EBU nuotr.
Lietuva Eurovizijoje: istorija

Lietuva šiemet švenčia 30-metį „Eurovizijos“ dainų konkurse

Pirmą kartą Lietuvos vardas didžiausiame pasaulio muzikos konkurse nuskambėjo lygiai prieš 30 metų.

1994-aisiais metais Lietuvos garbę ginti Airijoje vykusiame konkurse buvo patikėta gerai žinomam atlikėjui Ovidijui Vyšniauskui. Jis atliko lietuvišką baladę „Lopšinė mylimai“. Tiesa, debiutas mūsų šaliai buvo prisvilęs – likome paskutinėje vietoje nesurinkę nė vieno balo.

Ovidijus Vyšniauskas – Lopšinė mylimai

YouTube player

Lietuva „Eurovizijos“ dešimtuke yra buvusi tris kartus. 2006 m. kol kas aukščiausią šeštą vietą užėmė „LT United“ su daina „We Are the Winners“. 2016 m. Donny Montell su daina „I‘ve Been Waiting for This Night“ pakilo iki devintos vietos, o 2021 m. „The Roop“ su „Discoteque“ palipėjo dar laipteliu aukščiau – pasiekė 8 vietą. 2012 metais Donny Montell su daina „Love Is Blind“ užėmė 14-ą vietą, o pusfinalyje liko net trečioje vietoje, kas iki šiol yra geriausias Lietuvos rezultatas.

Nuo 2004 m. buvo įvestas pusfinalis ir per visus šiuos metus septynis kartus Lietuva nepateko į finalą. Pasirodymai, kuriems nepavyko pasiekti finalo:

  • Linas ir Simona – „What‘s Happened to Your Love“;
  • Laura and the Lovers – „Little by Little“;
  • Jeronimas Milius – „Nomads in the Night“;
  • InCulto – „Easten European Funk“;
  • Vilija – „Attention“;
  • Fusedmarc – „Rain of Revolution“;
  • Jurij Veklenko – „Run with the Lions“.
YouTube player

Tuo tarpu įsimintų ir išskirtinių pasirodymų Lietuva per 25-erius metus tikrai parodė. Žemiau keletą jų ir išskyrėme.

LT United – We Are the Winners

2006 metais Lietuvai „Eurovizijoje“ atstovavo „LT United“ grupė, kurią sudarė Andrius Mamontovas, Marijonas Mikutavičius, Victor Diawara, Saulius Urbonavičius, Arnoldas Lukošius ir Eimantas Belickas. Atrankoje Lietuvoje pasirodymas neturėjo jokių konkurentų – antroje vietoje likusią „Inculto“ dainą aplenkė beveik dvigubai.

Pats pasirodymas atnešė Lietuvai geriausią rezultatą, tačiau daina patiko tikrai ne visiems. Prieš pasirodant ant scenos finalo metu, buvo galima girdėti žiūrovų nepasitenkinimus, kai kuriems daina atrodė egoistiška. Daugiausiai balsų atidavė angliškai kalbančios šalys, o Suomijoje dainos „We Are The Winners“ populiarumas pakėlė juos netgi į 14-ą vietą populiariausių singlų sąraše.

YouTube player

The Roop – On Fire

Nors „The Roop“ su daina „On Fire“ „Eurovizijos“ scenoje taip ir nepasirodė, pasirodymas internete susilaukė didžiausio populiarumo per visą istoriją. „The Roop“ buvo laikomi vieni iš favoritų laimėti ir buvo tikimasi bent jau pagerinti iki šiol aukščiausią šeštą „LT United“ užimtą vietą. Tiek Lietuvoje, tiek ir visoje Europoje „On Fire“ pritraukė daugybė žmonių dėmesį. Specialūs šokio elementai buvo vienas iš fanus visoje Europoje vienijančių aspektų.

YouTube player

Monika Liu – Sentimentai

Nors Monika Liu su daina „Sentimentai“ užėmė keturioliktą vietą, šis pasirodymas vertas paminėjimo todėl, kad po daugiau nei 20 metų pirmą kartą visa daina „Eurovizijos“ scenoje skambėjo lietuviškai. Užtikrintai Monikos Liu atlikta daina ir jos charizmatiška asmenybė leido pasiekti geriausią rezultatą, jeigu lygintume su kitais pilnai lietuviškais pasirodymais.

Iš viso tai buvo penktas kartas, kai lietuvių kalba skambėjo „Eurovizijos“ scenoje. 1994 m. Ovidijus Vyšniauskas atliko dainą „Lopšinė mylimai“. 1999 metais Aistė su daina „Strazdas“ užėmė 20-ą vietą. 2001 m. „Skamp“ atliko dainą „You Got Style“, kurioje buvo ir lietuviškų motyvų bei užėmė 13-ą vietą. Tuomet lietuvių kalba konkurse neskambėjo 17-a metų, iki kol kelias dainos „When We’re Old“ eilutes 2018 m. Lisabonoje sudainavo Ieva Zasimauskaitė.

Silvester Belt – Luktelk

Tačiau „Luktelk“ yra tik ketvirta daina, pilnai atliekama lietuvių kalba. Atlikėjas Silvester Belt užtikrintai laimėjo „EUROVIZIJA.LT“ finalą ir jau kitą savaitę pasirodys Malmės arenoje visam pasauliui.

Lietuvos atstovas Silvester Belt pasirodys pirmajame „Eurovizijos“ pusfinalyje, gegužės 7 d., antradienį. Gegužės 9 d., ketvirtadienį bus transliuojamas antrasis pusfinalis, o šeštadienį, gegužės 11 d. didysis finalas.

YouTube player
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus