AtrankosEurodiena.ltNuomonės

Įdomiausios įsibėgėjančio „Eurovizijos“ sezono dainos

Sausio viduryje sparčiai įsibėgėjant nacionalinių atrankų sezonui, portalo eurodiena.lt redaktoriai paruošė rekomendacijas dainų, į kurias turėtų atkreipti dėmesį visi „Eurovizijos“ dainų konkurso gerbėjai. Kol kas komandos narius labiausiai sužavėjo dainos iš Estijos bei Norvegijos atrankų.

Justas: 

Greičiausiai tai pernai žiūrovus Europoje pakerėjusio Käärijä įtaka, bet šiame sezone girdžiu daug nestandartinių ir nurautų dainų, kurių aš ir ieškau šiame konkurse. Tad mano akimis – prasidedantis „Eurovizijos“ sezonas yra labai įdomus, o taip pat, manau, kad jau išgirdau dainą, kuri gali laimėti ir patį konkursą Švedijoje.

  • st. Pedro – Dos Extraños (Cuarteto de Cuerda) (Ispanija);

Kol kas tai yra vienintelė daina šiame sezone, kurią matyčiau laimint ne tik nacionalinę atranką, bet ir visą konkursą Malmėje. Meilės istorija papasakota per 3 minutes – ši daina nukelia mane į kitą pasaulį. Kuboje ir Meksikoje populiarus bolero muzikos stilius būtent šiemet buvo įtrauktas į UNESCO nematerialios kultūros paveldo sąrašą, tad geresnio laiko tokiai dainai suskambėti „Eurovizijoje“ tiesiog negali būti. Suprantu, kad Salvadoras Sobralis 2017 m. buvo labiau išimtis, nei taisyklė, bet matyčiau st. Pedro pakartojantį tą sėkmę po 7 metų.

YouTube player
  • 5MIINUST, Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi (Estija);

Estijos atranka šiemet labai maloniai nustebino savo kokybe, tad rekomenduočiau paklausyti daugiau jų dainų, o ši – ryški mano favoritė. Jau beveik mėnesi ji įsitaisiusi pirmoje mano klausomiausių dainų vietoje „Spotify“. Būtų sunku patikėti, kad pastaraisiais metais viena nuobodžiausių ir standartiškiausių šalių „Eurovizijoje“ tapusi Estija į konkursą išsiųstų kažką panašaus, tačiau stebint prognozes ir fanų apklausas apie tai pradedu svajoti vis drąsiau. Nepavydėčiau „Eurovizijos“ komentatoriams įvairiose šalyse…

YouTube player
  • Luan Durmishi – Përsëritja (Albanija);

Albanai padarė didžiulę klaidą neišrinkdami šio kūrinio į „Euroviziją“. Vietoj to, kad šaliai atstovautų moderni daina su puikiai įsimenančia melodija, įspūdinga orkestruote ir įdomiu atlikėju, albanai nubloškė save į 2014 ar 2016 m., kai konkurse skambėjo dainos, kurių niekas neprisimena. Nors daina yra per ilga „Eurovizijai“ ir jos vidurys kažkiek pabosta, kiekvieną kartą klausantis paskutinio priedainio kūnu bėgioja šiurpuliukai.

YouTube player
  • Super Rob, Erika Norwich – My AI (Norvegija);

Dirbtinio intelekto tema ir į hyperpop panaši muzika šiemet tikrai populiari atrankose, bet būtent ši daina man patiko labiausiai. Smagu, užveda, dovanoja gerą nuotaiką ir šypseną – kartais to pakanka, kad dainą norėtum klausyti vėl ir vėl.

YouTube player

Emilis:

Kol kas šis sezonas atrodo pakankamai įdomus, tačiau asmeniškai man atrankose trūksta daugiau lyrinių dainų. Manau, kad tikrai jaučiama praėjusiais metais 2-ąją vietą užėmusio Käärijos itaka, nes atrankose netrūksta judrių, linksmų dainų. Labai maloniai nustebino Lietuvos nacionalinės atrankos EUROVIZIJA.LT pirmasis filmavimas, kur jau išgirdome tikrai neblogų dainų, kurias drąsiai siųsčiau į Malmę. Tikiuosi, kad prasidedantis atrankų sezonas pasiūlys dar daugiau įvairovės ir įsimenančių dainų.

  • Ollie – My Friend (Estija);

Puiki daina, kuri sudomino nuo pat pirmo klausymo. Asmeniškai, nesu roko stiliaus mėgėjas, tačiau ši daina man labai patinka ir jau mėnesį yra įsitvirtinusi mano „Spotify“ On repeat grojaraštyje.

YouTube player
  • Silvester Belt – Luktelk (Lietuva);

Bijau, kad ši daina jau artimiausiu metu gali išstumti Ollie dainą iš pirmos grojarašcio vietos. Išgirdus šią dainą atrankos filmavime, ji paliko didelį įspūdį, jos norisi klausytis vėl ir vėl. Labai laukiu pamatyti visą bendrą vaizdą scenoje transliacijos metu.

YouTube player
  • alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria (Ukraina);

Ši daina turi labai melodingą instrumentuotę, todėl net ir klausant šią dainą pirmą kartą, norisi niūniuoti kartu. Jerry Heil jau antrus metus iš eilės yra mano favoritė Ukrainos atrankoje, tikiuosi jai su alyona alyona pagaliau pavyks laimėti kelialapį į „Euroviziją“.

YouTube player

Austėja:

Šiųmetinis „eurovizinis“ sezonas prasideda su trenksmu. Dar tik sausio vidurys, o jau turime daug išleistų nacionalinių atrankų dainų, tarp kurių tikrai nemažai atsidūrė mano grojaraštyje. Nenorėčiau pateikti konkretaus reitingo, ir buvo tikrai sunku išsirinkti, bet šį kartą nusprendžiau išskirti 3 dainas, kurios jau užėmė svarbią vietą mano širdyje, ir kartu tas, kurios nėra pernelyg dažnai aptariamos fanų bendruomenės. Nebūtinai jos turi didelį potencialą „Eurovizijoje“, nebūtinai jos laimės nacionalines atrankas (ar jų jau nelaimėjo), bet manau, kad jas išgirsti verta.

  • Krick – Drowning In The Rain (Liuksemburgas);

Itin žaviuosi norvege Elsie Bay – ir, nors šiuo atveju ji tik viena iš dainos autorių, o ne atlikėja, beveik visos pagyros čia keliaus būtent jai. Atlikėja, puikiai pasirodžiusi 2022 ir 2023 metų Norvegijos atrankoje „Melodi Grand Prix“, ir vėl grįžta, parašiusi dar vieną šedevrą. Net neįsivaizduoju, kaip ji sugeba dainas apie išsiskyrimą, nelaimingą meilę pateikti taip stipriai, taip paveikiančiai, taip naujai, nė viena dainos teksto dalis nėra nuvalkiota ar per daug girdėta seniau. Begalinis talentas taip rašyti tikrai iki skausmo žinomomis temomis. Tą patį sakiau tiek apie „Death of Us“, tiek apie „Love You in a Dream“. Muzikine prasme daina irgi yra šedevras – be galo melodinga, turinti stiprią tiek instrumentinę, tiek vokalinę liniją, daug tradicinių, klasikinių instrumentų, ką itin vertinu. Savo struktūra ir aranžuote daina tikrai primena Elsie pernykštę paraišką. Na, o atlikėja Krick įraše skamba puikiai, belieka išgirsti, kaip ji šią dainą atliks gyvai.

YouTube player
  • Ingmar – Dreaming (Estija);

Estijos nacionalinėje atrankoje mėtausi tarp dviejų favoritų – Ollie su daina „My Friend“ ir Ingmar su „Dreaming“. Vis dėlto pirmąją vietą kol kas skiriu pastarajai paraiškai. Ši daina skamba kaip kažkas, ką būtų galima išgirsti miuzikluose, tai ne toks ir dažnas žanras „Eurovizijoje“, ir net nežinau, ar man asmeniškai teko kada girdėti geresnę panašaus stiliaus dainą šiame konkurse. Apskritai nesu didžiausia tokio stiliaus gerbėja, tad galbūt faktas, jog taip mėgstu šią dainą, rodo, kad ji išties labai gera. Atlikėjo balsas iš pirmo žvilgsnio atrodytų nelabai tinkantis tokiai galingos aranžuotės dainai, kur lyg ir reikėtų labai stipraus bei sodraus vokalo, bet man jo švelnus balsas netgi prideda daugiau įdomumo ir spalvų.

YouTube player
  • Farida – Heartache (Norvegija);

Ši daina man nepasirodė kaip stebuklas klausant jos pirmą ar antrą kartą, tačiau vos prieš porą dienų pagavau save niūniuojant dainos melodiją ir net nesupratau, kodėl ji man taip įstrigo. O paskui nutariau dar kartą jos paklausyti, ir tuomet jau nebebuvo kelio atgal. Kai dainos paklausau vieną kartą, būtinai tenka pakartoti ir antrą, ir trečią, ir ketvirtą. Šioje dainoje mane žavi ne tik dainos pagavumas, įsimintinumas (labai retai dainos melodiją įsimenu po vos antro paklausymo!), įtikinantis ritmas, bet ir retro prieskonis bei vokalinė linija. Labai patinka, kad Farida parodo savo balso universalumą, ypač posmuose. Nekantriai laukiu šią paraišką išgirsti gyvai. Nemanau, kad ši daina turėtų daugiausiai potencialo „Eurovizijoje“, bet kad ji jums visiems pakels nuotaiką – net neabejoju.

YouTube player

O kurios dainos 2023-24 m. „Euroviziniame“ sezone labiausiai patiko jums? O galbūt savo favoritus tikitės rasti tarp dainų, kurių dar negirdėjome? Pasidalinkite nuomone komentaruose!

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

3 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Rejus
Rejus
prieš 3 mėnesių

Meldžiuosi kad Ispanai St Pedro išsiūstų

Vilius
Vilius
prieš 3 mėnesių

Nesveiki kas cia klauso 5MIINUST slamsto 🤣🤣😂😂

Elzė
Elzė
prieš 3 mėnesių
Atsakinėti į  Vilius

You need a little bit of insanity to do great things.

– Henry Rollins

😉