A. Didžgalvio nuotr.
AtrankosLietuva Eurovizijoje: istorija

Kviečiame prisiminti per plauką Lietuvos atrankų nelaimėjusias paraiškas

Lietuvos „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos istorija yra ilga ir įvairių nuotykių kupina kelionė, pradedant nuo 1999 metų, kai nacionalinė atranka buvo surengta pirmą kartą. 25 metai praėjo nuo pirmosios atrankos, tačiau susidomėjimas šiuo konkursu vis auga tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Artėjant EUROVIZIJA.LT finalui, nusprendėme prisiminti atlikėjus, kuriems iki pergalės pritrūko tik vieno žingsnio – atrankose jie liko antri.

YouTube player

1999: „Rebelheart“ – „Kelias Pas Tave“

1999-ieji tapo svarbiu įvykiu Lietuvos „eurovizinės“ kelionės istorijoje – LRT pristatė nauja formatą, „Eurovizijos“ dainų konkurso nacionalinę atranką. Atviros atrankos formatą, kuomet geriausią paraišką renka žiūrovai ir komisija, su didesniais ar mažesniais pakeitimais mes naudojame ir šiandien – jau šiandien sužinosime, kas iškovos galimybę atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje“ 2024-aisiais.

1999-aisiais antrąją vietą užėmę „RebelHeart“ su daina „Kelias pas tave“ žiūrovų balsavime finišavo pirmoje vietoje, tačiau jų likimą lėmė komisija, kurį pergalę padovanojo Aistei Smilgevičiūtei. Smagu prisiminti, jog visiems mums žinoma ir visų mūsų mylima daina turėjo šansą nuskambėti didžiausiame muzikiniame konkurse Europoje.

YouTube player

2001: „Cloudmaker“ – „No Reason Why“

2001 metų atrankos sidabrą laimėjo grupė „Cloudmaker“ su daina „No Reason Why“. Galbūt grupės pavadinimas jaunesnei kartai nieko ir nesako, tačiau jeigu tik paklausytumėte dainos… To balso neatpažinti neįmanoma… „Taip gimė žvaigždė“ – pirmasis Andriaus Mamontovo pasirodymas Lietuvos „Eurovizijoje“. Gal ir gerai, kad 2001-ųjų nacionalinėje atrankoje jam nepasisekė, nes jau po kelerių metų Andrius, kartu su grupe „LT United“, iš Graikijoje vykusios Eurovizijos atveš Lietuvos rekordinę 6-ąją vietą, kuri yra iki šiol geriausias mūsų rezultatas konkurse.

YouTube player

2002: „Saulės kliošas“ – „Singing in The Nights“ 

2002-ieji Lietuvai nepraėjo be skandalų. Atranką laimėjusi grupė „B‘Avarija“ dėl konkurso taisyklių pažeidimų (jų dainos „We All“ lietuviška versija „Mes Čia“ buvo išleista dar 2001 metais), buvo diskvalifikuota Europos transliuotojų sąjungos (EBU) sprendimu. Tad antroje vietoje likusio Aivaro pasirodymas su daina „Happy You“ buvo išrinktas atstovauti Lietuvai konkurse, o iš trečios vietos į antrąją persikėlė visiems gerai pažįstama grupė „Saulės kliošas“, kurios vokalistė Viktorija Ivanovskaja po 15 metų Lietuvos vėliava atveš į Kyjivą grupės „Fusedmarc“ sudėtyje.

YouTube player

2004 – Rūta Ščiogolevaitė – „Over“

Lietuvai dėl prasto rezultato 2002-ųjų „Eurovizijoje“ padarius metų pertrauką, į konkursą sugrįžome 2004 metais. Tuomet nacionalinėje atrankoje pirmą kartą pamatėme pusfinalių sistemą, kuri (beveik kasmet koreguojama) išliko su mumis iki šiol. Netikėtas buvo ir finalo rezultatas – lygiosios net tarp 3 atlikėjų. Išspręsti problemą padėjo papildomas komisijos balsavimas, kuriame Linas ir Simona su daina „What‘s Happened to Your Love“ laimėjo ir išvažiavo į „Euroviziją“ Stambule, Rūta Ščiogolevaitė su daina „Over“ liko antroje vietoje, o Edmundas Kučinskas su daina „Hey, Hey Golden Ray“ liko trečias.

YouTube player

2006 – „InCulto“ – „Welcome to Lithuania“

Tokie išskirtiniai tie 2006 metai Lietuvos „Eurovizinėje“ kelionėje. Jau minėtos grupės „LT United“ pergalė, geriausias mūsų šalies rezultatas. Koks gražus būtų buvęs 2007-ųjų metų „Eurovizijos“ atsidarymo pasirodymas, jei „We Are The Winners“ būtų laimėję konkursą Graikijoje, o 2006 metų atrankos antros vietos laimėtojai grupė „InCulto“ atidarytų „Euroviziją“ Lietuvoje su jų daina „Welcome to Lithuania“. Beje, grupę „InCulto“ vėliau atstovavo Lietuvai 2010 metų „Eurovizijoje“ su daina „Eastern European Funk“.

YouTube player

2007 – Rūta Ščiogolevaitė – „If I Ever Make You Cry“

2007-ųjų atrankos formatas buvo labai panašus į šių metų EUROVIZIJA.LT. Čia pamatėme dviejų etapų šou – favoritų trejetukas pasirodė superfinale. Finalo rezultatai įrodė, kad toks formatas yra pilnas netikėtumų. Pirmą vietą pirmame etape laimėjusi jau minėta Rūta Ščiogolevaitė superfinale liko antra, o iš trečios vietos į pirmąją pakilusi grupė „4Fun“ laimėjo bilietą į Suomijoje vykusį konkursą.

YouTube player

2008 – Aistė  Pilvelytė – „Troy on Fire”

Kalbant apie Lietuvos nacionalinės atrankos istoriją, neįmanoma nepaminėti šio konkurso legendos – Aistės Pilvelytės. Jau keturiolika kartų atlikėja kovojo dėl šanso atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje“, o 2008 metais su daina „Troy on Fire“ iškovojo savo pirmą sidabrą. 2020-2023 metų atrankos šūkis „Pabandom iš Naujo“ – galimai apie Aistę, ir kas žino, gal vieną dieną ir vėl pamatysime ją atrankos scenoje, o gal ir didžiojoje „Eurovizijoje“.

YouTube player

2009 – Donatas Montvydas – „I remember last time“

Donatas Montvydas – dar viena Lietuvos “Eurovizijos“ legenda. Nors 2009-ais jo daina „I Remember Last Time“ užėmė antrąją vietą, vėliau jis dar du kartus pristatys mūsų vardą Europai. Donatas iki šiol išlieka vienas ryškiausių Lietuvos scenos atlikėjų.

YouTube player

2014-2015

2014 ir 2015 metais Lietuvos nacionalinės atrankos scenoje sužibėjo atlikėja Mia, tačiau išvažiuoti į Didžiąją „Euroviziją“ jai taip ir nepavyko – ir 2014, ir 2015 Mia liko antroje vietoje.

YouTube player
YouTube player

2019 – Monika Marija – “Light On”

Monika Marija – dar viena gerai žinoma „Eurovizijos“ atrankų dalyvė. Kiekvienas jos pasirodymas konkurse kreipia daug dėmesio, tačiau 2019-ais metais dėmesio sulaukė ne tik pasirodymai, o ir tas faktas, kad atrankoje atlikėja dalyvavo su dviem dainomis. Finale Monika nusprendė atsisakyti „Criminal“, pasirodyti tik su „Light On“ ir užėmė garbingą antrąją vietą.

YouTube player

2020 – Monique – “Make Me Human”

2020 metų atranka – didysis Lietuvos proveržis „Eurovizijos“ kelionėje. Naujas pavadinimas „Pabandom iš Naujo“ ir visai naujas lygis. Neįmanoma neprisiminti „The Roop“, kurie užkariavo Europą, tačiau svarbu nepamiršti ir antroje vietoje likusios Monique, kuri su savo daina „Make Me Human“ taip pat pritraukė nemažai „Eurovizijos“ gerbėjų dėmesio visoje Europoje.

YouTube player

2023 – Rūta Mut – „So Low“

2023 metų atrankoje antra liko Rūta Mur su daina „So Low“. Atlikėja laimėjo žiūrovų balsavime, tačiau, užburtos nuo Monikos Linkytės „čiūto-tūto“ motyvų, komisijos lentelėje liko antra, kas ir nulėmė jos likimą šiame konkurse.

YouTube player

Tai – tik keletas pačių įsimintiniausių Lietuvos nacionalinės atrankos antrųjų vietų. Galima pakalbėti ir apie kitas paraiškas (pavyzdžiui, dar ne vieną sėkmingą Aistės Pilvelytės bandymą, Ericos Jennings „Leading Me Home“ ir kitus) – visa tai naujausiame mūsų vaizdo įraše. Manome, kad per plauką atrankų nelaimėję dalyviai yra verti paminėjimo ir to, kad apie juos būtų kalbama net ir po daug metų.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus