Modesto Endriuškos nuotr.
Interviu

„Eurovizijos“ scenoje debiutuojantis Andy Vaic kviečia nebijoti kalbėti nepatogiomis temomis

„Eurovizijos“ scenoje debiutuojančio atlikėjo Andy Vaic daina „Why Why Why“ gimė neįprastoje vietoje – kito dainininko koncerte. Ir nors daina gimė gana greitai ir spontaniškai, ji nešą svarbią žinutę. „Why Why Why“ kalba tai, kad nepaisant mus kaustančių abejonių, turime judėti tolyn. Andy pabrėžia, jog jam svarbu nepatogiomis temomis kalbėti ne per liūdną, o kaip tik linksmą ir žmones vienijančią prizmę. Būtent toks ir yra jo kūrinys – prasminga žinutė ir linksma, šokti kviečianti muzika.

Kaip vertinate savo debiutą „Eurovizijos“ scenoje?

Džiaugiuosi, kad dalyvauju. Man tai yra nauja scena ir nors esu daug prieš tai koncertavęs, tačiau tai pirmasis išėjimas į pop sceną, daug naujų pamokų.

Kokiomis aplinkybėmis gimė „Why Why Why“ daina ir kokia jos pagrindinė žinutė?

Buvau Londone atlikėjo Ben Hauet koncerte ir tame koncerte išgirdau frazę, kuri man pradėjo skambėti galvoje, visą laiką ją niūniavau ir taip gimė priedainis, o grįžęs namo parašiau dainą. Paskui dar kelias ateinančias savaites ją tobulinau. Taigi daina gimė gana greitai ir dinamiškai. O ji kalba apie kartais sukaustančią abejonę ir tai, kad vis vien nepaisant abejonių, svarbu judėti į priekį.

Ko naujo žiūrovai gali tikėtis šį šeštadienį pusfinalyje – galbūt keisis dainos pateikimas ar stilius?

Pasirodymas bus labai stipriai pasikeitęs, spalvotas, dinamiškas – šoksiu aš ir šokėjai. Man kaip atlikėjui ir muzikantui svarbu visada išbandyti naujus dalykus, tad pamaniau, kad žiūrovai nudžiugs išvydę tokią versiją.

Ankščiau minėjote, kad rengiate koncertus Oksfordo universiteto scenoje, ar jau spėjote ten pristatyti ir „Eurovizijai“ skirtą kūrinį? Kokia buvo publikos reakcija?

Taip, Oksforde mano bičiuliai, žmonės, kuriuos pažįstų ir, kurių nepažįstu, į dainą reaguoja gerai. Po pusfinalio filmavimo grįšiu į Oksfordą ir ten šeštadienį visi stebėsime „Eurovizijos“ atranką ir taip pat pristatysiu dar vieną naują, kitos dainos klipą. Jau rengiau didelį koncertą žiemą, kuriame atlikau šią dainą ir dar dabar organizuoju daug koncertų. Oksfordas susideda iš daugybės koledžų, studentų bendruomenių. Taigi šiuo metu rengiu tokį kaip ir turą per tuos koledžus ir labai džiaugiuosi sulaukdamas gerų reakcijų. Manau, kad labai svarbu kalbėti ir sunkesnėmis temomis, bet ne per niūrią, o vienijančią prizmę. Manau ir lietuviškos muzikos scenoje reikia nevengti nepatogių temų, jų nestigmatizuoti, bet jas pripažinti. Manau, kad ši daina ir yra tokia, kuri suburia žmones, o ne juos liūdina.

Ar ankščiau domėdavotės šiuo dainų konkursu? Galbūt yra laimėtojų, į kuriuos norėtumėte lygiuotis?

Tikrai nepavadinčiau savęs „Eurovizijos“ fanu, bet vis tiek konkursą kažkiek stebiu. Ypač daug žiūrėdavau vaikystėje, o pastaraisiais metais gal kiek mažiau, bet visą laiką vis tiek kažką nugirstu ir bent kai kurias laidas pažiūriu. Man patinka „Eurovizijos“ idėja, nes tai yra skirtingas šalis jungiantis, vienijantis renginys. Todėl nusprendžiau sudalyvauti ir tuo labai džiaugiuosi.

Man labai patiko Salvador Sobral, „Lordi“. Tie žmonės, kurie nebijojo nepataikyti į tą „Eurovizijos“ standartą, o tai ir buvo jų stiprioji dalis ir jų išskirtinumas. Šių žmonių dėka žiūrovai atrado kitokią muziką, nei ta, kuri įprastai skamba „Eurovizijoje“. Būtent tokie žmonės man daro įspūdį.

Ar žiūrėjote pirmąjį pusfinalį, kaip vertinate rezultatus?

Stebėjau ir labai džiaugiausi daugelių pasirodymų. Žinau, kad visi patekę į finalą to nusipelnė, tačiau man patiko ir dalis nepatekusių dainų. Todėl norėčiau pasakyti, kad ne visada svarbu, koks yra rezultatas. Pavyzdžiui, man labai patiko „Baltos Varnos“, Gabrielius Vagelis ir kai kurie kiti. Jais labai džiaugiuosi ir toliau seksiu bei klausysiu. Manau, kad visi jau daug laimėjo dalyvaudami.

Kaip manote, kas yra jūsų didžiausi konkurentai antrajame pusfinalyje, kuriame pats dalyvausite?

Aš net nepavadinčiau jų konkurentais, galbūt daugiau bendražygiais. Tikiuosi, kad visi kažkaip judės toliau. Vieni ateina turėdami jau didelę patirtį, o kiti dar tik pradedą tą kelią.

Kokią žinutę norėtumėte perduoti Eurodiena.lt skaitytojams?

Labai džiaugsiuosi palaikymu ir noriu visus pakviesti klausytis dainos „Why Why Why“ ne tik šeštadienį, bet ir visose platformose internete bei užmegzti draugystę. Jau greit pasirodys dar daug gražių dainų ir ateityje kviečiu į koncertus. Norisi, kad tai būtų ne tik „Eurovizijos“, bet ir ilgesnė bičiulystė.

YouTube player

Parengė Jūratė Juškevičiūtė

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus