LRT nuotr.
AnonsaiAtrankosLietuva Eurovizijoje: istorija

Kas surinko daugiausiai žiūrovų balsų Lietuvos Eurovizijos atrankų finaluose?

Šiais metais Lietuva pasitinka savo trisdešimtmetį „Eurovizijoje“. Lygiai prieš trisdešimt metų, 1994-aisiais, Ovidijus Vyšniauskas lipo ant Dublino scenos ir, atlikęs dainą „Lopšinė mylimai“, nesulaukė nė vieno taško. Vėliau mūsų šaliai sekė dar kelios nesėkmės, bet pastarieji metai rodo kitokią situaciją – Lietuva renka taškus, o už mūsu balsingąsias Monikas ir kitus atlikėjus europiečiai balsuoja.

Lietuvoje žiūrovų balsavimas naudotas jau pirmojoje Lietuvos atrankoje į „Euroviziją“ – 1999 metais. Kadangi jau rytoj sužinosime savo atstovą 2024-ųjų „Eurovizijoje“ Malmėje, nusprendėme paskaičiuoti, kurios dainos rinko rekordinius žiūrovų balsus Lietuvos atrankos finaluose nuo 2010 metų.

 

Kaip matote lentelėje, Lietuva turi savo aiškius favoritus, ir tai yra grupė „The Roop“, kurių net dvi dainos surinko daugiau nei 50 tukstančių žiūrovų balsų. Tiek 2020 metais su „On Fire“ (daugiau nei 50 tūkst. balsų), tiek 2021 metais su „Discoteque“ (visų laikų rekordas, 74 tūkst. balsų) ši grupė gerino tiek „Pabandom iš Naujo“, tiek kitaip besivadinusių Lietuvos atrankų balsavimo rekordus, ir iki dabar dar nebuvo kito atlikėjo, kuris sugebėtų priartėti prie bent vieno iš šių rezultatų. Trečioje vietoje atsidūręs Jurijus Veklenko, mūsų šaliai atstovavęs 2019-aisiais, surinko virš 24 tūkst. balsų, o žemiau besirikiuojantys Monika Liu bei „InCulto“ – virš 23 tūkstančių, tad matome, kad šie skaičiai nesiekė nė pusės tiek, kiek pavyko surinkti grupei „The Roop“.

Iškart po jau minėtų dalyvių, matome Moniką Mariją su kūriniu „Light On“ – ši paraiška, nors 2019 metais nusileido Jurijui Veklenko, gana stipriai lenkia gana didelę dalį į didžiąją „Euroviziją“ išvažiavusių paraiškų. Ne ką mažiau balsų gavo ir Lolita Zero, nors 2022-ųjų nacionalinėje atrankoje užėmė tik 3 vietą bendroje lentelėje – būtent Lolita gali pasigirti septintu aukščiausiu rezultatu tarp publikos atiduotų balsų nuo 2010-ųjų. Įdomu tai, kad 2022, 2019 ir 2010 metų Lietuvos atrankose buvo daugiau nei vienas dalyvis, rinkęs virš 17 tūkstančiu žiūrovu balsu, todėl juos ir galime išvysti čia – šį sąrašą pabaigia Aistė Pilvelytė su savo turbūt arčiausiai pergalės buvusia atrankos daina „Melancolia“.

Įdomu ir tai, kas dedasi žemiau dešimtuko, nes vienuoliktoje vietoje turime pirmąjį „The Roop“ bandymą patekti į „Euroviziją“ – 2018 metų kūrinį „Yes, I Do“ su 16,491 balsais. Dvyliktoje vietoje atsidūrė 2020 metais antroje vietoje likusi Monique su daina „Make Me Human“ – ji surinko 15,962 balsų. Tad tiek vienuolikta, tiek dvylikta vieta priklauso atrankos nelaimėjusioms paraiškoms, o kiti nugalėtojai tokiais skaičiais pasigirti negalėjo.

Toliau lentelėje rikiuojasi kiti atrankos nugalėtojai. Donatas Montvydas 2012 metais surinko 15,664 balsus, o grupė „Fusedmarc“ 2017-aisiais – 15,324. Aštuonioliktoje vietoje – Monika Linkytė ir Vaidas Baumila, 2015-aisiais Vienoje atlikę dainą „This Time“, kurie gavo beveik 14 tūkstančių balsų. Pernai nacionalinę atranką laimėjusi Monika Linkytė su daina „Stay (Čiūto Tūto)“ (12,675 balsai) liko tik 23-ioje vietoje, o už ją aukščiau, be abejo, atsidūrė ir Rūta Mur su daina „So Low“ – pernai būtent ji laimėjo žiūrovų balsavimą.

Ko jūs tikėjotės iš tokios lentelės? Ar „The Roop“ vėl rinks daugiau nei 50 tūkstančių balsų? Galbūt į šią istoriją gali įsiterpti Silvester Belt, VB Gang ar dar kuris kitas dalyvis? Kviečiame išsakyti savo nuomonę komentaruose!

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus