D. Umbraso/LRT nuotr.
DalyviaiPrognozės

Monika Linkytė pusfinalyje dainuos 15-a: istoriškai Lietuvos šansai patekti į finalą yra dideli

Paskelbus 2023 m. „Eurovizijos“ pusfinalių pasirodymų tvarką, paaiškėjo, kad Lietuvos atstovė pasirodys 15-u numeriu. Portalas eurodiena.lt nusprendė panagrinėti, ką apie pasirodymų numerius rodo ilgametė konkurso statistika.

Įprasta manyti, kad kuo vėlesnis pasirodymo numeris pusfinalyje – tuo didesnis šansas prasimušti į finalą. Jeigu žiūrėtume į statistiką nuo 2013-ųjų, kai būtent prodiuseriai pradėjo dėlioti pasirodymų eiliškumą, šis faktas iš esmės pasitvirtina.

Iš 18 šalių, kurios 2013-2022 m. pasirodė paskutiniuoju numeriu, į finalą pateko 15 (83%).

Sėkmė nenusišypsojo tik Serbijai 2013 („Ljubav je svuda“), Latvijai 2017 („Line“) ir Danijai 2021 („Øve os på hinanden“). Paskutiniuoju numeriu į sceną žengiantys atlikėjai pusfinaliuose vidutiniškai užima aukštą 5.6 vietą, tad tai tikrai turėtų būti geras ženklas pusfinalius šiemet uždarysiančioms Suomijai ir Australijai. Vienintelė šalis laimėjusi pusfinalį iš paskutinės pozicijos – Malta, kuri tai padarė 2021 m. pirmajame pusfinalyje.

YouTube player

Monika Linkytė antrajame pusfinalyje pasirodys 15-a, o dar svarbiau – priešpaskutinė. Į finalus pateko 12 (66%) tokioje šou dalyje dainavusių šalių.

Joms ypač gerai sekasi pastaraisiais metais, mat pastarąjį kartą priešpaskutiniu numeriu pusfinalyje pasirodžiusi šalis į finalą nepateko 2017 m. (Slovėnija su „On My Way“ ir Estija su „Verona“). Pernai tokioje pozicijoje pasirodžiusi Cornelia iš Švedijos ir 2021 m. priešpaskutinis į sceną žengęs Gjon’s Tears laimėjo savo pusfinalius.

Statistika dar palankesnė, kai žiūrime tik į žiūrovų balsavimo statistiką, kuris bus ypač aktualus šiemet, mat komisija pusfinaliuose nebalsuos. Nuo 2013 m. į žiūrovų dešimtuką pusfinaliuose pateko 16/18 paskutiniu numeriu ir 15/18 priešpaskutiniu numeriu pasirodžiusių šalių.

YouTube player

Patys sėkmingiausi pusfinaliuose yra 18 ir 19 numeriai, tačiau sumažėjus dalyvių skaičiui tokie numeriai šiemet nebus naudojami. Iš kasmet naudojamų numerių sėkmingiausi yra 8, 9, 12 ir 15. Būtent šiais numeriais pasirodę atlikėjai 72% kartų pateko į finalą. Šiemet šie numeriai teko Šveicarijai ir Graikijai (8), Izraeliui ir Lenkijai (9), Azerbaidžanui ir San Marinui (12), Suomijai ir Lietuvai (15).

Tad statistika Lietuvai yra tikrai palanki. Galima galvoti ir apie tai, kad pusfinalyje balsuos tokios šalys kaip Jungtinė Karalystė, Ukraina, Sakartvelas, Estija, Danija ir Lenkija, kurių televizijos žiūrovai įprastai aktyviai palaiko Lietuvą.

Tuo metu patys nelaimingiausi numeriai – 2, 3 ir 11.

Tik 4 iš 18 dalyvių pasirodžiusių antruoju numeriu pateko į konkurso finalą. Pastarųjų metų statistika dar žiauresnė: nuo 2018 m. nei viena šalis pasirodžiusi antra nepateko į finalą. Šiemet mirtinu vadinamas numeris teko Maltos ir Armėnijos atstovams.

Trečiuoju numeriu į sceną šiemet žengsiantiems Serbijos ir Rumunijos atstovams statistika taip pat nėra palanki. Tik mažiau nei pusė (8/18) šalių pateko į finalą. Tiesa, pernai statistiką pagerino Monika Liu iš Lietuvos bei Konstrakta iš Serbijos, užsitikrinusios vietą finale. Lygiai toks pats nesėkmingas ir 11-asis numeris, kuriuo šiemet pasirodys Švedija ir Sakartvelas.

YouTube player

Klausiate, o kaip gi pirmasis pasirodymo numeris? Iš šios startinės pozicijos į finalą pateko 10 iš 18 šalių (55%). Viena iš jų – Lietuva, kai 2021 m. tai padarė „The Roop“. Alexanderis Rybakas 2018 m. atidaręs pusfinalį sugebėjo jį laimėti.

Visgi „Eurovizija“ yra toks konkursas, kuriame objektyvūs faktoriai, tokie kaip daina, atlikėjas ar pasirodymas iš tiesų rezultatui turi daugiau įtakos nei statistika. Sunku būtų įsivaizduoti tokias šalis kaip Švedija ar Serbija šiemet nepatenkančias į finalą tik dėl prasto pasirodymo numerio. Taip pat vargu, ar istoriškai geras pasirodymo numeris padės prastoms dainoms laimėti laimingąjį bilietą.

Kaip bus iš tiesų sužinosime jau po pusantro mėnesio. Liverpulio „Eurovizija“ vyks gegužės 9-13 dienomis, Lietuvos atstovė Monika Linkytė pasirodys antrajame pusfinalyje.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus