AtrankosEurodiena.ltNuomonės

Redaktorių verdiktas: „Eurovizijos“ sezoną pradeda Ukraina

Šį šeštadienį išvysime pirmąjį 2023 m. „Eurovizijos“ sezono atrankos finalą: neįprastai anksti savo atstovą rinksis šiemet konkurse nugalėjusi Ukraina. Prieš kelias savaites šalies transliuotojas pristatė 10 finale skambėsiančių dainų, jas įvertino ir savo nuomone dalinasi Eurodienos redaktoriai. Pirmą ir antrą vietą mūsų lentelėje skiria vos 1 taškas. Iš pradžių pateikiame atskirų redaktorių vertinimus, o apačioje rasite visą mūsų vertinimų lentelę.

Tautvydas:

Ukrainos nacionalinė atranka yra ta, kurios kasmet laukiu, žinodamas, kad išgirsiu ne tik naujų, įdomių, kūrinių, tačiau ir susipažinsiu su dar negirdėtais atlikėjais, kurių dainos vėliau atsidurs mano grojaraštyje. Kalbant apie šiųmetinės atrankos kūrinius, bendras įspūdis yra neblogas – nemažai paprastų, bet ne prastų dainų, tačiau visgi man nepavyko išgirsti kūrinio, kuris iš karto prikaustytų mano dėmesį ir norėčiau jo be perstojo klausytis (pernai taip buvo su Alinos Pash daina). Mano nuomone, stipriausius kūrinius paruošė jau ankščiau matyti veidai. Mano nuostabai, įdomiausią kūrinį į „Vidbir 2022” atsinešė prieš kelis metus itin neįspūdingą kūrinį apie veganizmą dainavusi Jerry Heil. Manau, jog bendras „When God Shut The Door“ įspūdis nemažai priklausys nuo pasirodymo ir gyvo atlikimo. Teigiamai vertinčiau ir TVORCHI bei KRUTЬ dainas, tiesa, joms trūksta išskirtinumo.

Bet kokiu atveju, simboliška, jog būtent šiųmetinio konkurso nugalėtoja Ukraina atidarys kitų metų „eurovizinių“ dainų sezoną. Taip pat galima tik stebėtis ir jausti pagarbą už tai, kad net ir karo sąlygomis, transliuotojas nusprendė rengti nacionalinį finalą, o ne uždarą atranką.

Tautvydo favoritų trejetukas:

  1. Jerry Heil – „WHEN GOD SHUT THE DOOR“;
  2. TVORCHI – „Heart Of Steel“;
  3. KRUTЬ – „Колискова“;
YouTube player

Edita:

Šio sezono Ukrainos nacionalinėje atrankoje esti itin įvairios muzikos. Kiekvieno atlikėjo paraiška labai skiriasi nuo likusių. Tad kiekviena daina atras savo klausytoją, tuo esu užtikrinta. Na, o man asmeniškai pirmoje vietoje yra atlikėjas Demchuk su „Alive“. Nors daina nepasižymi originalumu, tačiau mane pavergė jos ramumas ir svajingumas, o ir atlikėjo balsas malonus klausymuisi. Toliau, mano manymu atrankoje stipriausiai pasirodys ir daugiausiai šansų atstovauti Ukrainai turi Jerry Heil su „When God Shut The Door“. Ši daina iš visų, drįstu teigti, kad skamba užtikrinčiausiai. Ir, taip pat, pamatyti gyvą pasirodymą intrigą sukelia grupės „OY Sound System“ atliekama daina „Oy, Tuzhu“. Ypač įspūdinga paraiška ir toks modernus skambesys labai įdomus. Dabar tereikia sulaukti atrankos finalo, ir pamatyti, ką Ukraina išsirinks.

Editos favoritų trejetukas:

  1. DEMCHUK – „Alive“;
  2. Jerry Heil – „WHEN GOD SHUT THE DOOR“;
  3. „OY Sound System“ – „Ой, тужу“;
YouTube player

Andžej:

Nors esu didelis Jerry Heil kūrybos gerbėjas, šios atrankos kontekste didesnį balą skyriau TVORCHI. Jerry kūrinys skamba kaip kelerių paskutiniųjų metų Ukrainos paraiškų kombinacija. Jau šiek tiek pabodo ir tautiniai motyvai, kurie tapo šalies arkliuku. Manau, kad TVORCHI turi didelį potencialą paruoštį modernų pasaulinio lygio pasirodymą. Na, o „OY Sound System“ mielai pasiklausyčiau kaip interval act.

  1. TVORCHI – „Heart Of Steel“;
  2. Jerry Heil – „WHEN GOD SHUT THE DOOR“;
  3. „OY Sound System“ – „Ой, тужу“;
YouTube player

Kristina:

Dėl neatsakingo laiko planavimo negalėsiu stebėti „Vidbir“ finalo, dėl ko esu labai labai nusivylusi – o tai geras ženklas! Ukrainos finalai būna vieni įdomiausių dainų įvairovės ir kokybės prasme, šie metai – ne išimtis. Turiu tris favoritus – TVORCHI, „OY Sound System“ ir FIINKA, kurie mano top trejetuke keičia pozicijas priklausomai nuo nuotaikos (bei puikiai apibūdina mano nenuspėjamą muzikos skonį). Viduriuke turiu KRUT’, Moisei ir Tember Blanche – visų šių atlikėjų kūriniams jaučiu didelę simpatiją. Mano sąrašo gale yra DEMCHUK, 2TONE ir Angelina, kurių dainų tiesiog niekaip negaliu prisijaukinti. O apie Jerry Heil, viena iš finalo favoričių, aš…. nuomonės tiesiog neturiu. Daina lyg ir nebloga, bet lyg ir girdėta, ir po klausymo aš jai tiesiog lieku abejinga.

Kristinos favoritų trejetukas:

  1. TVORCHI – „Heart Of Steel“;
  2. „OY Sound System“ – „Ой, тужу“;
  3. FIINKA – „Довбуш“;
YouTube player

Austėja:

Ukrainos atranka šiais metais pasižymi kokybe – turbūt galima sakyti, kad kaip ir kasmet. Joje daug įvairovės bei originalumo – yra ir etninių motyvų turinčių dainų („When God Shut The Door“, „Dovbush“), ir, galima sakyti, tradicinių „eurovizinių“ baladžių („Stronger“, „Alive“), ir eksperimentinės muzikos („Oy Tuzhu“), taip pat tiek modernių dainų, tiek nukeliančių į senesnius laikus. Smagu ir tai, kad dauguma dainų atliekamos bent dalinai gimtąja kalba.

Turiu pasakyti, kad atrankoje nėra nė vienos blogos dainos, bet daug dainų yra panašiame lygyje, o vieno aiškaus favorito taip pat neturiu. Vis dėlto, nors mano nuomonė nuo tada, kai pirmą kartą paklausiau visų dainų, kiek pasikeitė, nusprendžiau, kad labiausiai patinka TVORCHI daina „Heart Of Steel“. Visiškai to nesitikėjau, nes 2020-ųjų atrankoje šios grupės paraiška man nepaliko jokio įspūdžio, bet šių metų paraiška skamba gana tamsiai ir mistiškai, turi įdomią instrumentuotę, užkabinantį priedainį. Antrąją vietą skyriau Jerry Heil su daina „When God Shut The Door“. Išties įdomiai skamba etniniai motyvai ir operinis vokalas vienoje dainoje, kai viskas skamba dar ir tikrai moderniai. Be to, dainos žodžiai yra labai stiprūs. Ir negaliu nepaminėti, kaip žavi atlikėjos augimas – vos prieš keletą metų, 2020-aisiais, ji atrankoje dalyvavo su daina „Vegan“, kuri, nors man labai patiko, buvo labiau „guilty pleasure“, ir būtų maža pasakyti, kad šių metų daina yra kur kas rimtesnė. Negana to, pavasarį teko Jerry Heil klausytis gyvai viename paramos koncerte, ir pripažinsiu, ėjo šiurpai. Trečią vietą mano asmeniniame reitinge užima daina „I’m Not Alone“, kurią atlieka Moisei. Iš pradžių šiai dainai skyriau net ir pirmą vietą, bet paskui pagalvojau, kad ji turi kažkokį netgi kalėdinį poskonį (dainoje netgi yra minimos Kalėdos), kas nebūtinai yra blogai, bet gegužę neskambėtų taip gerai, kaip dabar. Kaip bebūtų, tai labai melancholiškai skambanti baladė, o tokios dainos man patinka.

Galiausiai noriu paminėti, kad bus labai įdomu pamatyti, kaip atrodys atrankos finalas turint omeny jo lokaciją – Kyjivo metro stotį. Manau, kad renginys turėtų būti geras, nes teko šiek tiek matyti „Ukrainos balso“ finalą, surengtą ten pat. Smagu, kad net dabartinėmis karo aplinkybėmis renginiai vyksta ir yra kokybiški.

Austėjos favoritų trejetukas:

  1. TVORCHI – „Heart Of Steel“;
  2. Jerry Heil – „WHEN GOD SHUT THE DOOR“;
  3. Moisei – „I’m Not Alone“;
YouTube player

Justas:

Nerimavau, kad jau gruodžio pirmąją išgirsime dainą, kuri nugalės kitų metų „Eurovizijoje“ ir anksčiau nei bet kada iš konkurso dings intriga. Ar nuogąstavimai pasiteisino, nežinau iki šiol. Nustebsiu, jei atrankos nelaimės Jerry Heil, tokiu atveju Ukraina, su geru pasirodymu, galėtų pretenduoti į vienas aukščiausių pozicijų Liverpulyje. Visgi, kas šioje paraiškoje man šiek tiek kliūna – per daug aiški antikarinė žinutė. Norėtųsi, kad būtų rastas subtilesnis būdas ukrainiečiams dainuoti apie svarbiausią dalyką jų ir visos Europos gyvenime nei dainos tekste esantys žodžiai „I don’t want war“. Pavyzdžiui, nesupykčiau, jei visa daina būtų atlikta ukrainiečių kalba.

Visgi mano ryškūs „Vidbir“ favoritai – „OY Sound System“. Būtent tokios, eksperimentinės ir netikėtos muzikos norėčiau iš konkursą laimėjusios šalies. Kai „Euroviziją“ jau laimėjai, vieta finale garantuota, kodėl nepabandžius išsiųsti kažko visiškai neįprasto? Kaip jau paminėjo Andžej, ši daina net labiau primena ne konkursinę paraišką, o kažką, kas jame galėtų skambėti šalims balsuojant. Klausantis šio kūrinio su ausinėmis tiesiog skraidau padebesiais, o trys minutės praskrieja visiškai nepastebimai. Taip pat norėčiau paminėti ir FIINKĄ bei dainą „Довбуш“, kuri po pirmos perklausos tapo mano favorite, ir tik paskui nukrito į antrąją vietą. Apskritai Ukrainos finalas bus labai įdomus tiek muzikine, tiek prodiuserine prasme, todėl nekantriai laukiu šeštadienio popietės.

Justo favoritų trejetukas:

  1. „OY Sound System“ – „Ой, тужу“;
  2. FIINKA – „Довбуш“;
  3. Jerry Heil – „WHEN GOD SHUT THE DOOR“.
YouTube player

Visa Eurodienos komandos balsavimo lentelė:

Kaip matote, mūsų komandos favorte tapo Jerry Heil, vos vienu tašku aplenkusi duetą TVORCHI. Būtent pastarieji sulaukė daugiausiai dvyliktukų (3) iš mūsų Eurodienos redaktorių. Taip pat nuo likusių dalyvių atsiplėšė „OY Sound System“, užbaigdami favoritų trejetuką.

Platesnę informaciją apie Ukrainos nacionalinės atrankos finalą ir visų dalyvių dainas galite rasti paspaudę čia.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus