Eurovizija 2013 (atrankos)

Šalys ruošiasi „Eurovizijai“: nuo Islandijos iki Izraelio

Likus septyniems mėnesiams iki 2013 metų „Eurovizijos“, vis daugiau šalių prabyla apie savo planus ateinančiam konkursui. Kai kurių valstybių transliuotojai nacionalinės atrankos darbus pradėjo jau šią vasarą,o kitos, ypač pasirinkusios uždarą atranką, – išlaiko tylią intrigą.

Kaimynė Baltarusija, pernai išgyvenusi situaciją, kuomet nacionalinio finalo nugalėtoja buvo diskvalifikuota, o į konkursą išsiųsti antros vietos savininkai „Litesound“, šiemet atstovą žada rinkti tokiu pat būdu, tačiau kiek anksčiau. Atrankinis pusfinalis tiesioginiame eteryje įvyks jau lapkritį. Jo metu į sceną žengs ne daugiau kaip 15 komisijos uždarose perklausose atrinktų atlikėjų. Susumavus žiuri balsus, keli geriausieji bus pakviesti į gruodžio mėnesį vyksiantį finalą, kur dalį sprendimo lems ir žiūrovai. Esant lygiosioms, tašką padės pakartotinis komisijos balsavimas.

Gruodžio mėnesį Europa tradiciškai išgirs ir Albanijos kūrinį, kuris bus išrinktas kasmetinio „Festivali i Kenges“ metu. Kaip įprasta, visi kūriniai renginio metu skambės albanų kalba, nugalėtojui paliekant galimybę tarptautinėje „Eurovizijos“ scenoje dainuoti angliškai. Festivalis planuojamas gruodžio 20–22 dienomis.

Ko gero, vienus ištvermingiausių žiūrovų turinti Ukrainos televizija į kitų metų pradžioje vyksiantį šalies finalą dar kartą pakvies visą būrį – net 20 uždarą atranką įveikusių atlikėjų. Eterio metu dalyvius vertins tiek žiūrovai, tiek komisija, tačiau būtent pastaroji turės lemiamą vaidmenį lygiųjų atveju.

Prie metai iš metų išbandyto atrankos būdo lieka ir Danija. Į 2013 metų sausį ar vasarį vyksiantį „Dansk Melodi Grand Prix“ finalą šalies transliuotojas DR pakvies 3 ar 4 atlikėjus. Tuo tarpu, dar 6 bus išrinkti iš atvirų paraiškų, kurių šįkart sulauktas rekordinis skaičius – net 692.

Staigmenų šįkart nežada ir Islandija: „Söngvakeppni Sjónvarpsins“ atranka į „Euroviziją“ susidės iš trijų, sausio 12, 19 bei 26 dienomis, vyksiančių pusfinalių bei vasario 9 dieną rengiamo finalo.

Iki gruodžio 10 dienos teikti paraiškas nacionaliniam konkursui „Eesti Laul“ kviečia šiemet sėkmingai „Eurovizijoje“ pasirodžiusi Estija. Atrankos pusfinaliai numatomi vasario 16 bei 23 dienoms. O finalas – kovo 2 d.

Jau netrukus „Vaikų Eurovizijoje“ debiutuosiantis Izraelis iš pagrindų keičia požiūrį ir į suaugusiųjų konkurso atranką. Šalyje planuojami 3 pusfinaliai, kiekviename iš 10-ies atlikėju 3 geriausi pateks į finalą. Dar vieną, dešimtąjį dalyvį, deleguos transliuotojas. Toks procesas bus ilgiausias šalies, kuri iki šiol apsiribodavo daugiausiai vieno vakaro finalu, istorijoje.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.