Eurovizija 2016 (renginys)

10 dalykų, kuriuos privalote žinoti apie pokyčius 2016 metų „Eurovizijoje“

EurovisionUžvakar Europą apskriejo žinia, jog atnaujinama „Eurovizijos“ balsavimo sistema, kuri nuo šiol turėtų priminti švedų atrankos „Melodifestivalen“ formatą. Susumavus visų šalių komisijų taškus, vedėjai praneš, kiek balų kiekvienai valstybei skyrė žiūrovai. Tokiu būdu didelę reikšmę turės tiek komisijos, tiek žiūrovų geriausiųjų dešimtukas. Ši sistema bus ypatingai naudinga toms šalims, kurios, pavyzdžiui, pelnys daug žiūrovų taškų, tačiau visiškai nesužavės komisijos. Nusprendėme aptarti kai kurias naujoves, kurių nespėjome paminėti anksčiau:

1. Praėjusiais metais „Eurovizijos“ finalas truko maždaug 4 valandas, o atnaujinus balsavimo sistemą planuojama jį pusvalandžiu sutrumpinti.

Komisija2. Po balsavimo sustabdymo finale neprivalėsime stebėti jokių kviestinių atlikėjų pasirodymų, kadangi vedėjai iš karto galės susisiekti su 43 šalių reporteriais, pateiksiančiais komisijų įvertinimus. Tuo tarpu organizatoriai ramiai, neskubėdami skaičiuos žiūrovų balsus.

3. Šalių komisijos balsuos kaip ir kasmet – po antrųjų generalinių repeticijų, reitinguodamos visas dainas.

4. Nuo šiol, skelbiant įvertinimus, ekrane iš karto matysime 1–8 ir 10 taškų gavėjus, o reporteriai paskelbs tik didžiausią įvertinimą (12 taškų) pelniusią valstybę.

Reporteris5. SVT planuoja surengti reporterių mokymus, siekdami transliacijos metu išvengti tuščių ir besikartojančių frazių, tokių kaip „ačiū už nuostabų šou“ arba „kokia graži tamstos suknelė“. Stokholme vyksiančio konkurso prodiuseris Christer Björkman teigia, jog daugelis reporterių kasmet turi įvairių idėjų, o šįmet turės galimybę jas įgyvendinti. Aišku, telpant į laiko normas.

6. 1008 – tiek taškų daugiausiai šįmet gali surinkti nugalėtojas, jeigu visų šalių komisijos ir visi žiūrovai skirs jam po 12 taškų. Tarp kitko, vedėjų laukia nelengvas išbandymas, kadangi jiems teks dažnokai tarti triženklius skaičius prancūzų kalba. Kita vertus, sumažės tikimybė, jog kažkuris finalininkas liks nuskriaustas ir grįš į gimtinę, turėdamas savo sąskaitoje nulį.

Lentele7. Kuomet vedėjai skelbs, kiek žiūrovų taškų surinko tam tikra šalis, ekrane pamatysime ją balais apdovanojusių šalių sąrašą ir įvertinimus. Be to, transliacijos pabaigoje ekrane turėtume išvysti atskirą lentelę su Lietuvos žiūrovų balsais.

8. Jeigu šalis dėl tam tikrų priežasčių nesugebės įgyvendinti komisijos ar žiūrovų balsavimo, EBU panaudos taškų rinkinį, kuris bus sudarytas pagal kitų (greičiausiai kaimyninių) šalių balsavimą. Ši taisyklė išties skamba keistai ir daugelis kol kas neįsivaizduoja, kokiu principu šie taškai bus išdalinami ir kaip bus užtikrinamas objektyvumas.

Semifinal9. Lygiųjų atveju nugalėtoja bus pripažinta valstybė, kurią taškais apdovanojo didesnis šalių skaičius. Jeigu šis būdas nepadės, bus skaičiuojama, kiek šalis pelnė „dvyliktukų“, „dešimtukų“ ir t. t. Jeigu ir šie skaičiavimai nepadėtų, nugalėtojas būtų išrinktas pagal startinę poziciją finale – kas pasirodė anksčiau, tas ir laimėtų.

10. Pagal naują tvarką bus sumuojami rezultatai ir pusfinaliuose, o vedėjai tradiciškai paskelbs 10 šalių, kurios pateks į finalą. Išsamūs pusfinalių rezultatai bus paskelbti Eurovision.tv tinklalapyje kartu su finalo rezultatais.

Pastebėjome, jog daugelis „Eurovizijos“ gerbėjų džiaugiasi EBU ir SVT paskelbtomis atnaujintomis balsavimo taisyklėmis, kurios renginio metu turėtų sukelti tikrą emocijų audrą. Kurie paminėti pokyčiai Jums patinka labiausiai, o ką norėtumėte pakeisti? Kviečiame komentuoti!

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

7 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Austėja
Austėja
prieš 8 metus

Vita, nenusišnekėk, nebus jokių teroro išpuolių.

Vita
Vita
prieš 8 metus

Pritariu LTU. Svedai istisai gadina Eurovizija. Kuoktelejo trumpinti rengini. Nesamoniu vis pridaro. Isvis, prasciausios Eurovizijos tik Skandinavijoje, dar suomiai nieko negadina, bet svedu, norvegų laimejimai jau vemt vercia. Nepatinka man sitos nesamones. Galbut tikrai kazkas negero geguzes 9 ar 13 dienom nutiks ir Eurovizijos nebus, nes laukiniai pabegeliai koki teroro ispuoli padarys.

Austėja
Austėja
prieš 8 metus

LTU > pritariu. Šiaip tikrai nesakau kad ši sistema absurdas ar pan., bet ji man nelabai patinka. Ir tikrai nereikėtų trumpint transliacijos. 🙂

LTU
LTU
prieš 8 metus

P.S. Apie 8 punktą iš vis patylėsiu. Komedija kažkokia.

LTU
LTU
prieš 8 metus

Tragedija. Renginys sutrumpės pusvalandžiu. Ne nu tai palaukit, kam ta Eurovizija skirta, kodėl jos daugybė žmonių ištisus metus laukia? Kam ją trumpint? Koks tikslas? Kad vieną kartą metuose vaikams netektų itin vėlai eit miegot, ar kaip? Ir taip norėtųs, kad tas renginys būtų dar ilgesnis…
Atskirai nebeskelbs 8 ir 10 balų. Tai irgi bando taip intrigą išlaikyti? Intrigavimas visų pirmą yra laiko tempimas, o ne jo trumpinimas.
Nuoširdžiai nesuprantu ką jie tokiom nesąmonėm nori pasiekti, bet tai tik gadina viso šio šou įspudingumą ir nuo to blogiau tik jiems patiems…
Švedai, ačiū, kad visąlaik primenat apie save kąnors sugadindami 🙂

Ieva
Ieva
prieš 8 metus

Čia taip suprantu bus balsuojama taip, kaip švedai balsuoja per Melodifestivalen? Jei taip, tai seniai taip reikėjo.

zigolo
zigolo
prieš 8 metus

Na viskas kaip ir puiku. Geras issaiskinimas nors ji jau supratau kiek anksciau. Dabar manau bus maziau arba nebeliks visai susimeciusiu kaip sausainiu kurie nesuprato kas kaip kokia nesamone ir t.t.