Nuotr. iš asmeninio atlikėjos albumo
Eurovizija 2017 (dalyviai)

„Eurovizijos 2017“ dalyvių pristatymas: Lenkija

Flag_of_PolandŠalis: Lenkija;
Pasirodymo data: gegužės 9 d., pirmasis pusfinalis;
Pasirodymo numeris: 11;
Atlikėja: Kasia Moś;
Daina: „Flashlight“;
Dainos autoriai: Kasia Moś (m / ž),  Rickard Bonde Truumeel (m / ž), Pete Barringer (DWB) (m / ž).


Nuotr. iš asmeninio atlikėjos albumo
Nuotr. iš asmeninio atlikėjos albumo

APIE KASIĄ:

Varšuvoje dešimtą kartą surengtoje nacionalinėje atrankoje „Krajowe Eliminacje“ pergalę šventė Kasia Moś. Nacionalinis transliuotojas sulaukė daugiau nei 150 paraiškų dalyvauti konkuse, bet pasirodyti gyvai finalinio renginio metu teisė buvo suteikta tik dešimtčiai atlikėjų, kuriuos atrinko specialiai tam suburta komisija. Pagal žiūrovų balsavimą Kasios atlikta daina „Flashlight“ liko antroje vietoje, tačiau sugebėjo gauti maksimalų įvertinimą iš kiekvieno komisijoje sėdėjusio muzikos profesionalo, ko visiškai užteko įsitvirtinti pirmoje pozicijoje. Įdomu, jog tai yra pirmas kartas nuo 2009 metų, kai nacionalinėje Lenkijos atrankoje pasitelkiamas komisijos balsavimas. Šiais metais nepakeitus taisyklių, Kijeve būtume išvydę Carmell su „Faces“. Šeštoje vietoje liko Martin Fitch, „Eurovizijos“ gerbėjams pažįstamas kaip Marcin Mroziński, kuris Lenkijai atstovavo 2010 metais Osle, bet, deja, nesugebėjo išvesti gimtinės į finalą.

Katarzyna Moś gimė 1987 metais pietų Lenkijoje. Mergina augo muzikalioje šeimoje, kurios visi nariai yra profesionalūs smuikinininkai. Jos brolis taip pat yra kompozitorius, prisidėjęs prie dainininkės debiutinio albumo, o tėvas – įžymus kamerinio orkestro dirigentas. Nenuostabu, jog muzikinėje aplinkoje užaugusi Kasia be jos negalėjo įsivaizduoti ir savo gyvenimo – dar vaikystėje įstojusi į muzikos mokyklą ji įvaldė grojimo violončele ir pianinu meną, o vėliau aukštojoje mokykloje studijavo džiazą ir šiuolaikinę muziką. 2011 metais atlikėja išvyko sėkmės ieškoti už Atlanto vandenyno, kur netrukus susipažino su Robin Antin, garsia šokėja ir choreografe, kuri yra subūrusi ne vieną Jungtinėse Valstijose populiarią grupę, pavyzdžiui, legendinę „Pussycat Dolls“. Būtent Robin pasiūlė Kasiai 6 mėnesių kontraktą prisidedant prie „The Pussycat Dolls Burlesque Revue“ trupės. Pasibaigus sutarčiai atlikėja grįžo į gimtinę ir išgarsinti savo vardą bandė dalyvaudama muzikiniame realybės šou „Must be the music“, kuriame užėmė trečią vietą. Pirmąjį savo albumą dainininkė išleido tik prieš dvejus metus, bet jis netruko išpopuliarėti visoje Lenkijoje. Laimėti kelialapį į „Eurovizijos“ dainų konkursą Kasiai pavyko tik iš trečio karto – prieš tai ji nacionalinėje atrankoje dalyvavo 2006 metais ir užėmė 10 vietą, o prieš metus laimę bandė su kūriniu „Addiction“, kuris pakilo į 6 vietą.

APIE LENKIJĄ „EUROVIZIJOJE“:

Lenkija, kaip ir Baltijos valstybės, pirmą kartą konkurse pasirodė 1994 metais Airijoje. Nuo pusfinalių sistemos įvedimo iki 2011 metų į finalą yra patekusi vos du kartus. 2012–2013 metais konkursą turėjo praleisti dėl nacionalinio transliuotojo finansinių problemų. Po pertraukos vėl „Eurovizijoje“ pasirodę Lenkijos atstovai kol kas labai sėkmingai iškovoja bilietus į finalą, o lažybų kompanijos prognozuoja, jog šios sekos neturėtų nutraukti ir Kijeve pasirodysianti Kasia Moś.

Geriausią savo rezultatą konkurse, antrą vietą, Lenkija pasiekė pirmą kartą užlipusi į „Eurovizijos“ sceną. Primename, jog pernai Lenkijos atstovas Michał Szpak su kūriniu „Color of your life“ užėmė 8 vietą. Finalo metu dainininkas pagal žiūrovų balsavimą liko trečias, tačiau nesužavėjo komisijos narių, kurie jo pasirodymą įvertino vos 7 taškais. Mažiau už jį iš žiuri gavo tik Vokietijos atstovė. Tai yra bene didžiausias televizijos žiūrovų ir komisijos narių nuomonių išsiskyrimas per visą „Eurovizijos“ istoriją. Panaši situacija, kada balsuotojai namuose Lenkijai skiria daugiau taškų nei profesionalūs muzikantai, kartojasi nuo pat 2014 metų, kai ši valstybė į konkursą sugrįžo po pertraukos.

Lenkija konkurse dažniausiai dainuoja angliškai, nors nevengia ir gimtosios kalbos. Dažniausiai į konkursą išrenkamos moterys solistės – 9 kartai, ir grupės – 7 kartai. Lenkai daugiausia taškų skiria Ukrainai, o sulaukia iš Vokietijos.


Redaktoriu verdiktas

Andžej: „Fire like a burning desire, taking me higher“ skamba šiek tiek primityviai. Tarytum autorius paėmė rimų žodyną ir per kelias minutes sudėliojo tekstą. Nepaisant to, manau, jog tai yra viena geriausių lenkų paraiškų „Eurovizijos“ istorijoje. Moderni aranžuotė, įsimenantis motyvas, išvaizdi atlikėja su stipriu vokalu – ko daugiau reikia geram rezultatui? 8/10
Tomas: Viena paslaptingiausių, įdomiausių dainų šiais metais. Puikus atlikimas, gera pasirodymo režisūra ir lenkų emigrantai gali padėti vėl pasiekti geriausiųjų dešimtuką, o galbūt ir ten kilti aukščiau. 10/10
Virginija: Visiškai nekyla abejonių dėl Kasios profesionalumo – tai puikiai atspindi jos pasitikinčiame elgesyje scenoje. Vis dėlto jos pasirodymas nacionalinio finalo metu manęs visiškai nesužavėjo: muzikantai scenoje, pati atlikėja ir tai, kas buvo rodoma ekranuose už jos nugaros, visiškai nesiderino. Prie viso to prisidėjo dar ir prastas kamerų darbas. Galbūt trūksta šiek tiek labiau „apčiuopiamo“ dainos finalo, nes kūrinys pasibaigia, o jausmas, kad kažko trūko, išlieka. Daina turi potencialą, tad labai tikiuosi, jog Lenkijos komanda tuo pasinaudos. 6/10

Bendras „Eurodienos“ komandos įvertinimas: 8.0

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus