Renaud Corlouer nuotr.
Eurovizija 2017 (dalyviai)

„Eurovizijos 2017“ dalyvių pristatymas: Prancūzija

Flag_of_FranceŠalis: Prancūzija;
Pasirodymo data: gegužės 13 d., finalas;
Atlikėja: Alma;
Daina: „Requiem“;
Dainos autoriai: Nazim Khaled (m / ž), Alexandra Maquet (ž).


Renaud Corlouer nuotr.
Renaud Corlouer nuotr.

APIE ALMĄ:

Jau trečius metus iš eilės Prancūzijos atstovas yra išrenkamas uždaru būdu. Priešingai nei pastaruosius metus, šį kartą dainininkai ir kompozitoriai patys galėjo išsikelti savo kandidatūrą. Praėjusių metų rudenį buvo paskelbta, jog nacionalinis transliuotojas laukia paraiškų su galimais pasiūlymais „Eurovizijai“, o dainoms buvo taikoma vienintelė taisyklė, jog 80 procentų kūrinio žodžių būtų gimtąja kalba. Iš viso buvo sulaukta 300 paraiškų, o verčiausia iš jų pasirodyti Kijevo scenoje buvo įvardyta Alma su „Requiem“.

Tikrasis 28-erių atlikėjos vardas yra Alexandra Maquet. Būdama 16 metų kartu su tėvais ir 3 jaunesnėmis sesėmis ji persikėlė gyventi į Majamį. Pabaigusi vidurinę mokyklą už Atlanto ji nusprendė grįžti atgal į gimtąją žemę, kur įstojo į universitetą ir sėkmingai apsigynė magistro diplomą verslo administravimo ir vadybos srityje. Be gimtosios prancūzų ji laisvai kalba anglų, portugalų (vienus metus praleido Brazilijoje su studentų mainų programa) ir italų kalbomis (pabaigusi mokslus kurį laiką dirbo Milane). Pirmus žingsnius įgyvendinti savo svajonę dainuoti ir kurti muziką profesionaliai mergina žengė tik persikėlusi gyventi į Briuselį, kur pradėjo prisistatinėti Almos slapyvardžiu. Kartu su draugais ji rengdavo akustinius koncertus kavinėse ir baruose, kuriuose iš pradžių perdainuodavo kitų atlikėjų dainas, o po kurio laiko jų repertuarą papildė ir pačių kurta muzika.

Sugrįžusi į Paryžių atlikėja toliau sėkmingai mezgė kontaktus muzikos pasaulyje ir pradėjo muzikinių televizijos laidų dalyvavimo maratoną. Būtent sėkmingi pasirodymai įvairių šou metu atkreipė muzikos prodiuserių dėmesį į atlikėją, o 2016 metais ji pasirašė pirmąją sutartį su „Warner“ įrašų studija Prancūzijoje. 2014 metais dainininkė susipažino su kompozitoriumi Nazim Khaled. Lengvai atradę bendrą kalbą jie netrukus pradėjo bendradarbiauti kurdami muziką. Už savaitės parduotuvių lentynose pasirodys debiutinis Almos albumas, kuriame yra jos ir Nazim kūrybos dainos, Kijeve skambėsianti „Requim“ taip pat nėra išimtis. Nazim jau turi „eurovizinės“ patirties – jis sukūrė prieš metus Prancūzijos vardu skambėjusią dainą „J’ai cherché“, kuri ilgą laiką buvo laikoma rimta pretendente į pergalę, o per finalinį balsavimą liko 6-oje vietoje, taip užtikrindama vieną geriausių šalies pasiekimų per pastaruosius penkiolika metų.

APIE PRANCŪZIJĄ „EUROVIZIJOJE“:

Prancūzija yra viena iš septynių šalių, gavusių pakvietimą dalyvauti pačiame pirmame konkurse, surengtame 1956 metais. Per šešiasdešimt konkurso gyvavimo metų šalies atstovų renginyje neišvydome dukart. Tarp prancūzų pasiekimų yra 5 pergalės (paskutinė iš jų pasiekta 1977 metais), 6 likimai antroje vietoje ir 7 trečioje – daugiausia kartų nei bet kuri kita konkurse dalyvaujanti valstybė. Tarp pasiekimų galima įtraukti ir faktą, jog Prancūzijos atstovai vos vieną kartą liko paskutinėje vietoje – 2014 metais tai „pasiekė“ grupė „Twin Twin“. Kaip ir daugelis didžiajam penketui priklausančių šalių, kurios turi teisę praleisti pusfinalių kvalifikaciją ir automatiškai pasirodo konkurso finale, Prancūzija pastaraisiais dešimtmečiais įspūdingais pasiekimais nežiba ir dažniausiai šalies vardas mirga tarp paskutinių vietų. Per penkiolika metų į geriausių Europos dainų dešimtuką ši šalis yra patekusi vos du kartus – pirmą kartą tai padarė legendinė dainininkė Patricia Kaas 2009 metais finale likusi 8-a, ir 6-ą poziciją prieš metus iškovojęs Amir.

Prancūzija yra bene vienintelė „Eurovizijos“ dalyvė, kuri scenoje pasirodo vien tik su gimtąja kalba skambančiomis dainomis. Tiesa, konkurse yra nuskambėjusios dainos, atliktos įvairiais regionų dialektais, arba kaip populiaru pastaraisiais metais – įtraukiant kelių eilučių anglišką vertimą. Daugiausia taškų duoda Jungtinei Karalystei, o sulaukia iš Šveicarijos.


Redaktoriu verdiktas

Evelina: Žavi daina, kurioje gražiai persipina tango, pasigirsta lyg ir turkiški motyvai. Tik į pačią atlikėją ilgainiui darosi nuobodoka žiūrėti, tad reikia tikėtis, kad šokėjų porą išvysime ir „Eurovizijos“ scenoje. 8/10
Justas: Pritariu Evelinai, jog silpniausia pasirodymo dalis yra pati Alma. Daina tikrai graži, tačiau stebint gyvus atlikėjos pasirodymus susidaro įspūdis, kad Alma nėra pakankamai temperamentinga atlikti šią dainą, atrodo, kad ji per daug galvoja apie dainą ir tuomet viskas atrodo dirbtina ir nenatūralu. Bet daina tikrai puiki. 8/10
Virginija: Visiškai nesižavėjau prancūzų pasirinkimu, daina iš pradžių pasirodė blanki, o po praėjusių metų „Requiem“ yra gan stiprus kontrastas. Tiesa, Almos pasirodymai „euroviziniuose“ vakarėliuose atskleidė savo charizmatiškąją pusę ir dainai suteikė švelnumo, kurio perteikimo taip trūko vaizdo klipe. Man prireikė dainą išklausyti daugybę kartų, jog pamėgčiau, o ar Europai užteks 3 minučių? 9/10

Bendras „Eurodienos“ komandos įvertinimas: 9.1

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

2 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
mazge
mazge
prieš 6 metus

fainiausia daina.

Vee
Vee
prieš 6 metus

Mano viena iš favoričių. Užteko 3 min, kad sužavėtų.