Lietuva Eurovizijoje: istorija

Lietuva „Eurovizijoje” – 2002 metai

Kiekvieną savaitę kviečiame Jus įlipti į „laiko mašiną” ir pakeliauti po Lietuvos istoriją „Eurovizijoje”. Jau po trijų kelionių, kuriuose apžvelgėme O. Vyšniausko, A. Smilgevičiūtės ir Skamp pasirodymus bei tų metų „Eurovizijos” dainų konkursus, priartėjome prie 2002 metų, kada Aivaras Stepukonis atstovavo mūsų kraštui su daina „Happy you”.

2002 metų nacionalinė atranka į „Euroviziją” įvyko vasario 14 dieną Vilniaus Sporto ir Kultūros rūmuose. Joje dalyvavo 15 atlikėjų. Kaip ir metais anksčiau, 50% balų skyrė komisija bei po 25% žiūrovai namie ir žiūrovai salėje.

Grupė”B’Avarija” gavo daugiausiai taškų iš žiūrovų, o komisijos balsavime liko trečia. Žiuri nariai labiausiai palaikė Aivarą ir „Saulės Kliošą”.

Galutinis nacionalinės atrankos TOP5 atrodė taip:

1) B’Avarija – „We all” (40 taškų)
2) Aivaras – „Happy you” (38 taškai)
3) „Saulės kliošas” – „Singing in the night” (33 taškai)
4) Naktinės personos – „I’m so in love”
5) Rūta Lukoševičiūtė – „Hello”

Atrankoje taip pat dalyvavo ir žemesnes vietas pasidalino R. Difartas & Dreams, Jolanta Tubinytė & King Lion, Iris, Adoms (Linas Adomaitis), La Vita, Simona, Markas, Kosmo, IF ir Agnė. Aistė Pilvelytė buvo diskvalifikuota už svetimos dainos plagiatą.

Kai visi manė, kad Lietuvai atstovaus grupė „B’Avarija”, Europos Transliuotojų sąjungą pasiekė pranešimas, kad dainos „We all” lietuviška versija „Mes čia” buvo išleista B’Avarijos albume anksčiau nei leidžia „Eurovizijos” taisyklės. Po šio skandalo „B’Avarija” buvo diskvalifikuota ir teisė dalyvauti tarptautiniame dainų konkurse buvo atiduota antros vietos savininkui Aivarui.

Kaip teigia kai kurie šaltiniai, po to kai paaiškėjo, kad „B’Avarija” yra diskvalifikuota, norą atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje” pareiškė populiari Rusijos dainininkė Kristina Orbokaitė, bet jos noras negalėjo būti įvykdytas dėl to, kad ji nedalyvavo nacionalinėje atrankoje.

2002 metų gegužės 25 dieną atėjo metas 24 šalių atstovams žengti į sceną ir kovoti dėl geriausių vietų. Tuo metu Estijos sostinėje – Taline vykusiame „Eurovizijos” dainų, Aivaras pasirodė paskutiniuoju numeriu. Kartu su juo scenoje buvo keturios pritariančios vokalistės. Labiausiai kritikuojama buvo lietuvio apranga bei daug kam užkliuvusi beretė.

Lietuva gavo tiktai 12 taškų, iš kurių visi buvo nuo kaimyninių valstybių (6 iš Latvijos, 4 iš Rusijos bei 2 iš Estijos). Mūsiškiai 12 taškų skyrė nugalėtojai Marie N iš Latvijos, 10 taškų Švedijai, kuri liko 9 vietoje, o 8 taškus Didžiajai Britanijai, kuri užėmė trečią vietą.

Antroje vietoje, nuo pirmos atsilikusi tik 12 taškų, liko Maltos atstovė. Konkurso šeimininkai Estai užėmė 4 vietą.
Kaimyninės Latvijos laimėjimas daug ką nustebino, nes iki lemiamo vakaro niekas Latvijos atstovei Marie N ir jos dainai „I wanna”, neprognozavo pirmos vietos, bet ši, parodžiusi įspūdingą šou, dar kartą įrodė, kad įvairios prognozės dažnai nepasitvirtina.

Galima pasakyti, kad Latvija tais metais „Eurovizijoje” dalyvavo tik per atsitiktinumą. Dėl 2001 metais užimtos 18 vietos, mūsų kaimynai negalėjo dalyvauti kitų metų dainų konkurse, bet po to, kai iš „Eurovizijos” metams pasitraukė Portugalija, Latvijai buvo suteikta proga užimti jos vietą.

Tuo tarpu, kai latviai džiaugėsi savo pergalė, lietuviai liūdėjo, kaltindami Aivarą dėl užimtos priešpaskutinės vietos. Šios vietos nepakako gauti bilieto į kitų metų „Euroviziją”, todėl Latvijoje vykusiame dainų konkurse lietuviai galėjo stebėti tik kitų šalių pasirodymus.

Šiuo metu Aivaras Stepukonis muzikai skiria nedaug laiko, nors yra išleidęs 2 albumus. Iki 2001 jis buvo grupės „Footprints” narys. Nesuklysime vaikiną pavadinę filosofu, nes Aivaras užsienio ir Lietuvos universitetuose yra baigęs filosofijos studijas ir įgijęs doktorantūros laipsnį.

Lietuvos pasirodymas „Eurovizijoje” 2002 metais:
2002 metų nugalėtoja Latvija:

Visi 2002 metų pasirodymai sutrumpintai:

Aivaro dainos „Happy you” vaizdo klipas:

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

4 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
ja
ja
prieš 15 metus

Tragiskiau kaip tais metais kai dainavo aivaras dar nesame pasirode. Kazkoks siaubas. Paklausiau dar karta tai net geda pasidare.

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

labai blogai…. prisiminus si konkursa labiausiai patiko tik 2 dainos. 1 ir 2 vietas skiriu Ispanijai ir Rumunijai. Taip pat patiko graiku robotukai ir Prancuzijos dainininke… viskas….

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

o as labai norejua kad bavarai vaziuotu… ir kaip gaila, kad ju ta daina diskvalifikavo… :((( tais laikais mazai buvo skanduotisku dainu tai jie butu ten pasele…

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Zinokit, tikrai negaliu pamirst jo beretes ir golfuko…
Tokios grazios garbanos, neblogas balselis ir sitaip "isdarke" ji stilistai…
O soka kaip… viens du viens du, na ir i kita puse :DDD
Nu zodziu, Bavarai butu geriau parkoje tenai 🙂 Bet … Likimas….
Ir taip arti musu buvo konkursas. Estija, Latvija.. ech…

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.