SVT nuotr.
Organizavimas

Eurovizijos belaukiant: atlikėjų pasiruošimus temdo protestai ir grasinimai

Iki vieno didžiausių muzikos įvykių Europoje liko mažiau nei mėnuo, o prie švedų nacionalinio transliuotojo SVT būstinės ir pačioje Malmėje reguliariai vyksta protesto akcijos prieš Izraelio dalyvavimą „Eurovizijoje“. Propalestiniečių aktyvistai siekia boikotuoti konkursą, darydami spaudimą tiek organizatoriams, tiek atlikėjams, o turistus bandoma atbaidyti galimais išpuoliais.

Malmė dažnai yra vadinama migracijos centru, šiuo metu mieste gyvena virš 70 tūkst. musulmonų. Verta paminėti, kad 2024 metų „Eurovizijos“ miestas šeimininkas buvo pasirinktas prieš spalio įvykius. Be to, dėl didelio Stokholmo arenų užimtumo Malmė tapo vienintele tinkama konkurso rengimo aikštele. Reaguodami į padažnėjusius protestus, miesto atstovai peradresuoja visus kaltinimus Europos transliuotojų sąjungai, pareikšdami, kad pati savivaldybė neturi jokios įtakos ir teisės neleisti tam tikroms šalims pasirodyti „Eurovizijoje“.

Papildomas stresas konkurso dalyviams

Ne paslaptis, kad pasiruošimai „Eurovizijai“ reikalauja daug pastangų, laiko ir ištvermės. Daugelis šių metų atstovų nuo pat dalyvavimo patvirtinimo sulaukdavo kritikos dėl nepasisakymo Izraelio dalyvavimo klausimu. Atlikėjai buvo agituojami boikotuoti konkursą, tačiau vienas iš didžiausią spaudimą patyrusių dalyvių yra Jungtinės Karalystės atstovas Olly Alexander. Dar pernai Olly išreiškė palaikymą Palestinai, o kovo gale kartu su kitais atlikėjais, tarp jų ir Lietuvos atstovu Silvertu Belt, paskelbė pranešimą, kuriame pažymėjo, kad smerkia karą, bet kokio pobūdžio diskriminaciją, antisemitizmą ir islamofobjią. Tačiau propalestiniečiai šiuos žodžius traktavo kaip bandymą sėdėti ant dviejų kėdžių, o prieš savaitę atlikėjui literaliai teko atremti nepasitenkinusiųjų būrį, kuris prieš Londono „eurovizinį“ vakarėlį dalino skrajutes su raginimu priversti atlikėją pasitraukti iš „Eurovizijos“. Daugelis pastebėjo, kad koncerto metu Olly buvo kaip niekad išsekęs ir nusiminęs.

Olly Alexanderr soc. profilio nuotr.

Sprendimus priima ne atlikėjai

Netrukus po Londono vakarėlio ir protesto prieš Olly Alexander, Europos transliuotojų sąjunga išleido pranešimą, pabrėždama, kad sprendimus dėl šalių dalyvavimo „Eurovizijoje“ priima ne atskiri atlikėjai, o EBU organai. Pranešime buvo smerkiama bet kokios formos agresija ir priekaištai konkurso dalyviams bei skatinama skleisti saugumą ir pagarbą. Tuo metu „Eurovizijos“ vykdantysis vadovas Martin Österdahl pridūrė, kad muzikinis konkursas nėra politinė arena problemoms spręsti.

EBU nuotr.

Protestas Amsterdamo vakarėlyje

Aktyvistai nepraleido ir vieno didžiausių „Eurovizijos“ vakarėlių Amsterdame „Eurovision in Concert“. Praėjusi šeštadienį šalia AFAS Live koncertų salės demonstrantai su Palestinos vėliavomis ir plakatais kaltino Izraelį piktnaudžiavimu, siekiant dainomis „nukreipti visuomenės dėmesį nuo nusikaltimų kare prieš Hamasą“. „Eurovizija, jūs nepasislėpsite, jūs palaikote genocidą“, – šūkavo demonstrantai.

Protestas priešais AFAS Live koncertų salę Amsterdame / SVT nuotr.

Izraelio pasiruošimai konkursui

Kol kitų šalių dalyviai aktyviai pasirodo „Eurovizijos“ vakarėliuose, Izraelio atstovė dėl saugumo sumetimų atsisakė tarptautinių išvykų ir savo veiklos viešinimą perkėlė į socialinius tinklus. Vokaliniame šou nugalėjusi Eden Golan bendrauja su gerbėjais internetu, pasirodo vietiniuose renginiuose, dalijasi savo šių metų favoritais ir sulaukia palaikymo žodžių iš šalies prezidento bei kai kurių „Eurovizijos“ dalyvių. Pasak Izraelio transliuotojo Kan, Eden tenka atlaikyti kasdienius propalestiniečių kaltinimus ir net grasinimus mirtimi, tad šių metų delegaciją lydės gausiausias policijos būrys šalies dalyvavimų istorijoje. Vietinėje spaudoje taip pat šnekama, kad papildomą apsaugą pasamdė ir Eden tėvai, kurie nepaisant rizikų, planuoja vykti į Malmę kartu su dukra.

Eden Golan lankėsi pas Izraelio prezidentą Isaac Herzog / KAN nuotr.

Izraelio televizija skelbia apie išpuolį Malmėje

Izraelio transliuotojo Keshet 12 žurnalistai, apsimetę britų turistais, aplankė Al-Waqf mečetę Malmėje. Šventyklos apsaugos darbuotojai neva patarė žurnalistams nesilankyti „Eurovizijoje“. Keshet paviešintame vaizdo įraše vienas iš apsaugininkų pasakojo, kad jo tėvai dirba Malmės arenoje ir jiems buvo liepta konkurso metu neiti į darbą kelias savaites dėl planuojamo teroristinio išpuolio. Pasak transliuotojo, „Eurovizijos“ organizatoriai ir Malmės policija jau pradėjo šio incidento tyrimą.

Policijos pajėgas didina ir organizatoriai

Praeitą penktadienį Nacionalinio operatyvinio skyriaus vadas Per Engström pranešė, kad iki gegužės galo Švedijoje vyks nacionalinė policijos programa, kurios metu bus padidintos ir perskirstytos policijos pajėgos visoje šalyje. Tokios programos inicijuojamos kai šalyje vyksta didesnių resursų reikalaujantys renginiai, tokie kaip „Eurovizija“. Švedų policija taip pat tikisi Danijos ir Norvegijos pagalbos šiuo klausimu.

Kultūros veikėjai atsisako pasirodyti „euroviziniuose“ renginiuose

„Eurovizinę“ savaitę Malmėje šurmuliuos daugybė mugių ir koncertų, o organizatoriai iš anksto paskelbė dalyvausiančių muzikantų sąrašą. Netrukus sąrašo atlikėjai tapo persekiojimo objektais, o vienuolika iš jų jau atšaukė savo pasirodymus. Malmės renginiuose miesto svečiai pasiges grupių „Tarraband“, „Nevergreens“, „Crying Day Carte Choir“ bei šių metų „Melodifestivalen“ dalyvių „Medina“ ir Dotter. Dalis iš jų viešai pasmerkė Izraelio dalyvavimą „Eurovizijoje“, o likusieji be papildomų komentarų dingo iš renginių programos.

Švedijos nacionalinio transliuotojo SVT duomenimis, gegužės 9 ir 11 dienomis Malmėje vyksiančiuose protestuose prieš „Euroviziją“ dalyvaus apie 20 tūkstančių žmonių iš įvairių Europos šalių. Palestinos tinklas ėmėsi iniciatyvos „Eurovizijos“ savaitės metu Malmėje organizuoti demonstracijas ir kitus kultūrinius renginius. Vienas iš jų – alternatyvios muzikos renginys „Falastinvision“ buvo sukurtas kaip alternatyva „Eurovizijos“ dainų konkursui. Koncertas bus surengtas Malmės naktiniame klube „Plan B“ gegužės 11-ąją, „Eurovizijos“ finalo dieną. Jame dalyvaus muzikantai iš Švedijos ir užsienio, kurie išreikš paramą palestiniečiams.

SVT nuotr.

Primename, kad šių metų „Eurovizijos“ atidarymas vyks gegužės 5 dieną, pusfinaliai bus transliuojami gegužės 7 ir 9 dienomis, o nugalėtojas paaiškės finalo metu, gegužės 11-ąją. Atskleisime paslaptį, kad „eurovizinės“ savaitės metu Malmėje lankysis kaip niekad gausi Eurodienos reporterių komanda. Tad kviečiame sekti mūsų veiklą soc. tinkluose ir paremti mus „Contribee“ platformoje. Prisidėkite prie kokybiško turinio kūrimo!

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

2 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Teisininkas
Teisininkas
prieš 13 dienų

Terorizmui nusileisti negalima, paprasta.

Jonas
Jonas
prieš 12 dienų
Atsakinėti į  Teisininkas

Speju kad kalbi apie terorizma kuri izraelis vykdo Gazoje? Tikrai taip, nusileisti negalima ir kvieciu boikotuoti siu metu Eurovizijos transliacija