Eurodiena.ltEurovizija 2010 (renginys)

Pirmasis „Eurovizijos“ pusfinalis: apžvalga realiu laiku

apzvalga25d

Labas vakaras, mieli „Eurodienos“ skaitytojai! Artimiausias porą valandų kartu su Jumis būsiu aš, Virginija, ir padėsiu  stebėti taip ilgai lauktą „Eurovizijos“ dainų konkurso pirmąją pusfinalį. Nepabėkite — netrukus Jūs galėsite paskaityti ne tik trumpus pusfinalio dalyvių pasirodymų aptarimus, pamatyti „Eurodienos“ komandos įvertinimus, bet ir sudalyvauti konkurse, pareikšti nuomonę daugybėje apklausų ar tiesiog diskutuoti kartu su kitais skaitytojais.

Kaip ir pernai, kviesime ir Jus vertinti pusfinalio dalyvių pasirodymus bei spėlioti, kas bus tos laimingosios valstybės, turėsiančios galimybę dar kartą užlipti ant „Eurovizijos“ scenos šeštadienio vakarą. Visi teisingai, komentaruose po šiuo straipsniu, atspėję 10 į finalą keliaujančių šalių laimės raktų pakabutį su „Eurovizine“ Lietuvos vėliavėle.

Deja, nors pirmajame pusfinalyje dalyvauja ne viena Lietuvos kaimynė, savo simpatijų balso jų atstovams atiduoti negalėsime — šį vakarą balsuos tik 17 pirmojo pusfinalio šalių — dalyvių ir finale vietas jau užsitikrinusios „Didžiojo ketverto“ šalys — Ispanija, Prancūzija ir Vokietija.

Keli pakeitimai balsavimo sistemoje nuo pernai metų — žiūrovai balsuoti galės ir neperžiūrėję visų pasirodymų, nes balsavimo pradžia bus skelbiama prieš nuskambant pirmajai dalyvių dainai. Balsavimas baigsis po antrojo dainų sutrumpinimo pakartojimo. Šiemet dar daugiau galios turės komisija. Kiekvienoje šalyje iš penkių profesionalių muzikų sudaryta komisija lems 50 % balsavimo rezultato (t. y. tiek žiūrovų, tiek komisijos balsai bus lygiaverčiai. Iki šiol, daugiausia galios turėjo žiūrovų simpatijos, komisija spręsdavo tik 10-ąjį narį, kuris keliaudavo į finalą).

Transliacija, kaip visada, bus pasiekiama Lietuvos televizijos eteryje ir internete. Antruoju būdu konkursą galėsite stebėti LRT svetainėje bei oficialiame „Eurovizijos“ puslapyje.

Linkime gero vakaro kartu su „Eurodiena“!


Lygiai 22:00 nuskambėjus „Eurovizijos“ himnu tapusiai melodijai galime paskelbti — „Eurovizijos“ dainų konkursas prasidėjo!
Pradžioje parodomas trumpas filmukas, kurio pagrindiniai akcentai — konkurso simboliai rutuliai ir šūkis „Share the moment“.
Scenoje pasirodę vedėjai Nadia Hasnaoui, Haddy N’jie ir Erik’as Solbakken’as pasidžiaugia, kad šis konkursas sugrįžo į Oslą ir paskelbia balsavimo pradžią.


1. Moldova

55-tąjį konkursą burtai lėmė pradėti linksmai kompanijai iš Moldovos — „Sunstroke Project“ & Olia Tira. Scenoje — mažytė, bet smagi sumaištis, atlikėjai nuolat juda. Nors dainininkų vokalai ir neskamba puikiai, šypsenos ir entuziazmas matomos jų veiduose, gali papirkti žiūrovus.

„Eurodienos“ įvertinimas: 7,7


2. Rusija

Kaip diena nuo nakties skiriasi antrasis — Rusijos pasirodymas, nuo neseniai nuvilnijusios triukšmingos Moldovos pradžios.  Peter Nalitch & Friends  daina „Lost and Forgotten“ nėra laikoma šio pusfinalio favorite, galbūt dėl to, kad atilikėjai pasirinko gan paprastą įvaizdį — lyg kasdieniniai drabužiai, jokio įsimenančio šou, tik dramatiškos intonacijos balse ir pieštos moters atvaizdas rankose — kuris vėliau yra nunešamas vėjo, lyg visos svajonės.

„Eurodienos“ įvertinimas: 6,6


3. Estija

Scenoje — pirmieji mūsų kaimynai — estai ir jų atstovas Malcolm Linkoln su šiek tiek ironiškai pateikta daina „Siren“. Pagrindiniam dainininkui padeda keturių vienodai apsirengusių vyriškių choras (kurių balsai lyg kuria šnibždesius ir aidą) bei pianistas. Tiksli choreografija bei šiek tiek pašaipus žvilgsnis ir intonacija — štai tokie Estijos koziriai. Ar pavyks jiems įveikti pusfinalio barjerą? Atsakymai jau šį vakarą.

„Eurodienos“ įvertinimas: 8,3


4. Slovakija

Jaunoji Slovakijos atstovė Kristina Pelakova  savo dainos „ Horehronie“ metu scenoje kuria lyg atskirą pasaulį — dominuoja žalia spalva, įmantrūs drabužiai, laisvę ir jėgą primenantis šokis. Kristinos vokalas skamba gan užtikrintai. Ar Slovakijai, po pernai metais grįžimo į konkursą, pavyks laimėti bilietą į finalą su gimtąją kalba skambančia daina?

„Eurodienos“ įvertinimas: 7,8


5. Suomija

Seserys iš Suomijos ir jų linksmas duetas — „Kuunkuiskaajat“. Suomių kalba skambančiai dainai gyvumo suteikia įvairių instrumentų skambesys — lūpinė armonikėlė, smuikas, armonika. Nors vokalai skambėjo puikiai, o šypsenos nesitraukė iš šviesiaplaukių baltomis suknelėmis pasidabinusių  dainininkių — finalas neatrodo toks ranka pasiekiamas.

„Eurodienos“ įvertinimas: 8,6


6. Latvija

Į „Eurovizjos“ sceną lipo ir „braliukais“ vaidinami dar vieni mūsų kaimynai — latviai. Aisha, kuri ieško atsakymo į klausimą „What for?“ pasirodo su keturiomis pritariančiomis vokalistėmis. Pagrindinės vokalistės rūbas šiek tiek primena chalatą, bet kita vertus — tai tik suteikia įdomų atspalvį pasirodymui ir visai dainai, palieka dar daugiau klausimų. Merginos balsas skamba nelabai užtikrintai — bet, regis, kad jos pasirodymas tikrai neliks nepastebėtas.

„Eurodienos“ įvertinimas: 8,6

Kuris, patekęs į kitą etapą, ketvirtos laidos dalyvis pasirodė geriausiai?

Rezultatai


7. Serbija

Kaip suderinti šiuolaikinę ir folklorinę muzika pamokyti galėtų apie gimtąjį Balkanų pusiasalį dainuojantis serbas Milan Stankovič. Energingas, linksmas ir net gi kažkuo žavintis pasirodymas — dominuojančios spalvos — mėlyna ir balta, nors ir paprastos choreografijos, bet judrus ir užkrečiantis šokis, penkios didelės cilindro formos detalės — visa tai kuria įspūdingą vaizdą. „Eurovizija“ niekada nebuvo abejinga tautiškumo požymiams, kurie atsispindi dainoje, tad Serbija žiūrovus užkariaus ne vien geru vokalu.

„Eurodienos“ įvertinimas: 8,1


8. Bosnija ir Hercegovina

Vukašin Brajič, kaip ir jo dainos pavadinimas „Thunder and Lightning“ — su triukšmu atskubėjo į sceną. Pasirodymo metu vyrauja tamsios spalvos, tik nuolat žybčioja baltos lempos, kurių šviesa primena žaibus. Įspūdingumo dainai suteikia ir raudonas Vukašin švarkas, kuris dainos pradžioje atrodo šiek tiek juokingai ir išskirtinai. Ar Bosnijai ir Hercegovinai pavyks pakartoti pernai metų sėkmę? Nors skeptikai ir nepalankūs šiai šaliai šiemet, gerbėjų dėmesio sulaukiama daug.

„Eurodienos“ įvertinimas: 9,3

Kuris, į kitą etapą patekęs, penktos laidos dalyvis galėtų atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje“?

Rezultatai


9. Lenkija

Merginos su tautiniais rūbais, nepriekaištingas Lenkijos atstovo Marcin Mroziński įvaizdis ir amžina mįslė — o ką gi simbolizuoja obuoliai, kurie vis šmėžuoja dainos „Legenda“ pasirodyme.Ar dar vieniems mūsų kaimynams pavyks patekti į laimingųjų dešimtuką, deja, mes nuspręsti negalime.

„Eurodienos“ įvertinimas: 8,4


10. Belgija

Belgas Tom Dice Europą bandys sužavėti paprastumu — vaikinas į didelę „Eurovizijos“ sceną išėjo vienui vienas, kaip ir savo dainoje, laikydamas rankose tik gitarą. Vokalas nors ir neskambėjo kuo puikiausiai, Belgija turi tikrai nemažai šansų po kelių metų vėl patekti tarp geriausiųjų senajame žemyne.

„Eurodienos“ įvertinimas: 9,0


11. Malta

Septyniolikmetė Maltos garbę ginanti konkurse  Thea Garrett žiūrovų ir komisijos simpatijas pavergti bandė taip pat paprastumu, nuoširdumu ir angelišku įvaizdžiu. Šiek tiek pasaką primenanti tiek daina, tiek pasirodymas ir įspūdingi apdarai tikrai atkreipia dėmesį, bet ar to pavyks laimėti vietą šeštadienio scenoje?

„Eurodienos“ įvertinimas: 8,0


12. Albanija

Viena iš pirmųjų paaiškėjusių „Eurovizijos“ dalyvių — albanė Juliana Pasha. Nors pasirodymo metu atlikėja ir pritariantieji vokalistai po sceną beveik nevaikšto, bet daug juda tiesiog stovėdami vietoje. Suvelti Julianos plaukai bei griežtas įvaizdis — lyg dvi priešingybės, bet energija ir pasitikėjimas matomi veide gali papirkti ne vieną — juk svarbu tikėti tuo, ką darai ir nebijoti to parodyti. Albanija daugelio įvardijama kaip šalis, jau užsitikrinusi vietą finale. Ar šie spėjimai pasitvirtins, sužinosime netrukus.

„Eurodienos“ įvertinimas: 8,6

Kuris, į kitą etapą patekęs, šeštos laidos dalyvis yra verčiausias atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje“?

Rezultatai


13. Graikija

Vieni šių metų favoritų taip pat laikomi ir graikai — kita vertus, koks finalas be šios šalies atstovų? Šiemet Į Oslą pietinės Europos valstybės atstovauti atkeliavo Giorgos Alkaios & Friends su  nuotaikinga ir užkrečiančia daina „OPA“. Šokis, kaip ir grupės narių įvaizdis, šiek tiek primena piratus, bet tai suteikia dainai tik ypatingai patrakusios nuotaikos. Ar skeptikai ir šįkart  teisūs dėl Graikijos patekimo?

„Eurodienos“ įvertinimas: 8,6


14. Portugalija

Regis daugelis pirmojo pusfinalio dalyvių sužavėti žiūrovus bando būtent paprastumu, o ne įspūdingais pasirodymais. Tokią taktiką pasirionko ir Portugalijos garbę ginanti Filipa Azevedo su gimtąją kalba atliekama daina „Há dias assim“. Tiesa, nors vaizdas scenoje buvo gražus, vilčių mažai, kad portugalė paklius į laimingųjų dešimtuką šį vakarą.

„Eurodienos“ įvertinimas: 8,6


15. Makedonija

Makedonija savo pasirodyme naudoja įvairią koncepciją — trys šokėjos, apsirengusios juodai ir gan provokuojančiai, šokančios iš pradžių ant trijų kubų, vėliau prie pagrindinio dainininko Gjoko Taneski, gitaristas, įnešantis naujų ir gaivių vėjų į dainos atlikimą, bei reperis — tai pat pagyvinantis dainą. Ar daugybė skirtingų būtų sužavės Europos publiką? Statistika rodo, kad žiūrovai dažniausiai būna palankūs šiai šaliai, bet nežinia, kokio komisijos verdikto sulauks makedonų kalba atliekama daina „Jas ja imam silata“.

„Eurodienos“ įvertinimas: 7,9


16. Baltarusija

Jau paskutiniai mūsų kaimynai — Baltarusijos atstovai 3+2“. Trys merginos ir du vaikinai Europą bando sužavėti daina „Butterflies“. Gan solidų įvaizdį (smokingai ir drugelius primenančios suknelės) pasirinkusi grupė kuria ramią atmosferą.  Ši šalis sulaukia bene daugiausia prieštaraujančių vieni kitiems komentarų — vieni juos mėgsta, kiti peikia.

„Eurodienos“ vertinimas: 8,3

Kas privalo laimėti 2017 metų Lietuvos nacionalinę „Eurovizijos“ atranką?

Rezultatai


17. Islandija

Atrodo ką tik prasidėjęs pirmasis pusfinalis — jau baigiasi ir skamba jau paskutinė daina. Uždaryti šį konkursą patikėta Islandijai ir įspūdingai jos atstovei Herai Bjork su prancūziškai — angliškai skambančia daina „Je Ne Sais Quoi“. Heros balsas skamba puikiai — tad tai tikrai kojos link finalo jai nepakiš. Ar šis numeris buvo laimingas vienai iš favoričių laikomai vokalistei — sužinosime jau netrukus.

„Eurodienos“ įvertinimas: 8,9

Kurias šalis palaikysite pirmajame „Eurovizijos“ pusfinalyje?

  • 01. Švedija (19%, 339 balsai)
  • 18. Latvija (15%, 266 balsai)
  • 05. Belgija (10%, 179 balsai)
  • 12. Moldova (6%, 102 balsai)
  • 03. Australija (5%, 96 balsai)
  • 08. Azerbaidžanas (5%, 94 balsai)
  • 11. Lenkija (5%, 84 balsai)
  • Nežinau / Neturiu nuomonės (5%, 82 balsai)
  • 09. Portugalija (4%, 78 balsai)
  • 07. Suomija (4%, 68 balsai)
  • 16. Armėnija (3%, 61 balsai)
  • 15. Kipras (3%, 60 balsai)
  • 10. Graikija (3%, 59 balsai)
  • 13. Islandija (3%, 54 balsai)
  • 02. Gruzija (3%, 45 balsai)
  • 14. Čekija (1%, 25 balsai)
  • 04. Albanija (1%, 24 balsai)
  • 06. Juodkalnija (1%, 21 balsai)
  • 17. Slovėnija (1%, 19 balsai)

Iš viso balsavo: 741


Pirmojo pusfinalio dalyviai baigė savo pasirodymus! Parodomi trumpi reportažai iš dalyvių kambarėlio („Greenroom“) bei Norvegijos pristatymas.

Petraukos metu yra skaičiuojami žiūrovų balsai ir sudedami su komisijos (kuri balsavo vakar, po antrosios generalinės repeticijos).

Nors visi su nekantrumu laukiame rezultatų — dar kelias akimirkas teks jų luktelti — pristatomos dainos, kurios jau užsitikrinusios vietą finale, tai „Didžiojo ketverto“ šalys ir pernai metais nugalėjusi Norvegija.

Kas patenka į finalą sužinosime iš virtualių vokų — nuskambėjus šalies pavadinimui išgirsime ir trumpą dainos ištrauką. Nuolat yra rodomos dalyvių kambarys — jaudulys, regis, tvyro ore ir persiduoda netgi žiūrovams.


Dešimt šalių kurios pasirodė verčiausios kelialapio į finalą yra:

  • Bosnija ir Hercegovina
  • Moldova
  • Rusija
  • Graikija
  • Portugalija
  • Baltarusija
  • Serbija
  • Belgija
  • Albanija
  • Islandija

Po paskelbimo, trumpai primenamos dainų ištraukos, kurias dar kartelį išgirsime finalo metu.

Rezultatai — tikėti-netikėti, bet regis, įtakos sprendimams tikrai nemažai turėjo ir komisijos nuomonė.

„Eurodienos“ komanda pasirodymų metu taip pat balsavo ir vertino dalyvius. Susumavus rezultatus, į finalą turėjo patekti Bosnija ir Hercegovina, Belgija, Albanija, Graikija, Portugalija, Islandija, Suomija, Estija, Latvija ir Lenkija. T.y. —  atspėjo šešių iš dešimties dalyvių patekimą.

Ar Lietuvos atstovai „Fusedmarc“ pateks į „Eurovizijos“ finalą?

  • Ne (49%, 254 balsai)
  • Taip (43%, 222 balsai)
  • Nežinau / Neturiu nuomonės (8%, 43 balsai)

Iš viso balsavo: 519

Susitiksime ketvirtadienį, kada Jūsų lauks jau antrojo pusfinalio apžvalga realiu laiku. Tądien kumščius stipriau laikysime jau už savus — Lietuvos atstovus grupę „InCulto“.
Ačiū visiems buvusiems šį vakarą kartu!

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

77 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
DMikuta
DMikuta
prieš 13 metus

atspejau 6
gaila latvijos ir slovakijos
nesamone kazkokia

skaiste
skaiste
prieš 13 metus

as pribloksta, kad nepateko aisha ir kristina, o pateko rusai, belgas portugale. tikraI neveltui sakoma, kad Eurovizija LB JAU NENUSPEJAMAS REIKALAS.

mes
mes
prieš 13 metus

biski redaktoriai apie mzuika mazai nusiamno, jei jeims musu ”braliuku” Latviu balsas skambejo: ”Nelabai uztikrintinai” tai em, gal nekomentuokite, nes ji nepataike i natas beveik visada, balsas ziaurus, tik pabaigoje kaip uzklyke ir tai nepataikydama i natas…

Ilona
Ilona
prieš 13 metus

Visa vakara spygas laikiau kad tik Lenkija petektu, bet deja. Labai buvo man ju gaila. ;(

JoLy
JoLy
prieš 13 metus

Nesuprantu, ką finale daro RUSIJA??? Nesąmonė, vietoj jos turėjo patekti SLOVAKIJA!!!!

Mi
Mi
prieš 13 metus

Atspejau 7! 😀 Estu tai taaaip gaila… O latve tai tikrai nusidainavo ziauriai. tikrai. Na o rsai pateko i finala tik todel, kad yra rusai… ka padarysi

Ilona
Ilona
prieš 13 metus

Gaila estų. Daina jų tai orginali.

@ndrius
@ndrius
prieš 13 metus

Tikras ekstrasensas shnapsoman’as 😀 😀 😀

shnapsoman
shnapsoman
prieš 13 metus

krutai 😀 vieninteles latwes ir dar kazko neatspejau bet latve vistiek jega buvo, su savo chalatu lyg katik po sekso 😀

@ndrius
@ndrius
prieš 13 metus

Nu ką atspėjau 7 🙂
Gaila Latvijos ir Slovakijos man 🙂

Edgaras
Edgaras
prieš 13 metus

Nesuprantu ką čia daro Portugalija, Serbija, Rusija, Moldova…..

Pateko tik 3 man patikusios dainos: albanijos, belgijos, islandijos.

Lakkys
Lakkys
prieš 13 metus

Rezultatai visai neblogi, tik Baltarusija totali nesamonė, tokia jau apgailėtina daina, vietoj jos galėjo būti kokia Suomija;D beje, Latvija šiandien sudainavo totaliai baisiai, blogiausiai iš visų, pustoniais nuvažiavo, o back vokalas pasišlykštėtinas…jau nekalbu apie scenos estetika, buvo tragiška…

Siaubiakas
Siaubiakas
prieš 13 metus

Ajajai, Latvija nepateko 😀 Ir Lenkija ir Estija 🙂 O rusai ir baltarusai gali tik špygom pamojuot 😀

Svaika
Svaika
prieš 13 metus

5 mano manymu, pateko, o penkois likusios, už borto…

rimas
rimas
prieš 13 metus

nu jo balkana vizija prasibalsavo balkanu salys viena uz kita stai rezultatas…….

Just@s
Just@s
prieš 13 metus

Aš tai manau , kad portugaliją su Slovakija sumaišė…..

Andrius
Andrius
prieš 13 metus

Jei jau SERBIJA pateko, tai viskas aišku… 😀

derikveris
derikveris
prieš 13 metus

Kokia nesamonėėėėė… šakėės. tokių lievu pateko. Latvija nepateko..čia nesamonė. kokia gera daina. vapšie

Jolanta
Jolanta
prieš 13 metus

nėr teisybės…

Augustinas
Augustinas
prieš 13 metus

Manau, kad pateks:
Rusija, Bosnija ir Hercegovina, Belgija, Malta, Graikija, Portugalija, Islandija, Serbija, Albanija ir Makedonija.

X
X
prieš 13 metus

Dar tokio totalaus š… nebuva regėjęs :/

Svaika
Svaika
prieš 13 metus

Ėtus Marija, vo aš nesitikejau Makedonijos pasirodyme, tai tos juodos šokėjos- iuuuuuu…

Jolanta
Jolanta
prieš 13 metus

Labiausiai estai patiko, Moldova ir Graikija irgi nieko, o latve nusidainavo stipriai vietom…

danius
danius
prieš 13 metus

albanija
islandija
serbija
graikija
slovakija
bosnija ir hercegovina
portugalija
belgija
moldova
latvija

@ndrius
@ndrius
prieš 13 metus

Moldova
Latvija
Slovakija
Belgija
Islandija
Graikija
Albanija
Portugalija
Baltarusija
Suomija

Renata
Renata
prieš 13 metus

Moldova
Suomija
Bosnija ir Hercogovina
Belgija
Graikija
Albanija
Baltarusija
Lenkija
Islandija
Portugalija

kazimieras
kazimieras
prieš 13 metus

Graikija
Estja
Albanija