hrf.hr notr.
Dalyviai

Kroatijai „Eurovizijoje“ atstovaus grupė „Let 3“

Šį vakarą savo atstovą „Eurovizijai“ konkurso „Dora 2023“ metu rinkosi Kroatija. Suskaičiavus žiūrovų ir komisijos balsu, nugalėtoju tapo ir gegužę dainų konkurse pasirodys grupė „Let 3“ su daina „Mama šč!“.

Dėl pergalės iš viso šį vakarą varžėsi net aštuoniolika dalyvių, tarp kurių buvo ir atšauktoje 2020 metų „Eurovizijoje“ pasirodyti turėjęs Damir Kedžo. Visgi grupė „Let 3“ sulaukė didžiausio palaikymo ir vyks į Liverpulį.

YouTube player

Grupė „Let 3“ susiformavo 1987 metais, Rijekos mieste. Grupę įkūrė Damir Martinović-Mrle ir Zoran Prodanović-Prlja – jie iki šiol yra grupės lyderiai ir būtent jie parašė konkursinę dainą „Mama ŠČ“. Nuo pat susikūrimo, grupė pagarsėjo provokatyviais, kontraversiškais pasirodymais, vulgariais dainų tekstais.

Grupės koncertus ne kartą dėl nepadorumo ir vulgarumo nutraukė policija.  Pavyzdžiui, 2006-aisiasis grupės nariams teisme buvo skirtos baudos už pasirodymą scenoje be drabužių. Grupės narių argumentai, kad jie nebuvo nuogi, nes į užpakalius buvo susikišę po kamštį, teisėjo neįtikino. Grupė elgiasi skandalingai ne tik scenoje, bet ir už jos ribų –  2000-asiais „Let 3“ sukūrė keturių metrų aukščio bronzinę skulptūrą, vaizduojančią močiutę su ūsais, suknele ir metro ilgio vyrišku lyties organu. Skulptūra buvo demonstruojama keliuose Kroatijos miestuose.

Daina „Mama ŠČ“ yra satyra, pašiepianti karą, autoritarinį valdymą, turi daug poteksčių, nurodančių į Rusijos agresiją prieš Ukrainą. Pavyzdžiui, dainuojama: „Mama kupila traktora“, kas lietuviškai reiškia „mama pirko traktorių“, ir tai siejama su 2022-ųjų spalio įvykiais, kai Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenko gimtadienio proga padovanojo Vladimirui Putinui traktorių, ir neilgai trukus rusų armija įsiveržė į Ukrainą per Baltarusiją. Tačiau apskritai grupė teigia, jog „tai ne politinė daina, tai daina, nukreipta prieš karą“.

Paskutinį kartą Kroatija „Eurovizijos“ finale pasirodė 2017 metais. Kaip seksis „Let 3“, paaiškės gegužės 9 dieną vyksiančiame pirmajame pusfinalyje.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus