REUTERS nuotr.
Eurožvaigždės

„Eurovizijos“ nugalėtojų sugrįžimai: kaip jiems sekėsi?

2012 m. „Eurovizijos“ nugalėtojai Loreen sugrįžus į didžiausią Europoje dainų konkursą, portalas eurodiena.lt nusprendė apžvelgti, kaip per istoriją sekėsi pasirodyti sugrįžusiems nugalėtojams.

Pirmo nugalėtojo sugrįžimo laukti ilgai nereikėjo – legendinė pirmojo 1956-ųjų konkurso nugalėtoja Lys Assia Šveicarijos garbę gynė dar du kartus: 1957 ir 1958 m.

Pirmasis sugrįžimas nebuvo sėkmingas, atlikėja užėmė 8-9 vietą iš 10-ies. Visgi trečią kartą atstovaudama šaliai ji liko per žingsnį nuo pergalės – vos trimis taškais nusileido 1958 m. konkurso laureatei iš Prancūzijos. Įdomu ir tai, kad Assia tais metais balsavime aplenkė vėliau dar viena konkurso legenda tapusį Domenico Modugno su „Nel blu, dipinto di blu (Volare)“.

YouTube player
YouTube player

Lys Assia atstovauti savo šaliai siekė ir dar kelis kartus, tačiau nei 2012, nei 2013 m. nepavyko įveikti Šveicarijos atrankos.

Ginti savo pergalės sugrįžo ir antroji konkurso nugalėtoja Corry Brokken. 1957 m. laimėjusi „Euroviziją“ ji grįžo kitais metais, tačiau liko priešpaskutinė.

Loreen tampa 17-ąja sugrįžtančia konkurso nugalėtoja. Kai kurie jų čia grįžo kaip solistai, kai kurie – jau iširus pergalingiems duetams ar grupėms.

Sėkmingiausias ir vienintelis, kuris konkursą laimėjo du kartus – airis Johnny Loganas. 1980 m. triumfavęs su „What’s Another Year“ jis sugrįžo 1987 m. ir nuskynė šaliai antrą pergalę su „Hold Me Now“. Maža to, jis dar ir parašė 1992 m. Airijai pergalę atnešusią „Why me?“, tad Loganą galima laikyti tikru Airijos auksiniu berniuku.

YouTube player
YouTube player

Arčiausiai Logano pasiekimo ir antros pergalės buvo dvi atlikėjos: italų žvaigždė Gigliola Cinquetti ir norvegė Elisabeth Andreassen.

Pirmą Italijos pergalė 1964 m. pasiekusi atlikėja sugrįžo lygiai po dešimties metų. Antrą kartą dalyvaudama konkurse ji nusileido legendinei švedų ketveriukei ABBA, kuri triumfavo su „Waterloo“. Cinquetti surinko 18 balų, o švedai – 24. Atlikėja svečio teisėmis pasirodė ir 2022 m. Turino „Eurovizijoje“.

Tuo metu Elisabeth Andreassen duete „Bobbysocks“ laimėjo 1985 m., o antrą vietą pasiekė sugrįžusi 1996 m. Ji konkurse dalyvavo ir dar du kartus, tad jai ir dar keliems nugalėtojams priklauso rekordinis dalyvavimų „Eurovizijoje“ skaičius. Iš viso konkurso scenoje Andreassen yra pabuvojusi 4 kartus.

Pastarąjį kartą „Eurovizijoje“ dalyvaujantį nugalėtoją matėme 2018 m., kai Alexanderis Rybakas sugrįžo su „That’s How You Write A Song“. Jis 2009 m. Norvegijai atnešė įspūdingą pergalę su „Fairytale“. Tačiau sugrįžimas nesusiklostė taip, kaip atlikėjas tikėjosi – nors ir laimėjo silpnu laikytą pusfinalį, finale užėmė 15 vietą.

YouTube player

2011 m. konkurse išvydome net dvi grįžtančias nugalėtojas: prieš metus su „Sattelite“ iškovotą pergalę apginti bandė Lena iš Vokietijos. Tuo metu Izraeliui atstovavo 1998-ųjų legenda Dana International. Nors Lena ir buvo laikoma viena išankstinių fanų favoričių, finale ji užėmė 10-ą vietą. Dana International užėmė 15-ą vietą pusfinalyje ir į finalą nepateko. Tai prasčiausias nugalėtojo sugrįžimas per ilgą laiką.

Įdomus ir išskirtinis prancūzės Anne-Marie David atvejis. Ji pergalę su daina „Tu Te Reconnaîtras“ 1973 m. iškovojo Liuksemburgui, o antrą kartą į konkursą grįžo atstovaudama savo gimtajai Prancūzijai.

Ar Loreen pavyks pateisinti favoritės statusą ir tapti pirmąja moterimi laimėjusią konkursą du kartus sužinosime naktį iš šeštadienio į sekmadienį. Liverpulio „Eurovizijos“ finalas prasidės šeštadienį 22:00.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus