Lietuva Eurovizijoje: istorija

Lietuva „Eurovizijoje” – 2004-tieji

Eilinį kartą prisimename Lietuvos atstovų pasirodymus bei pačius „Eurovizijos” konkursus, kuriuose jie dalyvavo. Kaip jau turbūt pastebėjote iš nuotraukų, dabar atėjo metas prisiminti 2004 metus bei Liną ir Simoną.

Dėl Aivaro nesėkmės, Rygoje rengtoje „Eurovizijoje”, negalėjusi dalyvauti Lietuva sugrįžo į konkursą 2004 metais. LRT televizija tuomet pirmą kartą nusprendė rengti atrankinius turus į nacionalinį finalą. Į nacionalinę atranką taip pat negalėjo patekti visi norintys, nes į šešis pusfinalius iš 70 norinčių buvo atrinkti 54 dalyviai. Iš kiekvieno atrankinio turo, kurie vyko nuo sausio 3 iki vasario 7 dienos, į finalą patekdavo po 3 atlikėjus, kuriuos išrinkdavo žiūrovai. Tarp nepatekusiųjų į finalą buvo tuomet dar nelabai žinoma grupė „Inculto”, „Bugs band”, „The road band”, 2006 metų nacionalinėje atrankoje dalyvavęs roko atlikėjas Colder, visada iš kitų išsiskirianti Audronė Girkonaitė, Sati, Artas, Rūta Lukoševičiūtė, Agnieška, Donalda bei kiti mažiau žinomi atlikėjai.

Nacionalinės atrankos finalas vyko Kaune, Valentino dieną – vasario 14. Žiūrovai ir komisija dešimčiai iš aštuoniolikos, jų nuomone, tinkamiausių kandidatų į atstovus, skyrė nuo 1 iki 12 taškų.

Nacionalinio finalo rezultatai:

1) Linas ir Simona – „What’s happened to your love” (18 tšk.)
2) Rūta Ščiogolevaitė – „Over” (18 tšk.)
3) Edmundas Kučinskas – „Hey, hey golden ray” (18 tšk.)
4-5) Amberlife – „In your eyes” (14 tšk.)
4-5) B’Avarija – „I know” (14 tšk.)
6-7) Saulės Kliošas – „Stobidubap” (10 tšk.)
6-7) Violeta Riaubiškytė – „Song about you and me” (10 tšk.)
8) Mantas – „Morning” (7 tšk.)
9) Rasa Kaušiutė – „He forgot that I’m his baby” (3 tšk.)
10) Eva – „Be my baby” (2 tšk.)
11-12) N.E.O. – „Wider space” (1 tšk.)
11-12) Aistė Pilvelytė – „Amor” (1 tšk)

Nei vieno taško negavo Geltona, Lawry, Relanium, Taja & Merlin, Kes ir Indraya.

Susumavus rezultatus pasirodė, kad laimėtojo dar nėra, nes tris atlikėjai pasidalino po lygiai taškų. Jeigu šiuo atveju būtų pritaikyta „Eurovizijos” taisyklė, tai laimėtų R. Ščiogolevaitė, nes ji vienintelė iš trejetuko gavo 12 balų. Pritaikius kitą taisyklę, naudojamą daugelyje nacionalinių finalų, laimėtu E. Kučinskas, nes iš atlikėjų trejetuko jis gavo daugiausiai – 10 taškų iš žiūrovų, tuomet kai Linui ir Simonai žiūrovai skyrė 8 taškus, o Rūtai 6. Nepaisant to, lemiamą žodį tarė žiuri nariai. 4 iš jų balsavo už Liną ir Simoną, 3 už Rūtą, o 1 už E. Kučinską. Labiausiai nepatenkinti liko žiūrovai, kurie 12 taškų skyrė Amberlife, kai dainininkas iš komisijos sulaukė tik 2 taškų.Sertab Erener, laimėjusi Latvijoje vykusį „Eurovizijos” dainų konkursą, užtarnavo savo šaliai teisę surengti 2004 metų „Euroviziją”. Europos transliuotojų sąjunga, dėl padidėjusio šalių, norinčių dalyvauti konkurse skaičiaus, pirmą kartą nusprendė padaryti pusfinalį, iš kurio 10 geriausiai pasirodžiusių valstybių pateko į finalą. Ten prisijungė prie šalių, praeitais metais patekusių į top10 bei „didžiojo ketverto” (Vokietija, Prancūzija, Ispanija ir Didžioji Britanija).

Pusfinalis įvyko gegužės 12 dieną, trečiadienį. Jame dalyvavo 22 šalių atstovai, tarp kurių buvo debiutantai Serbija ir Juodkalnija, Albanija, Andora ir Baltarusija bei po ilgos pertraukos sugrįžęs Monakas.

Lietuvių duetas pasirodė 12 numeriu iškart po tais metais laimėjusios Ruslanos. Mums 8 taškus skyrė Latvija, 7 Kipras, 3 Airija ir Malta, 2 Baltarusija ir Graikija bei 1 tašką Izraelis. Prancūzija bei mūsų kaimynai lenkai ir rusai pusfinalio netransliavo, todėl balsavime nedalyvavo. Lietuvių gautų 26 taškų nepakako patekti į dešimtuką geriausiųjų ir pusfinalyje likome 16 vietoje. Kaimynams latviams ir baltarusiams sekėsi dar prasčiau. Jie užėmė atitinkamai 17 ir 19 vietas.

Finalas įvyko po trijų dienų – gegužės 15 dieną. Jame Ukrainos atstovė, charizmatiškoji Ruslana, sugebėjo pakerėti Europą ir aplenkti daugiau taškų pusfinalyje už ją gavusį Serbijos ir Juodkalnijos atstovą, kuris galiausiai liko antras. Trečią vietą gavo graikas Sakis Rouvas, kuris vėliau, 2006 metais vedė jo tėvynėje vykusį „Eurovizijos” dainų konkursą. Konkurso šeimininkai turkai taip pat užėmė garbingą ketvirtą vietą.

Kaip ir kitos septynios šalys, Lietuvos žiūrovai 12 taškų finale skyrė Ukrainai. 10 taškų Graikijai, 8 Rusijai, kurios atstovė Julija Savičeva gavo 11 vietą, 7 taškus Lenkijai, kuri liko 17 vietoje, o 6 taškus Švedijai. Serbija ir Juodkalnija iš lietuvių gavo tik 2 taškus.

Užėmusi nelabai patenkinamą vietą, Lietuva kitąmet vėl turėjo dalyvauti atrankiniame pusfinalyje, bet apie tai kitame straipsnyje…

Lietuvos pasirodymas 2004 metų „Eurovizijoje”:

2004 metų „Eurovizijos” laimėtoja Ruslana:

Visi 2004 metų „Eurovizijos” pusfinalio pasirodymai sutrumpintai:

Lino ir Simonos dainos „What’s happened to your love” vaizdo klipas:

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

4 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

o kad Ruslana laimes jau buvo aisku dar kai ja tik isrinko Ukrainos atrankoje. sou, vokalas, energija – viskas ko reikia nugaletojui – ir dar su kaupu! 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Paminesiu labiausiai vertus demesio! pirmasias 10 vietas atidaviau ir dabar su dziaugsmu prisiminiau dar ir dar karta – Izraelis, Malta, Graikija, Albanija,Kipras, Makedonija, Estija, Kroatija, Serbia Montenegro, Olandija! Nuostabiai!

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

drauge gyvenanti Vokietijoje pasakojo kaip viesint Bremeno mieste Linui ir Simonai zurnalistai pasikviete i viena is ju televiziju akivaizdziai saipesi is ju… supraskit kaip norit…

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Labai norejau kad taismetais Kucinska isrinktu. Diedukas soka stepa, nu super jis ten butu atrodes tarp jaunu pupyciu ir kaziuku miaukianciu 😀
deja, tais laikais zmones vaikesi standartu…. :(((
O kad Ruslana laimejo tai nereliai 🙂 su griausmais ji ten pavare 🙂 Fainuole ana tokia yra!!

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.