaria Baltijos šalių renginius, kviečia susipažinti su asmeniniais „Pabandom iš naujo!“, „Supernova“, „Eesti Laul“ sudarytais finalininkų top’ais. Daugiau apie pilną vakaro programą skaitykite čia.

Benas:

„Pabandom iš naujo“ finalo bendras lygis šiemet man palieka gerą įspūdį. Nors pirmose atrankos laidose išties buvo daug blankių bei neįsimenančių pasirodymų, manau, kad dauguma į finalą atrinktų kūrinių buvo to verti, ir galų gale likome su aštuoniomis solidžiomis paraiškomis. Ne viena jų turėtų visai neblogus šansus pasiekti finalą Turine. Mano asmeninė favoritė — Rūta Loop su daina „Call Me from the Cold“. Kūrinys turi prasmingą žinutę ir savotiškai užhipnotizuoja itin aukšta kokybe, modernumu bei skoningu subtilumu, o atlikėja turi savitą, originalų stilių, žino, ką daro, dainuoja užtikrintai. Po labai gerą įspūdį palikusių 2020 ir 2022 metų pasirodymų manau, kad visai realu, jog Rūtą Loop visai netolimoje ateityje išvysime ir didžiosios „Eurovizijos“ scenoje.

Deja, negaliu labai pagirti Latvijos nacionalinio finalo. Stebėdamas „Supernovos“ pusfinalių pasirodymus nusikėliau maždaug 15-20 metų atgal, kai „Eurovizijoje“ mano skoniui buvo gerokai per daug kičo. Visgi, tarp žemos kokybės sendaikčių deimantai šviečia dar ryškiau, ir tas deimantas šioje atrankoje man yra „Eurovizijos“ veteranė Aminata Savadogo. Kaip ir 2015 m., ji eina į „Euroviziją“ tuo metu, kai Latvija yra visiškame rezultatų lentelių dugne, bet šį kartą Aminata tai daro su visiškai kitokio stiliaus daina. Daina „I’m Letting You Go“ gal ir nesiūlo kažko naujo ar netikėto, bet Aminatos ginklas šiuo atveju yra tikra, nesuvaidinta emocija ir, be abejo, fantastiško galingumo balsas. Manau, kad su šia paraiška, kaip ir 2015 metais, Latvija sulauktų itin gerų komisijos vertinimų.

„Eesti laul“ finalo dalyviai man paliko geresnį įpūdį nei finalininkai Latvijoje. Nei vienos dainos negalėčiau vertinti kaip labai prastos, visos skamba daugiau ar mažiau kokybiškai. Tiesa, nė vieno kūrinio neįvardinčiau kaip turinčio labai didelį potencialą Europos mastu. Savo favoritą rinkausi iš dviejų man patikusių atlikėjų, ir visgi, kaip ir Latvijoje, juo tampa „Eurovizijoje“ jau dalyvavęs Ott Lepland. Esu didelis galingų balsų mėgėjas, ir Ott vokalas yra būtent toks, kuris man kelia šiurpuliukus, o dainoje „Aovalguses“ labai gražiai dera svajingas pianino skambesys uždainiuose, sprogstantis priedainis bei nuostabi estų kalba. Tiesa, pusfinalio pasirodyme tiek atlikėjo mimikose, tiek kai kuriose natose jautėsi didelis jaudulys. Labai tikiuosi, kad atrankos finale jo neliks.

Beno dainų trejetukas:

1. Aminata — „I’m Letting You Go“

2. Ott Lepland — „Aovalguses“

3. Rūta Loop — „Call Me From The Cold“

Justas:

Lietuvos atranka dainų prasme šiemet yra stipriausia iš trijų Baltijos šalių, o netikėtu nusivylimu man tapo „Eesti Laul“. Mažiausiai intrigos šeštadienio vakarą bus Lietuvoje – beveik nėra abejonių, kad į Turiną keliaus Monika Liu ir nors tai yra rizikingas pasirinkimas, „Sentimentai“ mane užbūrė ir būsiu labai laimingas, jei konkurse po labai ilgos pertraukos turėsime pilną dainą lietuvių kalba. Latvijoje turiu ryškų favoritą – grupė „Citi Zēni“, kurios daina, jei laimėtų nacionalinę atranką, apskritai taptų viena mano šių metų konkurso favoričių. Tiesiog dievinu „Eat your salad“! Estijoje palaikau du atlikėjus – Stefan ir Ott Lepland, tačiau abu pasirodymai turi nemažai trūkumu ir labai aukštos pozicijos mano reitinge neužimtų.

Justo dainų trejetukas:

1. Citi Zēni — „Eat your salad“

2. Monika Liu — „Sentimentai“

3. Lolita Zero — „Not your mother“

YouTube player

Kristina:

Deja, bet Estijos atranka šiemet buvo itin silpna. Iš visų pusfinaliuose dalyvavusių atlikėjų, mano dėmesį patraukė tik dvi: Alabama Watchdog ir Stefan. Pastarasis yra tiek mano, tiek daugelio favoritas. Į Stefan pasirodymą mane iš karto įtraukė atlikėjo balsas, o pats kūrinys ir scenoje matoma istorija mane privertė nė minutei neatitraukti akių. 🤠

Latvijos atranka taip pat yra gana silpnoka, tačiau žymiai įdomesnė už Estijos. Finale išgirsime įvairaus žanro dainų — nuo Disnėjaus tipo baladžių, iki elektro-kūrinio apie blogus berniukus. Kokybės ir įsimintinumo aspektas lėmė, jog mano favoritais tapo spalvingasis Citi Zēni kolektyvas. Aš tiesiog turiu silpnybę pasirodymams, kurie yra geros nuotaikos užtaisas! 😎

Lietuvos finalas šiemet yra gana įdomus ir stiprus! Baladės, rokas, techno, pop muzika – pasirinkimas kiekvieno skoniui! Aš turiu net tris favoritus ir būsiu patenkinta kiekvieno iš šių kūrinių triumfu. Monikos Liu paraiška išpildytų mano svajonę Eurovizijoje vėl išgirsti lietuvių kalbą, Rūta Loop tikėtinai sušildytų pavargusias europiečių sielas, o Lolita Zero nepaliktų nei vieno abejingo žiūrovo. 💙

Kristinos dainų trejetukas:

1. Monika Liu — „Sentimentai“

2. Stefan — „Hope“

3. Citi Zeni — „Eat Your Salad“

Austėja:

Man Lietuvos atrankos finale itin trūks „Moosu X“ bei Ericos Jennings — manau, kad bent šie du atlikėjai kuo puikiausiai galėjo finale būti vietoje „Queens of Roses“ ir, pavyzdžiui, Augustės Vedrickaitės. Kita vertus, nėra nesuprantama, kodėl rezultatas toks, nes minėti finalistai gal ir nebuvo akivaizdūs lyderiai nuo pat pradžios, bet pademonstravo tikrai užtikrintus pasirodymus. Bus įdomu pamatyti, ką visi be išimties dalyviai paruoš finalui. Na, o mano favoritė yra Rūta Loop su daina „Call Me From The Cold“. Nuostabaus grožio, netipinė baladė, puikiai dainai tinkantis atlikėjos balsas. Tikiuosi, kad įvyks stebuklas ir būtent ji laimės, bet vis dėlto, manau, akivaizdu, jog nugalėtoja taps Monika Liu ir jos daina „Sentimentai“. Tai irgi yra neabejotinai stiprus bei profesionalus numeris, tad rezultatais būčiau daugiau ar mažiau patenkinta.

Kalbant apie mūsų kaimynus, šiais metais susiduriu su keista situacija — Latvijos „Supernovos“ finalas yra, mano nuomone, kur kas stipresnis nei pastaraisiais metais, o Estijos „Eesti Laul“ nė iš tolo nesiekia lygio, kuris buvo pernai ar beveik visais ankstesniais metais. Šiemet, deja, Estijoje neturiu nė vieno aiškaus favorito, nors dauguma dainų ir klausomos. Nepadėjo ir tai, kad mano visos atrankos favoritė Desiree su daina „Siiani“ nepateko net į pusfinalį, ir tai toli gražu nebuvo vienintelė daina, nepelnytai išmesta dar pirmame atrankos etape. Visgi, kalbant apie finalą, labiausiai palaikau Ott Lepland su daina „Aovalguses“ — atlikėjo balsas, estų kalba ir dainos emocionalumas turi labai daug žavesio. Tai galėtų būti pakankamai saugus variantas estams užimti paskutines vietas karėje finalo lentelės pusėje ar patekti bent į top 20. Kur kas geriau nuteikia Latvijos finalas – turi aiškius favoritus, duetą „Inspo“, su daina „A Happy Place“. Ši daina patenka į mano viso šio sezono geriausiųjų trejetuką. Unikalus atlikėjos balsas, paliečiantys ir aktualūs dainos žodžiai ir dainos struktūra priverčia kūnu bėgioti šiurpuliukus, o tai nėra dažnas reiškinys. Laikysiu kumščius už jų pergalę, juolab kad manau, jog kitų dainų yra neblogų, bet visos gerokai nusileidžia „A Happy Place“

Austėjos dainų trejetukas:

1. Inspo — „A Happy Place“

2. Rūta Loop — „Call Me from the Cold“

3. Gebrasy — „Into Your Arms“

YouTube player

Tautvydas:

Estijos atranka kasmet pasižymi kokybiškomis ir įdomiomis dainomis ir manau, kad šiemet tokių kūrinių tikrai galime atrasti, tačiau mažiau, nei įprastai. Taip pat vargu ar reikėjo rengti tą pirmąjį atrankos etapą, kuriame dainos buvo vertinamos tik pagal vaizdo įrašus. Beveik pusė iš finale besivaržysiančių atlikėjų jau yra išbandę „Eurovizijos“ sceną ir iš jų galėčiau išskirti Ott Lepland, kurio baladė „Aovalguses“ buvo mano išankstinė favoritė – emocionali baladė, atliekama tikrai puikaus vokalisto. Visgi pats pasirodymas man pasirodė kiek nuobodus. Deja, bet nusivyliau Elinos daina „Remedy“ — po nuostabaus kūrinio „La Forza“ kartelė buvo tikrai aukšta ir, mano nuomone, atlikėjai jos visiškai nepavyko pasiekti. Manau, kad Stefan su „Hope“ būtų geriausias pasirinkimas. Šioje dainoje man patinka tikras vesterno jausmas, taip pat maloniai nustebino ir pasirodymas.

Pripažinsiu, kad Latvijos atranką šiemet sekiau ne itin aktyviai. Iš finale dalyvausiančių dainų, man išsiskyrė tik viena – Aminatos „I’m letting you go”. Sunku nelyginti šio kūrinio su „Love Injected“, tačiau atlikėjos balsas šią baladę iškelia į kitą lygį, tad manau, jog neliktų nepastebėtas ir „Eurovizijoje“. Manau, jog šioje atrankoje yra stipriai pervertinami „Citi Zēni“ — smagi, energinga daina su keistu, tačiau išsiskiriančiu tekstu, tačiau vargiai įsivaizduoju tokį kūrinį peržengiant pusfinalio barjerą „Eurovizijoje“, tad Latvijai palinkėsiu kitokio pasirinkimo.

Šiųmetinė Lietuvos nacionalinė atranka nebuvo labai stipri, tačiau finale yra iš ties neblogų dainų. Labai džiaugiuosi tuo, ką daro Rūta Loop – atlikėja jau ne pirmus metus į atranką atsineša kokybišką kūrinį, kuriam paruošia įdomų pasirodymą. Visgi, manau, jog šiemet į „Euroviziją“ turėtų vykti Monika Liu. Neįsivaizduoju, kaip šis kūrinys būtų įvertintas Turine, tačiau mane žavi atlikėjos profesionalumas, sugebėjimas įtraukti ir man žiūrint pasirodymą iš ties sunku atitraukti akis. Kalbant apie Lolitą Zero, man labai patiko kūrinio intrumentuotė, tačiau bendras įspūdis yra gan dvejopas, o vokalinė linija yra trikdančiai silpna.

Tautvydo dainų trejetukas:

1. Monika Liu — „Sentimentai“

2. Stefan — „Hope“

3. Rūta Loop — „Call Me from the Cold“

YouTube player

Kviečiame sekti Eurodieną socialiniuose tinkluose: Facebook, Instagram ir Youtube, o mūsų kas savaitę kuriamų podkastų galite klausytis Spotify, Apple Music ir kitose tinklalaidžių platformose.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus