Martin Meissner nuotr.
Eurožvaigždės

Eurovizijos organizatoriai smerkia Eric Saade sprendimą sukompromituoti konkurso apolitiškumą

Europos transliuotojų sąjunga (EBU) sukritikavo švedų dainininką Eric Saade dėl jo sprendimo pirmojo „Eurovizijos“ pusfinalio metu ant riešo dėvėti palestinietišką kufiją.

2024 metų „Eurovizijos“ dainų konkurso pirmojo pusfinalio transliaciją pradėjo anksčiau konkurse dalyvavusių dalyvių pasirodymas, tarp kurių buvo 2011 metų Švedijos atstovas Eric Saade. Žiūrovai pastebėjo, kad savo pasirodymo metu atlikėjas ant riešo dėvėjo tradicinę palestiniečių ir kitų arabų šalių skarelę – kufiją.

Aftonbladet nuotr.

Europos transliuotojų sąjunga (EBU) pažymėjo, kad renginys vyksta tiesiogiai ir kad „visi atlikėjai yra supažindinti su konkurso taisyklėmis“. EBU ir švedų transliuotojas SVT teigia apgailestaujantys, kad „Eric Saade nusprendė pakenkti nepolitiniam renginio įvazdžiui“. Taip pat pažymima, kad dainininkas nedėvėjo kufijos per pasirodymo repeticijas.

Eric Saade, kurio tėvas yra palestinietis, praėjusią savaitę griežtai kritikavo EBU, pavadinęs sąjungos draudimą transliacijos metu iškelti Palestinos vėliavą „gėdingu“. Eric tekstiniame pranešime SVT atsakė, kad pasirinko dėvėti palestiniečių skarą, siekdamas parodyti savo kilmę. „Tą skarą gavau iš savo tėvo vaikystėje, kad nepamirščiau, iš kur kilusi šeima. Tada dar nežinojau, kad vieną dieną ji bus vadinama „politiniu simboliu“, – rašė atlikėjas.

Visiems konkurso dalyviams ir atlikėjams draudžiama daryti politinius pareiškimus arba demonstruoti politinius simbolius  ir nedalyvaujančių šalių vėliavas. Konkurse nedalyvaujančių šalių vėliavas į areną draudžiama atsinešti ir žiūrovams.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

1 komentaras
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Jonas
Jonas
prieš 8 dienų

Šaunuolis Eric! Gėda EBU už buvima rasistiška organizacija ir besaligišką iz*aelio interesų palaikymą! 🍉🇵🇸