Dalyviai

Ukrainos atstove „Eurovizijoje“ išrinkta politines provokacijas atlaikiusi Maruv

Šeši kūriniai, ginčai, politika ir ašaros – taip būtų galima apibendrinti neseniai pasibaigusį nacionalinės atrankos „Vidbir“ finalą Ukrainoje. O kaip jau žinome, ten niekada liūdna nebūna. Po keturias valandas trukusio renginio paaiškėjo, jog bilietą į Tel Avivą per kančias iškovojo atlikėja Maruv, kuri Europai pristatys seksualumu alsuojantį kūrinio „Siren song“ pasirodymą.

Po dviejų pusfinalių į finalinį renginį buvo deleguotos tik šešios dainos, bet tai tikrai nereiškė, jog kova bus lengva. Net keturias valandas trukusios laidos metu muzika nebuvo pagrindinis akcentas, o po pasirodymo daugelis dainininkų pasijautė lyg nusikaltę mokiniai iškviesti į direktoriaus kabinetą – jiems teko raudonuoti, su ašarų pilnomis akimis atsiprašinėti ir teisintis.

Komisijos sudėtis Ukrainoje buvo daug kuklesnė negu šį vakarą vykusiame Lietuvos nacionaliniame finale. Konkursantus vertino jau etatiniais komisijos nariais tapę Andrėjus Danilko (konkurso gerbėjams labiau žinomas Verkos Serdiučkos pseudonimu, 2007-ųjų „Eurovizijoje“ likęs antroje vietoje), dainininkė ir 2016-ų metų konkurso nugalėtoja Jamala, bei Jevgenijus Filatovas (dainininkas ir prodiuseris, grupės „Onuka“ įkūrėjas). Kiekvienas šį vakarą scenoje pasirodęs atlikėjas buvo išnagrinėtas iki smulkiausių detalių, deja, dažniausiai buvo kritikuojamos ne dainos ar pasirodymai, bet konkursantų ryšiai su Rusija. Daugiausia kritikos teko seserų duetui „Anna Maria“, kurių motina yra aukštas pareigas užimanti politikė Rusijos aneksuotame Kryme. Merginoms tiesioginio eterio metu buvo iškeltas ultimatumas – pasirinkti motiną ar Ukrainą. Merginos puolė į ašaras, bet tai nesuminkštino komisijos narių širdžių – visi iki vieno dainininkėms skyrė patį žemiausią įvertinimą.

Grupės „Yuko“ vokalistė prisiekinėjo, jog atsisakytų Rusijos pilietybės tą pačią akimirką, kai gautų ukrainietišką pasą. Netgi vakaro nugalėtojai Maruv teko teisintis už praeityje rengtus koncertus Rusijoje ir prižadėti ten daugiau nekelti nė kojos. Komisijos narys Andrėjus Danilko apibendrino situaciją, ją palygindamas su Sovietų Sąjungos priklausančių šalių susitikimu, kur visi yra šmeižiami ir kaltinami išdavyste.

Maruv nuodėmės ir ryšiai su Rusija neatrodė tokie baisūs kaip kitų finalininkų, tad komisijos balsavime ji užėmė antrą vietą, bet susižėrė visas televizijos žiūrovų simpatijas, ko ir užteko užsitikrinti pirmąją vietą. Tiesa, pasibaigus tiesioginiam eteriui kalbos tikrai nenutilo, o į diskusiją įsitraukė net šalies vicepremjeras, sakydamas jog Ukraina geriau pasitrauktų iš dalyvavimo „Eurovizijoje, negu siųstų atlikėją, kuri praeityje koncertavo šalyje politiškai priešiškai nusiteikusioje prieš gimtąją Ukrainą, ar planuojanti ateityje tai daryti, ir nematanti tame nieko blogo. Politikas turėjo omenyje kovo ir balandžio mėnesiais suplanuotus keturis atlikėjos pasirodymus Rusijoje. Kadangi STB televizija tik padeda nacionaliniam Ukrainos transliuotojui surengti atranką, būtent Pirmasis nacionalinis Ukrainos kanalas priims galutinį sprendimą. Maruv turi per dvi paras pasirašyti sutartį, kurioje nurodytos jos dalyvavimo „Eurovizijoje“ reikalavimai, atsisakyti visų suplanuotų pasirodymų Rusijoje ir tik tuomet atlikėja bus galutinai paskelbta šalies atstove Tel Avive.

27-erių dainininkės tikrasis vardas yra Hanna Korsun. Nuo mažumės muzika besidominti mergina nusprendė savo žinias ir toliau gilinti aukštojoje mokykloje, kur studijų metu su bendraminčiais įkūrė grupę „The Pringlez“, kuri buvo patekusi į populiarų „Novaja Volna“ festivalį ir jau kartą pasirodė nacionalinėje Ukrainos atrankoje 2016 metais.

Jeigu istorija pasibaigs geruoju, į sceną Izraelyje Maruv turėtų lipti gegužės 14-ąją, pirmojo pusfinalio metu. O kaip Jūs vertinate „Siren song“, ar ji buvo verčiausia nugalėti Ukrainoje?

„Eurodienos“ skaitytojų vidutinis įvertnimas: 8.3.
Iš viso balsų: 85.
Prašome palaukti...

Pasirodymas nacionalinio finalo metu:

YouTube player

Dainos studijinis įrašas:

YouTube player
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

2 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Janina
Janina
prieš 5 metus

Laimi ne atlikėjai o politikai už tokius neverta balsuoti

kandi Sama
kandi Sama
prieš 5 metus

daina tai nieko gero, balsuoja tik del sou tipo