Daniele Venturelli nuotr.
Atrankos

Bemiegės naktys Sanreme: šįvakar startuoja 74-asis italų dainos festivalis

Šiandien prasideda svarbiausias Italijos muzikos įvykis – 74-asis Sanremo festivalis, kuris tęsis penkis vakarus, o nugalėtojui bus suteiktas pakvietimas atstovauti šaliai „Eurovizijoje“.  

Italų dainos festivalis Sanreme vyksta kasmet nuo 1951 metų. Tai vienas iš seniausių tokio tipo renginių Europoje. Būtent Sanremas yra „Eurovizijos“ prototipu. 1956-1972, 1997, 2013, 2015 ir nuo 2017 metų, festivalyje nugalėjęs kūrinys skambėdavo ir „Eurovizijos“ konkurse.

Koncertų transliacijas galėsite stebėti kasdien nuo 21.40 val. Lietuvos laiku, paspaudę šią nuorodą.

2024-aisiais keičiama festivalio eiga

Skirtingai nuo praeitų metų, jau pirmojo vakaro metu savo konkursinius kūrinius pristatys visi 30 atlikėjų, kuriuos vertins spaudos atstovai. Antrojo ir trečiojo vakarų metų pasirodys po 15 dalyvių, o balsavimo teisę 50:50 santykiu turės televizijos žiūrovai ir radijo komisija. Penktadienio vakarą tradiciškai visi dalyviai pasirodys duetu su kviestiniais svečiais, o jų muzikinius eksperimentus vertins radijo komisija, spauda ir televizijos žiūrovai 33:33:34 santykiu.

Paskutinį, šeštadienio vakarą visos konkursinės dainos skambės dar kartą, o balsuoti galės žiūrovai. Finalo rezultatai bus susumuoti su likusių vakarų balsais, tuomet vedėjai paskelbs penkis superfinalininkus. Geriausiųjų penketas lips į sceną dar kartą, o nugalėtojas bus išrinktas tokiu pačiu balsavimu, kaip ketvirtąjį vakarą.

Incidentas festivalio atidarymo metu

Pirmadienį vyko Sanremo atidarymo ceremonija, po kurios sekė Nobel viloje surengtas vakarėlis. Vidurnaktį italų policija sulaukė anoniminio skambučio dėl pastate paslėptų sprogmenų, todėl visi renginio dalyviai buvo skubiai evakuoti. Šiandien Rai1 televizija patvirtino, kad pranešimas buvo mėlagingas.

Evakuacija Sanremo festivalio atidarymo vakarėlyje / Rai1 nuotr.

Vedantieji ir kviestiniai svečiai

Festivalį jau ketvirtąjį kartą ves Amadeus, kuris taip pat yra renginio prodiuseris. Tai bus paskutinis jo vedamas Sanremo festivalis. Koncertų metu scenoje vyrui talkins Italijos įžymybės – 2013 ir 2023 metų italų atstovas „Eurovizijoje“ Marco Mengoni (pirmąjį vakarą), dainininkė Giorgia (antrąjį vakarą), aktorė Teresa Mannino (trečiąjį vakarą), aktorė ir atlikėja Lorella Cuccarini (ketvirtąjį vakarą), o finale žiūrovus linksmins komikas ir vedėjas Rosario Fiorello.

Sanremo 2024 vedėjai / Rai1 nuotr.

Tradiciškai nepritrūks ir kviestinių žvaigždžių. Klausysimės praeitų metų festivalio dalyvių Lazza, Leo Gassmann, Tananai, Rosa Chemical bei Paolos ir Chiaros dueto. Taip pat žiūrovus savo pasirodymais apdovanos Eros Ramazzoti, Gigliola Cinquetti (1964 metų nugalėtoja, italų atstovė 1974-ųjų „Eurovizijoje“), Gigi D‘Agostino, Bresh, Sabrina Ferilli, Arisa, Roberto Bolle, Tedua. Iš tarptautinių svečių išvysime garsųjį amerikiečių aktorių John Travoltą ir prancūzų muzikos prodiuserį Bob Sinclar. Dėl paaštrėjusios situacijos su ūkininkų protestais Italijoje ir grasinimų užblokuoti Ariston teatro įėjimą, pakvietimą pasirodyti su savo pranešimu gavo ir traktorių demonstracijų atstovai.

2024 metų Sanremo festivalyje iš viso dalyvauja 30 atlikėjų, tarp jų ir „Sanremo Giovani“ projekto nugalėtojai.

2024 metų festivalio dalyviai (Vanity Fair nuotr.)

Pirmojo vakaro pasirodymų tvarka:

  1. Clara – “Diamanti grezzi”
  2. Sangiovanni – “Finiscimi”
  3. Fiorella Mannoia – “Mariposa”
  4. La Sad – “Autodistruttivo”
  5. Irama – “Tu no”
  6. Ghali – “Casa mia”
  7. Negramaro – “Ricominciamo tutto”
  8. Annalisa – “Sinceramente”
  9. Mahmood – “Tuta gold”
  10. Diodato – “Ti muovi”
  11. Loredana Bertè – “Pazza”
  12. Geolier – “I p’ me, tu p’ te”
  13. Alessandra Amoroso – “Fino a qui”
  14. The Kolors – “Un ragazzo una ragazza”
  15. Angelina Mango – “La noia”
  16. Il Volo – “Capolavoro”
  17. BigMama – “La rabbia non ti basta”
  18. Ricchi e Poveri – “Ma non tutta la vita”
  19. Emma – “Apnea”
  20. Francesco Renga and Nek – “Pazzo di te”
  21. Mr. Rain – “Due altalene”
  22. Bnkr44 – “Governo punk”
  23. Gazzelle – “Tutto qui”
  24. Dargen D’Amico – “Onda alta”
  25. Rose Villain – “Click Boom!”
  26. Santi Francesi – “L’amore in bocca”
  27. Fred De Palma – “Il cielo non ci vuole”
  28. Maninni – “Spettacolare”
  29. Alfa – “Vai!”
  30. Il Tre – “Fragili”

Tarp sugrįžtančių atlikėjų – 2014 metais italams Kopenhagoje atstovavusi Emma Marrone, 2015 metų „Eurovizijos“ žiūrovų balsavimo nugalėtojai Il Volo, du kartus „Eurovizijoje“ pasirodęs Mahmood ir 2020-ųjų Sanremo nugalėtojas Diodato, kurio „eurovizinės“ viltys sugriuvo dėl Covid epidemijos. Konkurso scenoje taip pat išvysime nemažai italų estrados žvaigždžių, tokių kaip Loredana Bertè, Alessandra Amaroso bei šiuo metu šalies muzikos topuose karaliaujančius Annalisą, Iramą, Angeliną Mango, Mr Rain, Sangiovanni ir The Kolors, kurie iki šiol šokdina visą pasaulį savo hitu „Italodisco“. Tarp kitko, The Kolors paraiškos „Un ragazzo una ragazza“ vaizdo klipe nusifilmavo praeitų metų Lenkijos atstovė Blanka. Gerbėjai taip pat nekantriai laukia legendinės italų grupės ir 1978 metų „Eurovizijos“ dalyvių Ricchi e Poveri pasirodymo.

Prieš kelias savaites žurnalistai turėjo galimybę pirmieji išgirsti Sanremo kūrinius ir pasidalinti su visuomene savo įspūdžiais. Po spaudos komentarų, lažybininkai užtikrintai prognozuoja dainininkės Annalisos pergalę.

Ar dalyvių sąraše atsidūrė jūsų mėgstami atlikėjai? Kas perims estafetę iš Marco Mengonio ir vyks į „Euroviziją“ Malmėje? Kviečiame pasidalinti nuomone komentaruose!

YouTube player
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus