Eurovizija 2014 (renginys)

Europos šalys ruošiasi 2014 metų „Eurovizijai“

Nors 3 šalys (Makedonija, San Marinas bei Austrija) jau išrinko, kas kitų metų gegužę gins jų garbę Kopenhagoje, daugiau negu 30-iai šalių šis sprendimas dar tik prieš akis. Trumpai apžvelgsime, kaip savo atstovus šįkart renka 10 transliuotojų.

dziesma-2014Latvijos televizija lieka ištikima savo „Dziesma“ formatui ir atstovą rinks dviejų pusfinalių bei finalo metu. Iš viso uždarą atrankos etapą įveiks 24 atlikėjai, o kiekviename pusfinalyje (vasario 1 bei 2 d.) iš 12-os dalyvių žiūrovai bei komisija išrinks po 6 geriausius, kurie vasario 22 d. kovos Ventspilyje vyksiančiame finale.

Kaip ir pernai, Šveicarijos nacionalinio finalo dalyvius renka net trys šalies transliuotojai. Pirmasis, vokiškas SRF, iki spalio 28 dienos sulaukė 159 video paraiškų. Išklausyti visus kūrinius, o nuo lapkričio 4 dienos balsuoti už Jums labiausiai patinkančius, galite konkurso svetainėje, paspaudę čia. Susumavus internautų bei profesionalų komisijos balsus, 9 atlikėjai bus pakviesti į vasario 1 d. vyksiantį finalą. Dar 6 bei 3 finalo dalyvius atskirai išrinks atitinkamai prancūziškas RTS bei itališkas RSI kanalai.

melodifestivalen 2014

Kasmet milijonus Švedijos bei užsienio žiūrovų pritraukiantis „Melodifestivalen“ konkursas šiemet sulaukė 2628 dainų. Iš jų 16-ą laimingųjų atrinks speciali komisija, dar 15 atlikėjų į renginį bus pakviesti SVT transliuotojo, o specialią vietą pusfinaliuose jau turi užsitikrinusi trijulė „EKO“, kuriai kvietimas į nacionalinę Švedijos atranką atiteko dar vasarą kartu su pergale radijo stoties P4 konkurse „Svensktoppen nästa“. „Melodifestivalen“ pusfinaliai startuos vasario 1 dieną Malmėje, o konkursą vainikuos kovo 8 dieną Stokholme įvyksiantis finalas.

Pirmoji savo kūrinį 2014 metų „Eurovizijai“ planuoja išrinkti Ukraina. Šalies transliuotojas iki gruodžio 6 d. iš atlikėjų laukia paraiškų, o geriausius pakvies stoti į kovą gruodžio 21 d. vyksiančiame nacionaliniame finale.

festivali-i-kenges-2014Antrąja šalimi, išrinkusia dainą „Eurovizijai“, šiemet taps Albanija. Atrankai į tarptautinį konkursą šalyje, kaip jau įprasta, pasitarnaus „Festivali i Këngës“, kurio pusfinaliai planuojami gruodžio 20 bei 21, o finalas – 22 dienomis.

Savo ruožtu Airija žengia tokiu pat keliu, kuris 2011 metais šaliai padėjo išrinkti sėkmingai „Eurovizijos“ scenoje sublizgėjusį kolektyvą „Jedward“. RTÉ transliuotojas paskyrė penkis muzikos profesionalus, mentorius, kurie iki Naujųjų metų turi užduotį – surasti atlikėją bei dainą, kurie vasario 28 dieną „The Late Late Show“ laidos metu stos prieš žiūrovų ir komisijos teismą.

Kaimyninė Baltarusija savo atstovą bei dainą išrinks sausio mėnesį vyksiančiame nacionaliniame finale. Kas jame dalyvaus, spręs komisija, išklausiusi visus iki lapkričio 24 d. gautus kūrinius.

Suomijos transliuotojas YLE trečius metus iš eilės išrinkti atstovui rengs iš pirmo žvilgsnio sudėtingąjį „Uuden Musiikin Kilpailu“ konkursą. 12 laimingųjų atlikėjų pirmiausia gruodžio 10 dieną pasirodys pristatomojoje laidoje, o nuo gruodžio 28 d. penkis šeštadienius iš eilės vienas po kito kris iš žaidimo, kol galiausiai vasario 1 dieną diena vyksiančiame finale pasirodys tik keli geriausieji.

kto-2014Paskutinę šių metų dieną savo atstovą rinks atvirą nacionalinę atranką mėgstantis Rusijos transliuotojas „Rossija“. Nacionaliniame finale pasirodys net 25 komisijos atrinkti atlikėjai, o lemiamąjį balsą turės telefonu bei internetu balsuojantys žiūrovai.

Ateinančio tarptautinio konkurso šeimininkė Danija iki spalio 7 dienos sulaukė rekordinio kiekio – net 872 dainų. Į kovo 8 dieną Odensės mieste vyksiantį „Dans Melodi Grand Prix“ finalą, DR transliuotojo paskirta komisija atrinks tik 6 laiminguosius. Dar 3–4 atlikėjus į konkursą asmeniškai pakvies pats DR.

Kitų šalių planus 2014 metų „Eurovizijai“ pristatysime antrojoje straipsnio dalyje.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.