Organizavimas

Misija: Šveicarija 2025. Kur ir kada gali vykti kitų metų „Eurovizija“?

Baigėsi „Eurovizija“, prasideda „Eurovizija“. Praūžus triukšmingai, skandalingai ir abejingų nepalikusiai 2024 m. Malmės „Eurovizijai“ iškart imta rengtis kitų metų konkursui. Jį garbė surengti teks Šveicarijai, kuriai Nemo išplėšė trečią pergalę per dalyvavimų istoriją. Miestą, kuriame vyks „Eurovizija“ planuojama paskelbti rugsėjo mėnesį.

Norą surengti 2025 m. konkursą kol kas išreiškė keturi miestai: Bazelis, Ženeva, Sent Galenas ir Ciurichas. Nors Alpių šalies sostinė yra Bernas, o būtent jame yra didžiausia šalies uždara arena, Berno kantono (savivaldybės) prezidentas Philippe Mülleris pareiškė, kad toks korumpuotas ir politinis konkursas jo mieste nėra laukiamas. Tai sukėlė aštrias diskusijas ir reakcijas iš kitų politikų bei Bylio miesto, esančio Berno kantone, iš kur yra kilę šių metų konkurso nugalėtojai Nemo.

YouTube player

Prieš tai konkursas Šveicarijoje vyko du kartus – Lugane bei Lozanoje. Abu šie miestai jau paskelbė, kad dėl skirtingų priežasčių rengti „Eurovizijos“ neplanuoja, todėl konkursas turės naują sostinę. Maža tikimybė, kad konkursas vyks ir Sent Galene, kuris yra pats mažiausias iš keturių miestų, pareiškusių norą surengti konkursą. Eurodiena.lt kviečia susipažinti su trimis realiausiais kandidatais.

Ciurichas

Ciurichas

Vienu pagrindiniu kandidatų surengti „Euroviziją“ laikomas Ciurichas. Šiaurės Šveicarijoje esantis miestas yra didžiausias šalyje, tai finansinis, kultūrinis ir pramoninis valstybės centras. Jame yra užimčiausias šalyje oro uostas bei geležinkelio stotis, mieste gyvena virš 440 tūkst. žmonių. Labiausiai paplitusi kalba mieste – vokiečių.

Hallenstadion

Ciuriche yra ir antra didžiausia uždara arena Šveicarijoje – Hallenstadion, koncertų metu talpinanti iki 13 tūkst. žiūrovų. Ji atidaryta 1939 m., renovuota 2004-05 m. Čia koncertus yra surengę tokie muzikos legendos kaip „Queen“, Eltonas Johnas, Davidas Bowie ar Tina Turner, o taip pat šių dienų žvaigždės, pvz. Lady Gaga, Edas Sheeranas, Adele, Miley Cyrus, Justinas Timberleikas, Dua Lipa ir daug kitų.

Ilgus metus Hallenstadion buvo ZSC Lions ledo ritulio komandos namais, tačiau ji 2022 m. persikėlė į naujai mieste pastatytą Swiss Life Arena. Joje taip pat telpa daugiau nei 10 tūkst. žiūrovų, tačiau ši arena ir jos infrastruktūra labiau pritaikyti sporto renginiams.

Beje, Hallenstadion vadovas Philippas Musshafenas šveicarų žiniasklaidai atskleidė, kad jie buvo paprašyti rezervuoti areną 6-8 savaitėms balandžios ir gegužės mėnesio, o kaip galimą, bet dar nepatvirtintą finalo datą nurodė gegužės 10 dieną.

Ženeva

Ženeva

Antrame pagal dydį Šveicarijos mieste gyvena kiek daugiau nei 200 tūkst. žmonių. Šalies pietvakariuose esanti Ženeva – tarptautinės diplomatijos bei įvairių tarptautinių organizacijų centras. Čia įsikūrusios Jungtinės Tautos, Raudonasis Kryžius, taip pat ir „Euroviziją“ rengianti Europos Transliuotojų Sąjunga – EBU bei daugybė kitų. Mieste dominuojanti kalba – prancūzų. Pagal įvairius reitingus Ženeva yra vienas geriausių miestų gyventi, tačiau taip pat ir vienas brangiausių.

Geneva arena

Ženeva pati pirmoji pareiškė, kad nori surengti kitų metų konkursą, pasak miesto atstovų „Eurovizija“ čia galėtų vykti Palexpo komplekse, šalia kurio yra Ženevos arena. Lietuviškais terminais, tai Litexpo atitikmuo – daug skirtingų salių vienoje vietoje. Pastaraisiais metais tokiuose kompleksuose „Eurovizija“ vyko Kijive (2017) bei Tel Avive (2019). Nors įprastai čia vyksta parodos, konferencijos ar sporto varžybos, koncertus čia yra surengę „Depeche Mode“, Bruno Marsas, Bobas Dylanas, „Guns N’ Roses“ ir kiti.

Teigiama, kad skirtingų renginių metu kompleksas gali priimti nuo 9,5 iki 15 tūkst. žiūrovų bei 2 tūkst. žurnalistų.

Bazelis

Bazelis

Vienas pirmųjų apie norą surengti „Euroviziją“ paskelbė ir Bazelis. Tai trečias pagal dydį Šveicarijos miestas, įsikūręs šiaurėje, pasienyje su Vokietija ir Prancūzija. Jame gyvena kiek mažiau nei 180 tūkst. gyventojų, pagrinde kalbančių vokiečių kalba. Bazelis yra laikomas Šveicarijos kultūros sostine, mieste gausu muziejų, čia taip pat įkurtas ir pirmasis šalyje Bazelio Universitetas (1460), iš čia yra kilęs vienas geriausių visų laikų tenisininkų Rogeris Federeris.

St. Jakobshalle

Bazelyje „Eurovizija“ galėtų vykti St. Jakobshalle arenoje, kuri po prieš keletą metų atliktos renovacijos talpina daugiau nei 12 tūkst. žiūrovų. Šio komplekso privalumas tas, kad aplink jį yra penkios mažesnės salės, verslo centras, VIP arena bei didžiulis parkingas. Papildomos erdvės ypač svarbios „Eurovizijai“, į kurią suvažiuoja šalių delegacijos, žurnalistai, fanai.

Visgi trikdžiu čia rengti didžiausią dainų konkursą Europoje gali tapti mažesnis viešbučių skaičius nei Ciuriche ar Ženevoje.

Kada?

Nors kol kas nėra paskelbtos kitų metų konkurso datos, svarstoma, kad realiausia būtų trečia gegužės savaitė – 13, 15 ir 17 dienos. Kitomis gegužės mėnesio savaitėmis vyksta skirtingi didesni renginiai, tokie kaip UEFA Čempionų lygos bei Europos lygos pusfinaliai ir finalai.

Tiesa, Ciuriche esančios arenos Hallenstadion vadovas Philippas Musshafenas, kalbėdamas su Šveicarijos žiniasklaida, kaip galimą finalo datą nurodė gegužės 10 dieną.

Konkurso rengimo patirties Šveicarija jau turi, tiesa, tai darė senokai. Pirmą kartą Šveicarijoje „Eurovizija“ vyko 1956 m. – tai buvo pati pirmoji „Eurovizija“, tad savotiškai galima sakyti, kad konkursas kitais metais sugrįš namo. Tą kartą nugalėjo būtent šveicarų atstovė Lys Assia su daina „Refrain“. Tais laikais konkurse dar nebuvo tradicijos, kad jį rengia laimėjusi šalis, tad 1957 m., „Eurovizija“ nusikėlė į Vokietiją.

YouTube player

Antrą kartą Šveicarijoje Europos muzikantai rinkosi 1989 m., kai prieš metus antrą titulą iškovojo viena žymiausių „Eurovizijos“ atlikėjų per visą istoriją – kanadietė Celine Dion. Su „Ne partez pas sans moi“ ji surinko 137 taškus ir vienu tašku aplenkė antroje vietoje likusią Jungtinės Karalystės atstovą Scott Fitzgerald.

YouTube player

Dainos prancūzų kalba yra 15 kartų laimėjusios „Euroviziją“ ir tai yra antras geriausias rezultatas iš visų kalbų. Žinoma, pirmoje vietoje yra anglų kalba, kuria buvo atliktos 36 konkurse laimėjusios dainos.  Įdomu tai, kad „Ne partez pas sans moi“ yra paskutinė prancūziška daina, kuriai pavyko laimėti „Euroviziją“.

Dalyvausiančios šalys

Per pirmą savaitę po 2024 m. „Eurovizijos“ savo dalyvavimą kitų metų konkurse patvirtino 10 šalių: Austrija, Belgija, Danija, Ispanija, Kroatija, Liuksemburgas, Malta, Portugalija, Švedija ir šeimininkė Šveicarija.

YouTube player
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus