Interviu

Rūta Loop su daina „We came from the Sun“ siekia kovoti už unikalumą

Atlikėjai Rūtai Loop žengus į šių metų „Eurovizijos“ atrankas su daina „We came from the Sun“ (liet. „Mes kilę iš Saulės“) komentatoriai suskubo patikslinti, jog Saulėje žmogui išgyventi neįmanoma bei siūlyti pasirodymo metu būti su juodais nuo saulės apsaugančiais akiniais. Tačiau pati atlikėja pasakoja, kad dainoje minima saulė yra ne tiesioginė, ji turi visai kitą, gilesnę prasmę. Tai daina apie buvimą kitokiu – nesuprastu, įskaudintu. Saulė tai šviesa, kuria Rūta siekia žmones paskatinti kovoti už savo unikalumą.

Kaip jaučiatės po pirmojo savo pasirodymo su daina „We come from the Sun“? 

Jaučiuosi tikrai labai gerai, nors jaudinausi, kaip visa tai atrodys per televiziją. Tikriausiai kiekvienas, kuris ruošia numerį, visada svarsto, kaip visa tai atrodys ekrane ir kaip atsiskleis detalės. Tačiau su komanda likome patenkinti, nors ir radome labai labai nemažai dalykų, kuriuos reiktų patobulinti – nuo šviesų, vizualizacijos ir net gi rūbų. Net ir šokis turės pakitimų. Šiuo metu uoliai ruošiamės ir stengsimės dar geriau įgyvendinti pasirodymą.

Po pirmojo pasirodymo mes sulaukėme didžiulio užsienio palaikymo. Daug konkurso gerbėjų „Youtube“ platformoje filmuoja savo reakcijas, komentuoja, kaip vertina pasirodymus. Tai iš užsienio mes gauname tikrai daug palaikymo, o man atrodo, kad tai yra labai svarbu, nes keliaujant į „Euroviziją“, Europoje tikrai niekam nerūpės, kiek tas atlikėjas yra žinomas savo šalyje. Jei jau gauname daug palaikymo iš užsienio, tai manau, kad tai tikrai reiškia, jog pasirodymas kažką liečia, kažką daro su žmogumi, jį veikia. Kiekvienam, kuris man parašo gražią žinutę angliškai, aš visada atgal nusiunčiu įrašą, kuriame padainuoju dainos „We came from the Sun“ priedainį ir padėkoju. Bandau užmegzti ryšį su pačiu klausytoju.

Kokią pagrindinę žinutę norite ištransliuoti šia daina?

Pagrindinė žinutė yra apie buvimą kitokiu, nesuprastu ar įskaudintu. Aš manau, kad šiuo metu mūsų pasaulyje yra labai daug įvairių stereotipų ir tam tikros išvaizdos formavimo žurnaluose, spaudoje, televizijoje. Tai aš tą buvimą kitokiu arba buvimą nesuprastu noriu ištransliuoti kaip gerą ir pozityvią savybę. Manau, kad žmogus, kuris jaučiasi esantis „outsideris”, nesuprastas, iš tiesų turi du variantus – kovoti, apie ką ir kalba ši daina, apie jo atsiskleidimą iš visų pusių, arba pasiduoti. Aš esu už tą kovą, už stiprybę žmoguje, už unikalumo išreiškimą, už laisvę.

Visas pasirodymas ir kalba apie tą kovą – nuo užsisklendusio žmogaus ir nuo šokėjų, kurie simbolizuoja užsisklendusio žmogaus savybes, kurios jį stiprina ir suteikia jėgos bei šviesos. Ta dainos saulė yra netiesioginė – saulė yra šviesa. Kalbama apie tą šviesą mūsų viduje, kurią turime įžiebti, nes visas pirmiausia prasideda nuo mūsų pačių. Taigi jeigu jautiesi atstumtas, esantis kitoks, įvertink ir suprask tą savo unikalumą kaip tvirtybę. Nepamiršk šviesos, kuri visą laiką yra tavyje.

Papasakokite apie kūrybinį dainos procesą – ar iš karto žinojote, kad rašote dainą „Eurovizijai“?

Pirmiausia viskas prasidėjo nuo to, kad rugsėjo mėnesį pradėjau kurti savo debiutinį autorinių dainų albumą „Chapter“. Pora dainų, mums su bendraautoriais Kasparu Meginiu, Egdaru Žaltausku ir Pauliumi Vaicekausku, atrodė potencialios dalyvauti „Eurovizijoje“. Dvejonės buvo tarp dviejų kurinių „Individual“ ir „We came from the Sun“. Ir vis gi nusprendėme, kad „We came from the Sun“ turi stipresnę žinutę ir tai man atrodo emociškai stipresnis kūrinys, su tokia nuotaika aš ir norėjau eiti į konkursą. Žinoma, tada jau liko sutvarkyti tik tam tikras trukmes, nes „Eurovizijoje“ daina turi būti iki trijų minučių. Sutvarkius trukmę, stiprinome ir patį kūrinį, gvildenome idėją ir pajutome, kad kūrinys tiek įsimenamas, tiek turintis kažką, kas galbūt galėtų paliesti klausytoją Europoje.

Leiskite skaitytojams lyg pro rakto skylutę žvilgtelti į antrąjį jūsų pasirodymą. Ką naujo išvysime? 

Mes su visa komanda žiūrėjome pirmąjį pasirodymą ir po to susirinkome dar kartą peržiūrėti įrašo, stabdėme net tam tikrus momentus ir bandėme ieškoti geresnio varianto. Nusprendėme, kad reikia daugiau šviesos, šiek tiek pakeisti ir patį konceptą ir žinoma sutvarkyti techninius aspektus, kadruotes. Taip pat net ir pačiame kūrinyje įdėjome tam tikrų garsų, kurie jaučiame, kad sužadins daugiau jausmo, kurį neša daina. Taigi iš esmės pasikeis kone viskas – rūbai, vizualizacijos, šviesos, šokio detalės ir net pačios dainos elementų.

Didžiosios „Eurovizijos“ sceną jau išbandėte Vienoje, kurioje 2015 metais buvote Monikos Linkytės ir Vaido Baumilos pritariančioji vokalistė. Ar tos didžiosios scenos magija jus ir pastūmejo dalyvauti „Eurovizijos“ atrankose?

Išvažiuoti į didžiąją „Euroviziją“ su Monika Linkyte ir Vaidu Baumila buvo nuostabi, neįkainojama patirtis. Ten vykome su tikrai gera draugų kompanija, tad scenoje jautėsi tikrai nuoširdi energija. Aišku, mane pakerėjo scenos dydis, profesionalumas ir turbūt ta pati „Eurovizijos“  galia. Ir šiaip aš esu „Eurovizijos“ gerbėja jau nuo pat vaikystės, visada stebėdavau konkursą ir net gi su draugėmis įsikūnydavome į pasirodymus ir darydavome tokius „eurovizinius“ vakarėlius. Visada jutau, kad tai yra tokia vieta, kurioje tavo kūryba gali būti išgirsta ir toje erdvėje galima išpildyti savo svajones, o tai ir yra viena iš mano svajonių.

Ar sekate kitų dalyvių pasirodymus? Galbūt turite favoritų?

Kai esi tokiame konkurse, tu stebi kas vyksta aplinkui ir žiūri kontekstą. Aišku, didžiausias dėmesys yra į mano asmeninį pasirodymą ir jo tobulinimą ir turbūt niekada negali žinoti, ko tais metais tai „Eurovizijai“ reikia. Aš manau, kad mūsų kūrinys puikiai atstovautų Lietuvai, bet matau, kad šiais metais yra ir kitų stiprių pasirodymų. Man patinka „The Roop“, Monique ir Evgenija Redko, kurios kūryba ir šiaip žaviuosi. Manau, kad šiais metais tikrai bus su kuo pakovoti ir pats finalas bus tikrai įdomus. Labai tikiuosi, kad ir man pavyks jame atsidurti.

Kaip vertinate naują laidos formatą, jog komisija nebekomentuoja kiekvieno atlikėjo iškart po pasirodymo? Taip pat šiais metais yra mažiau laidų, galbūt lieka mažiau laiko išplėtoti pasirodymą?

Nuoširdžiai labai pozityviai vertinu tokį sprendimą, ne tik, kad nekomanduoti po kiekvieno pasirodymo, bet ir taip pat neskelbti jokių rezultatų ir pamatyti viską tik pabaigoje. Žinoma, tai kiekvienam patampo nervus, bet man atrodo, kad taip mes netenkam vietos kažkokiems tai nuspėjamiems rezultatams. Iš esmės, po pasirodymo, jautiesi labai gerai ir tie , po keturių pasirodymų esantys komentarai, yra tokie apibendrinantys, padedantys. Manau, kad ši sistema sutaupo laiko ir vis tiek komisija spėja viską apžvelgti ir turi šansą komentarus išreikšti savo balais.

O dėl mažiau laidų, tai manau, kad trijų turų tikrai pakanka, kad galėtum pajusti ko tavo pasirodymui dar reikia. Jei mes pamatysime, kad antrame mūsų pasirodyme dar kažko trūksta ir jei keliausime į finalą, mes tikrai dar priimsime sprendimus, kaip dar galėtume kažką patobulinti. Manau, kiekvienas seka ir bando iš šono galvoti, ko dar trūksta. Dažnai tie trūkumai būna labai paprasti, pavyzdžiui, emocija. Kartais jautiesi vienaip, bet to nepavyksta ištransliuoti. Tai ties šiais subtiliais dalykais daug dirbsime.

Įsivaizduokite save atstovaujant Lietuvai. Koks būtų jūsų pasirodymas – minimalistinis ar kaip tik didingas šou?

Pirmiausia tai tikriausiai reikėtų paklausti, o kaip jūs matote mano pasirodymą – ar minimalistinį ar šou? Nes man atrodo, kad mes ieškome balanso tarp minimalizmo, kuris šiuo metu yra labai madingas ir man pačiai labai priimtinas bei žinoma tarp šou kas yra šviesos, vizualizacijos. Tikrai neatsisakyčiau šokėjų, manau, kad šokis labai sustiprina visą pasirodymą ir taip geriau perteikiama jo energetika. Turbūt pagrindiniai klausimai būdų visokios vizualizacijos, filmavimo kampai, emocijos ir stilius, rūbai.

Kokią žinutę norėtumėte perduoti Eurodienos.lt skaitytojams?

Pagrindinė žinutė tiesiog išreikškite savo meilę balsu. Patikėkite, kad kiekvienam iš mūsų turbūt neužtenka tik gražių atsiliepimų bei komentarų. Žinoma, tai yra nuostabu, bet manau, kad jūs ir patys suprantate, kad viskas remiasi į balsus ir jei jūs balsuojate – mes keliaujame toliau. Tiesiog išreikškite savo nuomonę. Jei jūs pajusite kažkokį jausmą per maniškį pasirodymą, tai aš jausiuosi pasiekusi labai daug. Man, kaip besiskleidžiančiai kūrėjai, tai jau yra didžiulis įvertinimas.

YouTube player

Parengė Jūratė Juškevičiūtė

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus