Eurovizija 2014 (atrankos)

„Eurovizijos“ atstovų paieškos Europoje: nuo vakarų iki rytų

Tęsiame pažintį su „Eurovizijos“ dainų konkursui besiruošiančių valstybių atrankomis. Ankstesniame straipsnyje supažindinome, kokių planų turi Airija, Albanija, Baltarusija, Danija, Latvija, Rusija, Suomija, Šveicarija, Švedija ir Ukraina. Šiame straipsnyje trumpai apžvelgsime, kokiomis nuotaikomis gyvena kitos valstybės.

Primename, kad trys šalys – Austrija, Makedonija ir San Marinas – savo atstovus didžiajai „Eurovizijai“ jau išsirinko.

esc

PrancuzijaPo šešerių metų pertraukos Prancūzija grįžta prie atviros atrankos. Nacionaliniame finale savo nuomonę išreikš ir žiūrovai, ir profesionali žiuri. Pati atranka susidės iš kelių etapų: pirmame etape (lapkričio mėnesio pabaigoje) iš visų gautų paraiškų 14-os ekspertų komisija atrinks tris geriausius kūrinius. Kitame etape, kuris vyks sausio 26 d., specialioje laidoje bus pristatyti anksčiau išrinkti kūriniai – čia savo nuomonę lygiomis teisėmis pareikš komisija ir žiūrovai. Vėliau keturias savaites – nuo sausio 26 d. iki vasario 23 d. – internete ir televizijoje vyks balsavimas, kokie atlikėjai turėtų atlikti dainą didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje. Nugalėtojas bus paskelbtas kovo 2 d. specialioje televizijos laidoje.

Nyderlandų transliuotojas TROS neseniai paskelbė, kad lapkričio 25 d. bus aišku, kas atstovaus karalystei Kopenhagoje vyksiančiame dainų konkurse. Po šių metų sėkmės, kai Anouk su daina „Birds“ į gimtinę parvežė aukštą 9 vietą, „Eurovizijos“ dainų konkursas Nyderlanduose vėl susigrąžino populiarumą, kuris buvo gerokai sumažėjęs dėl ilgų nesėkmių metų. Šalyje prasidėjo spėlionės, ką pasirinks TROS.

Savo atstovo paieškoms Vengrija pasirinko paprastą formatą – transliuotojas MTVA surengs du pusfinalius ir didįjį finalą, kurio metu ir paaiškės, kas vyks į Danijos sostinę. Iki gruodžio 1 d. laukiama dalyvių paraiškų. Atrankos pusfinaliai ir finalas bus surengti ateinančių metų pradžioje, tačiau tikslios datos dar nėra aiškios. Balsavimo teisę lygiomis dalimis turės žiūrovai ir žiuri. Šių metų naujovė nacionalinėje Vengrijos atrankoje – dainuoti galima ne tik vengriškai, bet ir angliškai bei bet kuria oficialia ar etninių mažumų kalba, kuria kalbama Vengrijoje.

eestilaul2014_logoEstija ir šiais metais į „Euroviziją“ deleguos populiarios nacionalinės atrankos Eesti Laul 2014 nugalėtoją, kuris bus išrinktas kovo 1 dieną. Estijos transliuotojas ERR pranešė, kad atranka prasidės gruodžio 9 dieną. Vėliau komisija išrinks 20 laimingųjų, kurie bus suskirstyti į du pusfinalius (pusfinaliai vyks vasario 14 ir 21 d.). Dainos ir atlikėjai viešai bus paskelbti gruodžio 13 dieną.

Belgija_veliava

Šiais metais Belgija pasirinko gana ilgą ir sudėtingą „Eurovizijos“ atstovo paiešką. Keturi muzikos profesionalai – tarp jų ir Piet Goddaer bei Jef Martens – turės tarti savo nuomonę, tačiau galutinį sprendimą priims žiūrovai. Pirmą kartą atlikėjas ir daina bus renkami atskirai. Vasario 2 ir 9 dienomis atrankos dalyviai atliks savo pasirinktas senesnių metų „Eurovizijos“ dainas. Tokiu būdu žiuri atrinks 8 dalyvius į pusfinalius. Vasario 16 d. bus surengtas „antro šanso“ konkursas, kuriame bilietus į pusfinalius iškovos dar 4 dalyviai. Nacionaliniai „Eurovizijos“ pusfinaliai gyvai bus transliuojami vasario 23, kovo 2 ir 9 dienomis. Kiekvieną savaitę 4 atlikėjai atliks jau naujus savo kūrinius. Šiame etape balsavimo teisė lygiomis dalimis teks komisijai ir žiūrovams. Ir pagaliau kovo 16 d. bus surengtas finalas, kuriame pasirodys 6 dalyviai. Kas keliaus į Kopenhagą, nuspręs žiūrovai, komisija turės tik patariamąjį balsą.

Malta_veliavaMaltos transliuotojas PBS pranešė, kaip bus renkamas šios šalies atstovas didžiajai „Eurovizijai“. Ateinančių metų pradžioje gyvai transliuojamoje laidoje bus atlikta 20 kūrinių, iš kurių 14 keliaus į nacionalinį finalą. Iki spalio mėn. pabaigos bet kokių tautybių ar pilietybių kompozitoriai ir dainų autoriai galėjo siųsti savo paraiškas. Atlikėjai šiais metais gali būti tik maltiečiai arba turintys dvigubą pilietybę asmenys. Lapkričio mėn. pabaigoje bus paskelbta 20 atrinktų dainų. Kiekvienas atlikėjas šiame etape galės dainuoti po du kūrinius. Sausio ir vasario mėnesiais bus atrinkta 14 dainų, keliausiančių į nacionalinį finalą. Finale atlikėjai galės atrinkti tik po vieną dainą. Šiame etape balsuos 6 teisėjai, o žiūrovai bus kaip septintasis teisėjas. Galiausiai finale bus balsuojama tokiu pačiu principu ir paaiškės, kas atstovaus Maltai.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus