Lietuva Eurovizijoje: istorija

Lietuva „Eurovizijoje” – 1999-tieji

Toliau tęsiame kelionę po Lietuvos istoriją „Eurovizijoje” ir kiekviename mūsų savaitraščio numeryje supažindiname su Lietuvos atstovais šiame dainų konkurse. Praeitą kartą kalbėjome apie nesėkmingą Lietuvos debiutą, po kurio mūsų šalis sugrįžo į „Euroviziją” tik po penkerių metų. Taigi šįkart atėjo eilė antrajam atstovui.

LTV televizija nusprendė surengti nacionalinę atranką į 1999 metų „Eurovizijos” konkursą, kuris vyko Izraelio sostinėje Jeruzalėje. Laidos „Muzikinis viešbutis” organizuojama atranka vyko 1998 metų gruodžio 27 dieną. Joje dalyvavo 10 dainininkų, iš kurių nugalėtoją turėjo išrinkti komisija, o taip pat žiūrovai, kurių balsai pasiskirstė taip: 40% balsavo už grupę „RebelHeart, o 33% už Aistę Smilgevičiūtę.

Galutiniai ir lemiami komisijos balsavimo rezultatai atrodė taip:
1) Aistė Smilgevičiūtė„Strazdas”
2) RebelHeart – „The road to you”
3) Rosita Čivilytė – „Apie tai”
4) B’Avarija – „Nešk mane”

Be minėtų atlikėjų, „Muzikiniame viešbutyje” dalyvavo Violeta Riaubiškytė, Otilija, Džeirana Kazlauskaitė, Rūta Ščiogolevaitė ir Rene. Kitaip nei kiti, net po dvi dainas pristatė Aistė Pilvelytė ir „B’Avarija”, bet nei viena iš jų neįveikė Lino Rimšos (muzika) ir Sigito Gedos (žodžiai) sukurtos dainos „Strazdas”, kurią žemaitiškai atliko tuometinė klasikinės filologijos studentė, grupės „Skylė” narė, 1977 metais Plungėje gimusi Aistė Smilgevičiūtė.

1999 metais „Eurovizija” vyko gegužės 29 dieną. Europos Transliuotojų Sąjunga tuomet panaikino kelias taisykles: nuo to laiko „Eurovizijos” dalyviai galėjo atlikti dainą ne tik valstybine, tačiau bet kuria kalba, o konkurso organizatorius galėjo atsisakyti orkestro, kuris anksčiau buvo privalomas. Izraelio televizija pasinaudojo pastarąja taisykle, ir nuo to laiko nutarta „Eurovizijoje“ visiškai atsisakyti orkestro.

Lietuvai atiteko garbė pasirodyti pirmuoju numeriu ir taip pradėti konkursinę programą. Aistė scenoje buvo viena, bet nepaisant to, daina buvo atlikta puikiai ir iki šiol liko daugybės „Eurovizijos” užsienio fanų atmintyje.
Deja, balsavimas nebuvo džiuginantis. Lietuvai 5 taškus skyrė Kipras, 3 taškus Izraelis, po 2 taškus Kroatija bei Estija ir 1 tašką skyrė Malta. Gavusi 13 taškų Lietuva užėmė 20 vietą iš 23.

12 taškų mūsiškiai skyrė Airijai (18 vieta), 10 taškų Slovėnijai (11 vieta), 8 taškus Islandijai (2 vieta).
Devyniais taškais aplenkusi antroje vietoje likusią Islandiją, nugalėjo Švedijos atstovė Charlotte Nilsson su daina „Take me to your heaven”. Jai Lietuva skyrė tik tris balus.

Lietuva, užėmusi žemą vietą, neteko teisės kitąmet dalyvauti „Eurovizijoje”, todėl grįžo tik po trumpos pertraukos su grupe „S’kamp”. Apie tai kitą kartą…

Lietuvos pasirodymas „Eurovizijoje” 1999 metais:

1999 metų nugalėtoja Švedija:

Visi 1999 metų „Eurovizijos” pasirodymai sutrumpintai:

Aistės Smilgevičiūtės dainos „Strazdas” vaizdo klipas:

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

3 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

sio konkurso nepamenu – gal net neziurejau, bet dabar perziurejus patiko tik keletas… Slovenij, Estija, prancuzija, Lenkija, Bosnia ir Airija… Psio… blizguciu sou… net akys paskaudo nuo blizgesio 😀

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Na bet apranga… bridzai, skirti nesioti gatveje… 🙁
Taciau daina is ties zinomiausia iki siu laiku… Visiems 🙂
Ir kaip p. D. Uzkuraitis neseniai yra pasakes, kad jei strazda veztume siuo metu (praeitais, uzpraeitais metais) tai si daina DAUG pasiektu 🙂
Teisybe! 🙂

Anonymous
Anonymous
prieš 2024 metus

beprotiskai grazi daina "strazdas"..deja, o gal ir laimei, kad pigiai blizganciai eurovizijai to nesuprast..

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.