DalyviaiNuomonės

Antrojo 2024-ųjų „Eurovizijos“ pusfinalio pabaigoje – ir favoritai, ir šalys nelaimėlės

Tęsiame „Eurodienos“ verdiktą su jau paskutiniais pusfinalių dalyviais – tais, kurie pasirodys antrojo pusfinalio antrojoje pusėje. Kviečiame geriau susipažinti su čia skambėsiančiomis dainomis ir sužinoti, ką apie jas mano „Eurodienos“ redaktoriai.


Šalis: Latvija

Atlikėjai: Dons

Daina: „Hollow“

Kūrinio autoriai: Artūrs Šingirejs, Liam Geddes, Kate Northrop.

Pasirodymo numeris: 9

YouTube player

Bendras „Eurodienos“ komandos vertinimas: 7,4


Šalis: San Marinas

Atlikėjai: „Megara“

Daina: „11:11“

Kūrinio autoriai: Isra Dante Ramos Solomando, Roberto La Lueta Ruíz, Sara Jiménez Moral.

Pasirodymo numeris: 10

YouTube player

Bendras „Eurodienos“ komandos vertinimas: 5,4


Šalis: Sakartvelas

Atlikėjai: Nutsa Buzaladze

Daina: „Firefighter“

Kūrinio autoriai: Ada Satka, Darko Dimitrov.

Pasirodymo numeris: 11

YouTube player

Bendras „Eurodienos“ komandos vertinimas: 7,8


Šalis: Belgija

Atlikėjai: Mustii

Daina: „Before The Party’s Over“

Kūrinio autoriai:  Ben Leclercq, Mustii, Pierre Dumoulin, Arianna D’Amato, Charlotte Anne Clark, Nina Sampermans.

Pasirodymo numeris: 12

YouTube player

Bendras „Eurodienos“ komandos vertinimas: 9,4


 Šalis: Estija

Atlikėjai: 5MIINUST x Puuluup

Daina: „(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi“

Kūrinio autoriai: 5MIINUST, Kim Wennerström, Marko Veisson, Ramo Teder.

Pasirodymo numeris: 13

YouTube player

Bendras „Eurodienos“ komandos vertinimas: 7,0


Šalis: Izraelis

Atlikėjai: Eden Golan

Daina: „Hurricane“

Kūrinio autoriai: Avi Ohayon, Keren Peles, Stav Beger.

Pasirodymo numeris: 14

YouTube player

Bendras „Eurodienos“ komandos vertinimas: 7,6


Šalis: Norvegija

Atlikėjai: „Gåte“

Daina: „Ulveham“

Kūrinio autoriai: Gunnhild Sundli, Ronny Janssen, Sveinung Sundli, Erlend Skjetne, Jon Even Schärer, Magnus Børmark.

Pasirodymo numeris: 15

YouTube player

Bendras „Eurodienos“ komandos vertinimas: 9,0


Šalis: Nyderlandai

Atlikėjai: Joost Klein

Daina: „Europapa“

Kūrinio autoriai: Dylan van Dael, Paul Elstak, Tantu Beats, Thijmen Melissant, Joost Klein, Maradonnie, Tim ‘Gerrie’ Haars.

Pasirodymo numeris: 16

YouTube player

Bendras „Eurodienos“ komandos vertinimas: 8,3


Geriausią antro pusfinalio pabaigos dainą turi:

Rezultatai


Emilis:

Antro pusfinalio antroje dalyje pasirodo net 2 dainos iš mano asmeninio top penketuko – Belgija ir Latvija. Tačiau čia pasirodo ir mano nemėgstamiausia šių metų daina, bet apie ją šiek tiek vėliau.

Belgijos daina yra tiesiog nuostabi – ji turi tamsų, mistišką skambesį, o paskutinė dainos minutė skamba be galo galingai. Mustii kaip Belgijos atstovas buvo paskelbtas dar rugpjūčio mėnesį, tada paklausiau kitų jo dainų ir supratau, kad labai laukiu, ką jis paruoš „Eurovizijai“. Man labai patiko jo dainos „Blind“ ir „Skyline“ – būtent pastaroji tikriausiai buvo mano klausomiausia daina rugsėjo ir spalio mėnesiais. Tikiuosi, kad Belgija paruoš įspūdingą pasirodymą scenoje ir kovos dėl aukščiausių vietų šiemet.

Kita daina, kuri man labai patinka, yra Latvijos paraiška „Hollow“. Pagaliau latviai išsiuntė labai stiprią dainą ir man yra be galo skaudu, kad ir šiemet Latvijai prognozuojamas nepatekimas į finalą. Tai yra labai graži ir melodinga baladė, kuri patektų į finalą, jei pusfinaliuose vis dar balsuotų komisija. Na, o dabar belieka tikėtis geriausio ir kad išvysime Latviją finale po ilgų nesėkmių metų.

Mažiausiai iš šios dalies man patinka Estijos daina. Tai yra vienas iš kelių šių metų joke entry (bent jau aš šią dainą priskiriu šiai kategorijai) ir aš tiesiog negaliu mėgti šios dainos. Ji kartu su Suomija yra mano vertinimų dugne. Atrankoje estai turėjo puikią dainą „My Friend“, kurią labai palaikiau ir ji, be abejo, būtų mano top trejetuke, todėl galbūt būtent dėl to negaliu vertinti Estijos dainos objektyviai.

Austėja:

Nors manau, kad šiais metais abu pusfinaliai yra pakankamai lygūs, tarp jų nėra labai didelio skirtumo, vis dėlto antrąjį laikau stipresniu, ir būtent antroji jo pusė tikrai galinga. Čia nėra nė vienos dainos, kurios labai stipriai nemėgčiau, nors yra keleta (Estija, Nyderlandai), kurios man atrodo pervertinamos ir todėl mano kai kurių favoritų ar labiau mėgstamų dainų likimas greičiausiai bus ne pats linksmiausias. Visgi visas kitas dainas, neskaitant jau minėtų, iš šios dalies tikrai labai mėgstu.

Antrojo pusfinalio antrojoje pusėje yra net trys dainos, kurios patenka į mano asmeninį geriausiųjų šešetuką (būtent šešias dainas laikau savo didžiausiomis favoritėmis šiemet). Tai – Norvegija, Belgija ir Latvija.

Norvegijos daina yra tiesiog nuostabi. Mane užbūrė grupės „Gåte“ pasirodymas nacionalinėje atrankoje bei iškėlė dainą į kitą lygį, o dabar „Ulveham“ klausau kaip niekad dažnai. Gal visgi tai nėra tinkamiausia daina radijui ar nuolatiniam klausymui, tačiau dabar jau su tuo pasiginčyčiau, nes dainos atmosfera yra tiesiog nepakartojama ir jos norisi klausytis ir klausytis. Grupės pasirodymai išankstiniuose vakarėliuose buvo vieni geriausių iš visų dalyvių, kaskart jų klausant kūnu laksto šiurpuliukai ir man baisu net pagalvoti, koks jausmas bus šią dainą girdėti gyvai arenoje.

Belgijos daina yra originali ir būtent tai, ką Mustii dainuoja ne tik „Eurovizijoje“. Tai viena iš labiausiai nesenstančių dainų šiais metais. Kitos dainos jau turėjo savo laiką, kuomet jas dažniausiai klausiau, o Belgijos dainos laikas buvo nuo jos išleidimo iki pat dabar ir, net neabejoju, bent iki gegužės.

Latvija yra ta šalis, kurios nepatekimo į finalą šiemet labiausiai bijau ir taip pat manau, kad tokio pavojaus nebūtų, jei komisija balsuotų pusfinalyje. Jei tokio lygio daina liks pusfinalyje, tai bus itin stiprus argumentas komisijų pusfinaliuose grąžinimui.

Dar labai noriu atskirai paminėti San Mariną ir Sakartvelą. Yra dainų, kurios nėra mėgstamos fanų, yra tos, kurioms prognozuojamos paskutinės vietos, o San Marinas, toks jausmas, tiesiog yra nurašomas ir pamirštamas tik dėl šalies pavadinimo ir nepagalvojama, kad ši nykštukinė valstybė tikrai gali būti konkurso finale – itin išsiskirianti daina iš konteksto, labiausiai „tikras“ rokas iš visų, ryškus įvaizdis, grupė, kurią fanai jau įsimylėjo pernykštėje Ispanijos atrankoje (Ispanija, beje, irgi balsuoja šiame pusfinalyje). O kalbant apie Sakartvelą, vis dar manau, kad atlikėja gerokai stipresnė už dainą, tačiau vis labiau šią paraišką mėgstu po išankstinių vakarėlių pasirodymų. Manau, kad vokaliai ir energetiškai Nutsai beveik nėra lygių šiais metais.

Justas:

Antro pusfinalio pabaiga – absoliuti bomba. Ne tik dėl to, kad jį uždarys dvi mano ryškiausios favoritės, bet ir kitos, čia skambėsiančios dainos, yra vertos dėmesio.

Visų pirma – Nyderlandai, Norvegija ir Estija. Visos jos yra unikalios, savaip nuraunančios stogą ir man beprotiškai patinkančios dainos. Manau, kad geriausiai iš jų seksis Nyderlandams, kurie greičiausiai laimės pusfinalį, o taip pat laikyčiau juos pagrindiniais favoritais laimėti žiūrovų balsavimą finale. Norvegija pagaliau ir vėl dainuoja norvegiškai ir turi bene geriausią etnišką dainą šiemet, o estai po ilgos pertraukos siunčia drąsų, nestandartinį pasirinkimą. Tikiuosi, kad šios šalys bus tinkamai įvertintos už originalumo puoselėjimą.

Čia turime ir didžiausius „Eurovizijos“ nelaimėlius – San Mariną, Sakartvelą bei Latviją. Visos jos nuo 2015-ų metų finale pasirodė tik po du kartus, o latviai ir kartvelai turi ilgiausias nepatekimo į finalą serijas (nepateko į jį jau 6 kartus iš eilės). Labai gaila, bet nei vienai iš jų įveikti pusfinalio barjero nebus lengva ir šiemet.

Nutsa puikiai atlieka dainą „Firefighter“, tačiau nuo pačios dainos struktūros paskausta galvą. San Marino atstovai labai ryškūs, daina man taip pat patinka, bet kol kas nuvylė visi matyti gyvi pasirodymai. Latvija garantuotai būtų finale, jei pusfinalyje balsuotų komisija, bet jos čia nebus. Visgi turiu šiokios tokios vilties, kad latvius ištiks praėjusių metų Estijos likimas, kai Alika pateko į finalą užimdama 10-ą vietą pusfinalyje, o finale ją į priekį patraukė komisija. Tai įgyvendinti padėtų koks nors ryškesnis sceninis sprendimas, kaip pvz. Alikos pats savimi grojantis pianinas.

YouTube player

Belgija grįžta prie savo kelio, kuriuo ėjo 2017-2022 m., siųsdama tamsias, lėtesnio tempo dainas. Turiu pripažinti, kad pre-parčiuose matyti Mustii pasirodymai mane labai nemaloniai nustebino, tačiau viliuosi, kad Malmės scenoje vaizdas bus visiškai kitoks.

Izraelio dainą objektyviai vertinti sunku tiek dėl politinio konteksto, tiek dėl dainos teksto istorijos, tiek dėl pačios atlikėjos ryšių su Rusija. Jos daina būtent ir primena tai, ką ši teroristinė šalis „Eurovizijoje“ darė 2013-2015 metais. Įspūdingas vokalas, standartinė baladė ir antakius keliantis tekstas. Visos jos užėmė puikias vietas, ko gero, neblogai pasiseks ir Eden.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus