Lietuva Eurovizijoje: istorija

Lietuva „Eurovizijoje” 2005-tieji

Po nelabai sėkmingo pasirodymo Stambule, LRT televizija nutarė naudoti tą pačią formulę renkant atstovą 2005 metų „Eurovizijos” konkursui. Nuo sausio 8 iki vasario 19 dienos, kiekvieną šeštadienį vyko nacionalinės atrankos pusfinaliai. Iš kiekvieno jų po 3 arba 2 dalyviai, surinkę daugiausiai žiūrovų balsų, patekdavo į didįjį finalą. Tarp nepraėjusių pusfinalio galėjome pamatyti tokius žinomus atlikėjus kaip Taja, Agnieška iš realybės šou „Baras”, italas Andre, „Yva”, bei 2007 metų Lietuvos atstovai „4fun”.Savo atstovą „Eurovizijai” lietuviai galiausiai išrinko vasario 26 dieną, Kaune vykusiame nacionalinės atrankos finale, kurio vedėjai, kaip ir pusfinaliuose, buvo Jurga Šeduikytė bei Rolandas Vilkončius. Neskaitant 20 tarpusavyje besivaržiusių atlikėjų, atrankoje viešėjo grupė „Skamp” bei Latvijai pergalę 2002 m. atnešusi Marie N.

Nacionalinio finalo balsavimo rezultatai:

1) Laura & The Lovers – „Little by little” (5465 balsai)
2) Alanas Chošnau – „Light up the world” (5292 balsai)
3) Ergo Fine – „Buona siera” (1533 balsai)
4) Tele Bim-Bam Neringa & Draugai – „Pupa, pupa” (1462 balsai)
5) Saulės kliošas – „Discoholic” (1060 balsų)
6) Artas – „All I know” (872 balsai)
7) Vilija Matačiūnaitė – „Oh my god” (733 balsai)
8) Eva & Česlovas Gabalis – „I’ll be there” (713 balsų)
9) Aistė Pilvelytė – „I’ll let you fly” (651 balsas)
10) B’Avarija – „Oceans of love” (507 balsai)
11) N.E.O. – „You are in hollywood” (464 balsai)
12) Violeta Riaubiškytė – „With you” (456 balsai)
13) Rasa Kaušiutė – „Back in the game” (286 balsai)
14) Robertas Kupstas – „You’re the one” (269 nalsai)
15) Pusbroliai Aliukai & Sesutė – „My pretty” (268 balsai)
16) Reda Striškaitė – „Now you know” (155 balsai)
17) Bugs band – „Be with me” (78 balsai)
18) The road band – „One-man-band” (51 balsas)
19) Sea stars – „Let the music play” (42 balsai)
20) El mar – „La reina of the world” (40 balsų)

2005 metų nacionalinė atranka neapsiėjo be skandalo. Balsavimo linijos nesugebėjo dirbti visu pajėgumu, todėl daugybei žiūrovų nepavyko nubalsuoti skambinant telefonu ar siunčiant trumpąją žinutę. Dėl šios priežasties daugiau nei pusė nacionalinio finalo dalyvių reikalavo pakartotino balsavimo, o labiausiai įpykęs buvo Alanas Chošnau, kuriam iki laimėjimo pritrūko tik 173  balsų. Jeigu nacionalinio finalo metu žiūrovų balsavimas būtų anuliuotas, tuomet bilietą į „Euroviziją” būtų gavusi grupė „Saulės kliošas”, kuri surinko daugiausiai atsarginės komisijos balsų.
Ruslanos laimėjimo dėka, garbė 2005 metais surengti jubiliejinį penkiasdešimtąjį tarptautinį „Eurovizijos” dainų konkursą atiteko Ukrainai. Prie 2004 metais konkurse dalyvavusių 36 šalių prisijungė dar trys: debiutuojanti Moldavija ir Bulgarija bei po šešių metų pertraukos sugrįžusi Vengrija. Taip savo debiutui ruošėsi Libanas, bet dėl įvairų priežasčių apsigalvojo.

Burtai lėmė, kad Laura & The Lovers pusfinalyje pasirodė 2 numeriu, kas galėjo būti viena iš nesekmės priežasčių. Kartu su jais pasirodė būgnininkas bei dvi pritariančios vokalistės iš Švedijos. Mūsų atstovams dar prieš konkursą buvo pranašaujama nebloga vieta „Eurovizijoje”, bet Lietuvos vardas vėl neatsidurė tarp dešimties geriausiai pasirodžiųsiųjų pusfinalininkų, o paskelbus išsamius rezultatus paaiškėjo, kad Laura ir „Meilužiai” liko paskutiniai, surinkę tik 17 taškų (8 iš Latvijos, 5 iš Airijos, 4 iš Didžiosios Britanijos).

Latvių duetas Walters & Kazha, pusfinalyje tik keturiais taškais aplenkęs 11 vietoje likusią Lenkija, pateko į finalą, kur iškovojo 5 vietą.
Su daina „My number one” Graikijos atstovė Helena Paparizou, kuriai jau iš anksto buvo pranašauta pergalė, surinko 230 taškų ir laimėjo teisę Graikijai pirmą kartą surengti „Eurovizijos” konkursą. Antra netikėtai liko Maltos atstovė Chiara su balade „Angel”, o trečią vietą užėmė pusfinalio nugalėtoja Luminita Anghel iš Rumunijos.

Ir finale ir pusfinalyje lietuviai 12 taškų skyrė Latvijai, 10 Moldavijai, užėmusiai šeštą vietą, o 8 Šveicarijai, kuriai atstovavo grupė iš Estijos „Vanilla ninja” likusi aštuntoje vietoje. Laimėtojai Graikijai finale nuo Lietuvos atiteko tik 1 taškas. Pirmą kartą „Didysis ketvertas” (šalys įdedančios daugiausiai lėšų į „Euroviziją” ir dėl to visada iš karto dalyvaujančios finale) pasidalino keturias paskutines vietas.

Dėl prasto rezultato, kiti mūsų krašto atstovai „LT United” turėjo vėl pasirodyti pusfinalyje, bet tai jiems nesutrukdė užimti šeštą vietą. Apie tai kitą kartą…

Lietuvos pasirodymas 2005 metų „Eurovizijoje”:

2005 metų nugalėtoja Graikija:

Lauros and the Lovers dainos „Little by little” vaizdo klipas:

Visi 2005 metų finalo pasirodymai sutrumpintai:

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

4 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

to, ko nepaminejau – neverti mano komentaru… jie man neuzkliuvo juos ziurint ir juo klausant.
Lygiai taip pat su graike – visumoj ji buvo viena is daugelio pupyciu… Bet kaip sakant – kazkas turejo laimet, tad labiau pasiseke jai nei kitom :))

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

verti prisiminimo – Malta labai labai man patiko… tokios stiprios dainos mano didele vertybe muzikiniam skonyje…. Rumunija labai drasiai pasirode, sauniai tiesiog :)Norvegai maldiec. Turkai ispudingai (bugnu efektas geras). Moldavai tai linksmuoliai visiskai, bravo jiem. Kypro vaikinukas labai sexy ziurejosi 🙂 Ispanija daug tikejosi, bet kazko pritruko ju panicku pasirodymui….
Izraelis savo daina prikausto net… Danai parode nuosirduma…Ukrainos patriotu dainusko nesupratau 🙂 Vokieciai, svedai pagaliau inese rokelio kultura 🙂 Latviai mielybes, patys matet koks palaikymas buvo (laimejo ju nuosirdumas)… tai yra svarbus faktorius…

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

o kodel Graikija laimejo tai as irgi nsupratau… jus pranasingas vienetas sudarytas is sokeju visus pasamoningai uzkodavo 🙂 nu zavu, bet man tai siek tiek buvo netiketa 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Litas prie lito…

Pamenu nepatiko man kad ja isrinko…. nesamone… ilgakoje popsininke kuri mums paskutine vieta uzeme…. :PPP
Galejo tada Bavarija vaziuot su gospeliska daina 🙂 uch kaip grazu ten tada buvo 🙂

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.