NRK nuotr.
Dalyviai

Norvegija pasirinko: į Malmę keliauja „Gåte“

Superšeštadienio vakarą savo nacionalinės atrankos finalą surengė Norvegija. „Melodi Grand Prix“ šiemet laimėjo folk roko grupė „Gåte“, kuri Švedijoje atliks dainą „Ulveham“.

YouTube player

Atrankos finale susirungė 9 atlikėjai. Tarp jų buvo „Eurovizijoje“ jau buvę ir Norvegijai anksčiau atstovavę „KEiiNO“ (2019) bei Margaret Berger (2013). Pastaroji su daina „Oblivion“ užėmė 7-ą vietą, tuo metu „Damdiggida“ atlikę „KEiiNO“ liko per plauką nuo pergalės.

Trio laimėjo tarptautinės komisijos balsavimą (98 tšk.), tačiau sulaukė nepakankamai žiūrovų palaikymo (146 tšk). „Gåte“ komisijos balsavime liko antri (76 tšk.), tačiau triuškinamai laimėjo žiūrovų balsavimą (174 tšk.) ir buvusius šalies atstovus bendroje lentelėje aplenkė 6 taškais (250 prieš 244 tšk.).

Verta paminėti, kad šiemet buvo pakeista komisijos ir žiūrovų balsų proporcija. Anksčiau abi pusės lėmė lygiai pusę rezultato, tačiau šiemet daugiau galios buvo atiduota žiūrovams (60/40). Akivaizdu, kad, jei sistema nebūtų pakeista, į Malmę keliautų „KEiiNO“.

YouTube player

Grupė „Gåte“ susikūrė 1999 m., o pirmąjį savo EP išleido 2000. Visgi daugiau sėkmės ir žinomumo sulaukė 2002 m. išleidę pirmąjį albumą „Jygri“. Publiką jie žavėjo energingais roko pasirodymais, kurie buvo pripildyti skandinaviško folko elementų. Nemažai grupės dainų yra perdarytos norvegų liaudies dainos.

Būtent tokia daina yra ir eurovizinė „Ulveham“ („Vilko oda“). Likus savaitei iki atrankos finalo grupė netgi buvo paprašyta perrašyti dainos žodžius, kurie buvo paimti iš tautosakos ir pergalės atrankoje atveju galėjo neįtikti Europos transliuotojų sąjungai. Prieš pat finalą buvo pristatyta atnaujinta dainos versija ir tai nesutrukdė „Gåte“ puikiai pasirodyti atrankos finale.

Dėl ypač išskirtinio Gunnhild Sundli vokalo žiniasklaida 2003 m. ėmė spekuliuoti, kad mergina netruks atsiskirti nuo grupės ir pradėti solinę karjerą. Tai išsipildė 2006 m., kai išleidę antrąjį albumą jie paskelbė apie pertrauką. Per pirmąjį karjeros etapą grupė koncertavo beveik visuose Norvegijos muzikos festivaliuose, taip pat susilaukė daug dėmesio kitose Skandinavijos šalyse ir Vokietijoje.

YouTube player

2009 m. grupė paskelbė sugrįžtanti vienam koncertui, bet tai virto mini turu po Norvegiją. Paskutinį koncertą grupė surengė ant Oslo Operos teatro ir tuomet skelbė, kad tai – paskutinis koncertas grupės istorijoje. Tačiau grupė dar kartą susibūrė 2018 metais ir aktyviai koncertuoja iki šiol. Šiuo laikotarpiu buvo išleisti du albumai – „Svevn“ (2018) ir „Nord“ (2021).

Šiaurės šalis pastaraisiais metais „Eurovizijai“ dovanoja įsimintinus pasirodymus – 2021 m. Roterdame matėme milžiniškus angelo spalnus, 2022 m. Turine šaliai atstovavo apie bananus dainavę vilkai, o pernai Liverpulyje išvydome šių laikų Kseną – Alessandrą. Ji su daina „Queen of Kings“ užėmė 5 vietą.

YouTube player

Norvegija pasirodys antrame „Eurovizijos“ pusfinalyje gegužės 9 d.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus