STB nuotr.
Dalyviai

Ukraina pasitraukia iš 2019 metų „Eurovizijos“

Ukrainos nacionalinis transliuotojas paskelbė, jog šalis nedalyvaus šių metų „Eurovizijoje“ Tel Avive. Sprendimas buvo priimtas neleidus atranką laimėjusiai Maruv vykti į konkursą, sulaukus didelio susiskaldymo šalyje ir stipriai politizavus šiųmetinį šalies dalyvavimą.

Kaip jau rašėme anksčiau, aistros dėl Ukrainos atstovės prasidėjo dar nacionalinio finalo metu. Maruv teko teisintis už praeityje rengtus koncertus Rusijoje ir prižadėti ten daugiau nekelti nė kojos, bei atsakyti į klausimą, kam priklauso Krymas. Pasibaigus atrankai, diskusijos persimetė į socialinius tinklus, į jas įsitraukė net šalies vicepremjeras, sakydamas jog Ukraina geriau pasitrauktų iš dalyvavimo „Eurovizijoje, negu siųstų atlikėją, kuri praeityje koncertavo šalyje politiškai priešiškai nusiteikusioje prieš gimtąją Ukrainą, ar planuojanti ateityje tai daryti, ir nematanti tame nieko blogo.

Netrukus Maruv buvo iškeltas ultimatumas per dvi dienas pasirašyti sutartį, kurioje buvo įtrauktas ne tik reikalavimas atšaukti suplanuotus koncertus Rusijoje, tačiau ir tokie dalykai, kaip draudimas dalinti interviu be transliuotojo leidimo. Taip pat atlikėja turėjo pati apmokėti kelionės į Tel Avivą išlaidas. Po ilgų diskusijų, pirmadienį atlikėja ir UA:PBC pareiškė, kad susitarimo pasiekti nepavyko ir transliuotojas atstovą rinks iš kitų finalo dalyvių.

Vakar paaiškėjo, jog antrą vietą „Vidbir 2019“ finale užėmusios „Freedom Jazz“ merginos sulaukė pakvietimo vykti į „Euroviziją“,tačiau atsisakė šios galimybės. Tokiu pačiu keliu šiandien pasuko ir trečią vietą užėmusi „Kazka“. Be to, atranką rengusi STB televizija nusprendė nefinansuoti šalies pasirodymo „Eurovizijoje“.

Galiausiai, UA:PBC pareiškė, jog diskusijos dėl Ukrainos atlikėjų, koncertuojančių šalies dalį okupavusioje Rusijoje, kelia didelį visuomenės susipriešinimą. Transliuotojo atstovai pabrėžia, jog įstatymas nedraudžia ukrainiečių koncertų Rusijoje, tačiau šalyje jau netyla kalbos apie tai, jog sprendimai šiuo klausimu greitai gali būti svarstomi ir parlamente. Kadangi šių metų šalies atranka ir dalyvavimas konkurse tapo per daug politizuotais, UA:PBC nusprendė pasitraukti iš šių metų „Eurovizijos“.

Ukrainai nusprendus nedalyvauti, 2019 metų konkurse pasirodys 41 šalis, o pirmajame pusfinalyje gegužės 14 dieną dėl bilietų į finalą varžysis 17 dainų.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus