lrt.lt nuotr.
Atrankos

Pokyčiai Lietuvos atrankoje: naujas pavadinimas ir daugiau galios žiūrovams

Lietuvos nacionalinis transliuotojas LRT pradeda šalies atstovo paiešką Malmėje 2024 m. gegužę vyksiančiam „Eurovizijos“ dainų konkursui. Pristatytas naujas atrankos pavadinimas ir formato pokyčiai – mažesnis etapų skaičius bei dviem etapais vyksiantis didysis finalas. Pirmoji atrankos transliacija numatoma 2024 m. sausio 13 dieną.

LRT.lt portale pasirodė naujos atrankos taisykles. Žiūrovams pastebimiausias pokytis visų pirmas bus tai, kad atranka nebesivadins „Pabandom iš naujo“, dabar numatomas pavadinimas – „Eurovizija.LT“.

PIN pavadinimu Lietuvos atranka vyko nuo 2020 m., o jos laimėtojams konkurse sekėsi iš tiesų neblogai – „The Roop“ tapo atšauktos 2020 m. „Eurovizijos“ favoritais, o Roterdame kitais metais užėmė 8-ą vietą, Monika Liu 2022 m. Turine pelnė 14-ą vietą, o Monika Linkytė šiemet Liverpulyje liko per žingsnį nuo geriausiųjų dešimtuko – užėmė 11-ą vietą.

YouTube player

Pokyčiai palies ir pačią atranką. Numatoma, kad visas Lietuvos atstovo paieškos procesas truks iki pusantro mėnesio: vyks 4-5 pusfinaliai ir vienas tiesiogiai transliuojamas finalas. Tai reiškia, kad kiekvienas atlikėjas atrankoje pasirodys po 2 kartus vietoj 3, kaip būdavo pastaraisiais metais.

Dideli pokyčiai laukia ir finale – jo metu komisija ir žiūrovai kartu išrinks 3 stipriausius pasirodymus, jie bus pakartoti, o iš trijų superfinalininkų nugalėtoją jau rinks tik televizijos žiūrovai. Greičiausiai LRT pokyčių ėmėsi po to, kai šiemet po atrankos finalo kilo nemažai nepasitenkinimo, jog lygiųjų atveju komisijos balai atrankoje lemia daugiau nei žiūrovų balsavimas. Priminsime, kad Monika Linkytė tapo komisijos favorite, o žiūrovai daugiausiai balsų skyrė Rūtai Mur.

Toks pat superfinalo formatas buvo taikomas ir 2007 m. nacionalinėje atrankoje ir tuomet rezultatai apsivertė aukštyn kojomis. Pirmame finalo etape trečioje vietoje likę „4fun“ superfinale išplėšė pergalę iš prieš tai žiūrovų favorite buvusios Rūtos Ščiogolevaitės. Tokia pati finalo sistema naudojama Estijos atrankų „Eesti Laul“ finaluose.

YouTube player

„Šių metų nacionalinė atranka atsinaujino ne tik vizualiai, bet ir pristato taisyklių pokyčius – jos buvo peržiūrėtos, kad į didįjį konkursą išvyktų labiausiai to vertas atlikėjas ar autorius. <<…>> Tikimės, jog šis pokytis bus įvertintas gausaus nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos gerbėjų būrio, kasmet susirenkančio prie LRT ekranų, ypač šiemet – minint 30-metį Lietuvos dalyvavimo šiame dainų konkurse“, – teigia LRT vyriausiasis prodiuseris Audrius Giržadas.

Taip pat skelbiama, kad komisijos nariai nebekomentuos muzikantų pasirodymų, dalyviai ir toliau gaus po 1500 eurų dainos bei pasirodymo tobulinimui.

Dainų atlikėjai ir autoriai jau dabar gali siųsti savo paraiškas nacionaliniam transliuotojui ir tai yra kviečiami daryti iki gruodžio 11 dienos. LRT žada iki gruodžio 18 d. atrinkti ne mažiau kaip 20 dainų, kurios dalyvaus atrankoje. Tiesa, toks skaičius taisyklėse buvo nurodomas ir pastaraisiais metais, bet dalyvių būdavo daugiau – šiemet atrankoje pasirodė 30 dalyvių, pernai – 36.

Pilnas atrankos taisykles ir dalyvio paraiškos formą galima rasti LRT portale.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

2 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Vilius
Vilius
prieš 6 mėnesių

Sausio 13d. jau aisku viskas kad rip ir nieko nepasieksim ar sunku padaryt kovo menesi ta atranka ?

Kiictussy
Kiictussy
prieš 6 mėnesių

SAUSIO 13??? O dar blogesnės datos sugalvot negalejo? 😭